از بازگشت مسنترین فضانورد ناسا به زمین تا کشف اولین سیاهچالهای که به تنهایی در فضا حرکت میکند
ارتباط فردا: برخی اخبار امروز سرویس علمی و دانشگاهی به اختصار در این گزارش آورده شدهاند. برای مطالعه نسخه کامل خبر کافی است بر روی تیتر آبیرنگ آن کلیک کنید.
ملاقات نزدیک فضاپیمای «لوسی» ناسا با یک سیارک جدید
فضاپیمای «لوسی» ناسا به زودی از کنار یک سیارک کوچک عبور خواهد کرد. هدف این فضاپیما شناسایی انبوه سیارکهای ناشناخته در نزدیکی سیاره مشتری است.
BMI، شاخصی نامطمئن برای چاقی در ورزشکاران
بسیاری از ما شاخص توده بدنی یا همان BMI را بهعنوان معیاری برای سنجش وزن سالم میشناسیم. اما آیا این معیار برای همه گروهها بهدرستی عمل میکند؟ پژوهشی تازه، بهخصوص درباره ورزشکاران مرد، پاسخ جالبی به این پرسش داده است.
ساخت کپسولهای زیستی ۱۵۰۰ کیلوگرم با قابلیت حمل انسان در دستور کار سازمان فضایی/توسعه هوش مصنوعی در صنعت فضا
رئیس سازمان فضایی ایران از طراحی و ساخت کپسولهای زیستی جدید در کلاس جرمی ۱۵۰۰ کیلوگرم خبر داد و گفت: فاز طراحی کپسولهای زیستی ۱۵۰۰ کیلوگرمی که قابلیت حمل انسان در جرمی به ابعاد انسان را دارد، در حال طی شدن است و پس از آن برای ساخت نمونههای اولیه زیر سیستمهای این کپسول اقدام خواهد شد.
دندانپزشکی هوشمند؛ از تشخیص دقیق تا آموزش نوین
هوش مصنوعی در حال باز کردن مسیرهای تازهای در حوزه دندانپزشکی است. این فناوری نوظهور با ورود به تشخیص بیماریها و آموزش دانشجویان، نگاه تازهای به درمانهای دهان و دندان ارائه کرده است.
پناهندگی علمی اساتید آمریکایی در فرانسه
به دنبال کاهش بودجههای علمی دولت ترامپ برای اساتید و دانشگاههای آمریکا، دهها استاد و پژوهشگر آمریکایی درخواست جذب به یک دانشگاه فرانسه دادهاند.
ترند خطرناکی که تسلیمش شدهایم!
میگفت یک دهه تلاش کرده تا به ساختن هوش فوقالعادهای کمک کند که سرطان را درمان کند و حالا یک روز با صدها پیام این چنینی بیدار میشود که «نگاه کن، من تو را به سبک جیبلی تبدیل کردم، هاها»؛ این شکوۀ طنزآمیز سم آلتمن، مدیرعامل OpenAI، پس از ترند شدن ابزار جدید تولید تصویر GPT-4o بود که میلیونها کاربر را به تبدیل عکسهایشان به سبک انیمههای استودیو جیبلی ترغیب کرد. اما آنچه در سایۀ این سرگرمی به ظاهر بیضرر پنهان مانده، هشدار کارشناسان امنیت سایبری است: با هر تصویری که آپلود میکنید، دادههای بیومتریک چهرهتان را به یک دیتابیس عظیم میسپارید.
درمان و ضدعفونی کردن زخمهای سوختگی و دیابت با نانو اسپری فناوران کشور
فناوران یکی از شرکتهای فناور اسپری ضدعفونیکنندهای تولید کردهاند که علاوه بر خاصیت ضدعفونی، توانایی ترمیم زخم را نیز دارد و این محصول با بهرهگیری از فناوری نانو، توانسته گامی مؤثر در درمان بهینه زخمهای مختلف بردارد.
