جایگاه بندر شهید رجایی در تجارت کشور | آخرین وضعیت واردات کالاهای اساسی
به گزارش همشهری آنلاین، حادثه تلخ انفجار در پسکرانه بندر شهید رجایی که بزرگترین و پیشرفتهترین بندر کشور محسوب میشود، به انتشار شایعاتی دامن زد که مدعی بروز مشکل در تامین کالاهای اساسی کشور بودند؛ اما ازآنجاکه سهم این بندر بزرگ در حوزه کالاهای اساسای متوقف شده بود، حادثه تلخ انفجار در پسکرانه بندر شهید رجایی هیچ تأثیری بر تامین نیازهای کشور نداشته است.
بندر کلیدی
بندر شهید رجایی سهم قابلتوجهی در تجارت و ترانزیت کالا دارد و بیش از ۵۳درصد از عملیات تخلیه و بارگیری کالا در بنادر کشور مربوط