آغاز انتخاب رشته دکتری از فردا/دفترچه راهنمای انتخاب رشته امروز منتشر میشود
انتخاب رشتههای تحصیلی آزمون ورودی مقطع دکتری «Ph.D» (نیمهمتمرکز) سال ۱۴۰۴ دانشگاهها و موسسات آموزش عالی از فردا آغاز میشود.
تابلوی رنگارنگ شکارچی در دل آسمان
عکس روز ناسا «سحابی شکارچی» را در پرتو طول موج مرئی و فروسرخ نشان میدهد.
برگزاری اولین کنفرانس بینالمللی استاندارد و استانداردسازی صنایع دریایی در دانشگاه امیرکبیر
اولین کنفرانس بینالمللی استاندارد و استانداردسازی در صنایع دریایی با هدف بررسی راهکارهای توسعه استاندارد صنعت دریایی در دانشگاه صنعتی امیرکبیر برگزار میشود.
نوآوری ایرانی در سولفورزدایی؛ جای خالی گاز هیدروژن در پالایشگاهها و پتروشیمیها با نانو پر شد
یک شرکت دانشبنیان ایرانی با بهرهگیری از فناوری نانو، موفق به تولید نسل جدیدی از کاتالیستهای جذبی شده که میتواند فرآیند سولفورزدایی را بدون نیاز به فشار بالا یا گاز هیدروژن انجام دهد. این دستاورد، ضمن کاهش مخاطرات زیستمحیطی، مسیری ایمن و اقتصادی را پیش روی صنایع پالایشگاهی و پتروشیمی کشور قرار میدهد.
سیمایی صراف: برخی نخبگان حتی اگر مهاجرت هم نکنند به فراخوانهای جذب توجهی ندارند
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه باید روشهایی در دانشگاه اتخاذ کنیم که بهترینها جذب شوند، گفت: این بلایی برای کشور است که برخی نخبگان به فراخوانهای جذب توجه نمیکنند؛ حتی اگر مهاجرت هم نکنند راه دیگری انتخاب میکنند.
کفی هوشمند کفش که پارکینسون را تشخیص میدهد
یک کفی هوشمند جدید که بر نحوه راه رفتن افراد در لحظه نظارت میکند، میتواند کاربران را در بهبود وضعیت بدنی یاری دهد و هشدارهای اولیه را برای بیماریهایی مانند درد پاشنه تا بیماری پارکینسون ارائه کند.
کشف اولین سیاهچالهای که به تنهایی در فضا حرکت میکند
دانشمندان کشف اولین سیاهچالهای را که به تنهایی در فضا حرکت میکند، تایید کردند. این تأیید نه تنها سالها مشاهده و بحث را تأیید میکند، بلکه دری را به روی کشف چنین اجرام گریزان بیشتری باز میکند.
انتقاد وزیر علوم از تاخیر در تایید حکم انتصاب روسای برخی دانشگاهها
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درباره تاخیر در انتصاب و تایید ریاست برخی دانشگاهها گفت: در گذشته مواردی داشتیم که افراد ۳ تا ۴ سال سرپرست بودند که البته ما این را نمیپسندیم. در برخی موارد ما منتظر تصمیمات نهادهای خارج از وزارت علوم هستیم.
۱۲ پنل تخصصی هوش مصنوعی در حوزه صنایع خلاق برگزار میشود
دبیر کنگره و نمایشگاه بینالمللی هوش مصنوعی گفت: کنگره و نمایشگاه بینالمللی هوش مصنوعی با تمرکز بر صنایع خلاق، ۱۲ پنل تخصصی در حوزههایی چون گردشگری، آموزش، بازیسازی و رسانه در کیش برگزار میکند.
ضرورت توجه به فناوریهای نرم در سیاستگذاریهای ملی
رئیس پارک علوم و فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی تأکید کرد: هدف این پارک، انجام مأموریتهایی در حوزه فناوری و هوش مصنوعی است که سایر نهادها به آن توجه نکردهاند و این مهم نیز با رعایت عدم موازیکاری انجام خواهد شد.
مسنترین فضانورد فعال ناسا از فضا بازگشت
«دان پتیت» مسنترین فضانورد فعال ناسا در روز تولد ۷۰ سالگی خود، از ایستگاه فضایی بینالمللی به زمین بازگشت.
قوانین جدید هلند برای جذب دانشجویان خارجی
وضع پیشنویس قانون غربالگری در هلند موجب شده که برخی کارشناسان با این قانون مخالفت کنند.
کیش پایلوت شهر هوشمند میشود/ضرورت حمایت دولت و حاکمیت از نوآوریها
مدیر اجرایی کنگره و نمایشگاه بینالمللی هوش مصنوعی گفت: کیش در حال تبدیل شدن به پایلوت شهر هوشمند است و برگزاری این نمایشگاه میتواند نقش مهمی در تسریع این روند داشته باشد.
این گوشی پزشکی روی قفسه سینه میچسبد و مشکلات تنفسی را تشخیص میدهد
در حالی که گوشی پزشکی مشخص میکند که آیا فردی مبتلا به مشکلات تنفسی هست یا خیر، این اطلاعات را تنها در عرض چند دقیقه و در حضور یک پزشک آموزش دیده به اشتراک میگذارد. اما اکنون یک دستگاه پوشیدنی جدید میتواند تصویر بزرگتری از مشکل ترسیم کند و تنفس بیمار را به مدت چند روز مورد نظارت قرار دهد.
مشاهده مغناطیس تکبُعدی نادر در یک ترکیب فلزی
در یک شگفتی کوانتومی، مغناطیس تکبُعدی نادر در یک ترکیب فلزی مشاهده شد که مشاهده این رویداد در فلزات میتواند منجر به کشف دسته جدیدی از مواد کوانتومی شود.
اجلاس روسای دانشگاههای کشور بهار امسال برگزار میشود
مشاور وزیر و مدیرکل حوزه وزارتی و روابط عمومی وزارت علوم از برگزاری اجلاس روسای دانشگاههای سراسر کشور با حضور وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در بهار امسال خبر داد.
۱۴ مرکز ژندرمانی در کشور راهاندازی میشود/برنامه ملی برای صرفهجویی ۶۰۰ میلیون دلاری در واردات مواد اولیه دارویی
دبیر ستاد زیست فناوری، سلامت و فناوریهای پزشکی از اجرای اهداف برنامه هفتم توسعه در زمینه مرجعیت علمی زیست مهندسی خبر داد و گفت: راهاندازی دو پالایشگاه پلاسما و ۱۴ مرکز ژن درمانی از جمله اقدامات در این حوزه است، ضمن آنکه با توسعه سرمایهگذاری ۶۰۰ میلیون دلار صرفهجویی ارزی در حوزه مواد اولیه صورت میگیرد.
ساخت کرم مرطوبکننده با عصاره جلبک دریایی در ایران
در سالهای اخیر، تولید محصولات مراقبتی از ترکیبات طبیعی به دلیل مزایای فراوان آنها مورد توجه محققان قرار گرفته است. در همین راستا، پژوهشی جدید با استفاده از جلبک دریایی قهوهای انجام شده که به تولید یک کرم مرطوبکننده منجر شده است.
فضاپیمای «MEV-1» تاریخساز شد
شرکت فضایی نورثروب گرومن (Northrop Grumman) برگ جدیدی به کتابهای تاریخ اضافه کرده است و ماموریت وسیله نقلیه گسترش ماموریت (MEV-1) را که اولین جداسازی دو ماهواره تجاری در مدار زمین همگام (GEO) را انجام میدهد، اجرا میکند و این نویدبخش عصر جدیدی از عملیاتهای فضایی تجاری است.
ربات میوهچین ساخته شد
یک ربات نوار نقالهدار چسبناک که ارزانقیمت نیز ساخته شده است، میتواند کارهای ظریفی مانند باز کردن و بستن یک لامپ، باز کردن درب شیشه مربا یا چیدن میوهها را به سادگی انجام دهد.
معرفی نیازمندیهای نیروی هوایی در ۴ حوزه فناوری
معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی با اشاره به برگزاری نمایشگاهی از دستاوردهای شرکتهای دانشبنیان و فناور در حوزه نیازمندیهای نظامی، گفت: نیروی هوایی جمهوری اسلامی ایران در ۴ حوزه نیازهای خود را ارائه کردند که شامل رباتهای جنگی، پهپادها، تجهیزات دریایی بدون سرنشین و خودروها میشود.
حجتالاسلام رستمی: عمده دانشجویان خارجی ما از کشورهای محور مقاومت هستند
رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها با بیان اینکه عمده دانشجویان خارجی ما از کشورهای محور مقاومت هستند، گفت: بر اساس برنامه هفتم توسعه باید بالای ۳۰۰ هزار دانشجوی بینالمللی در دانشگاههای کشورمان تحصیل کنند.
کاهش استرس با شبیهسازی موقعیتها در واقعیت مجازی و واقعیت افزوده
پژوهشگران «دانشگاه کارنگی ملون» برای کاهش استرس شرکتکنندگان، آنها را در موقعیتهای شبیهسازیشده استرسزا قرار دادند تا با استفاده از هدستهای واقعیت مجازی و واقعیت افزوده بر استرس خود غلبه کنند.
پیری سریع مغز میتواند باعث ایجاد اسکیزوفرنی شود
چه چیزی باعث ابتلا به اسکیزوفرنی میشود؟ این بیماری روانی شدید که بیش از ۲۰ میلیون نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار میدهد و علائم آن شامل توهمات و هذیانهای مکرر است، اغلب در دوره نوجوانی تا اوایل بزرگسالی شروع به ظهور میکند. این یک اختلال پیچیده است که تقریبا تمامی بخشهای یک زندگی را تحت تاثیر قرار میدهد.
تغییر چهره معادلات دفاعی و نظامی دنیا در سایه هوش مصنوعی و پهپادهای بدون سرنشین
رئیس پارک فناوری گلستان ارتش جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر اینکه حوزههای هوش مصنوعی و پهپادهای بدون سرنشین امروز معادلات دفاعی و نظامی کشورها را متحول کرده است، گفت: ارتش جمهوری اسلامی ایران برای توسعه این حوزهها اقدام به توسعه زیست بوم نوآوری در حوزههای مرتبط کرده است.
واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد پیشتاز در ثبت پیشنهادهای پژوهش
واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان رتبه برتر در ثبت و همانندجویی پایاننامهها، رسالهها و پیشنهادها میان مناطق دهگانه آمایش آموزش عالی شد.
ارتباط عجیب چربیهای بدن با اضطراب
دانشمندان به کشفی تازه درباره ارتباط بین بدن و ذهن رسیدهاند؛ کشفی که میتواند دیدگاه ما را درباره منشأ اضطراب و راههای درمان آن تغییر دهد. این پژوهش نهتنها درک ما را از رابطه بین چربی بدن و سلامت روان عمیقتر میکند؛ بلکه مسیرهای نوینی برای درمانهای هدفمند فراهم میآورد.
حمایت ویژه صندوق نوآوری از کاربردیسازی هوش مصنوعی
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی برگزاری رویدادهای فناورانه در این صندوق را در راستای معرفی توانمندیهای شرکتهای دانشبنیان به جامعه دانست و گفت: حوزه هوش مصنوعی یکی از اولویتهای ما است و ما در طرف کاربردی سازی دستاوردهای این حوزه ایستادهایم.
راهنمای انتخاب رشته آزمون دکتری سال ۱۴۰۴ منتشر شد
دفترچه راهنمای انتخاب رشته آزمون ورودی مقطع دکتری «Ph.D.» (نیمهمتمرکز) سال ۱۴۰۴ منتشر شد. فرآیند انتخاب رشته داوطلبان مجاز از فردا، اول اردیبهشت آغاز می شود.
انتهای پیام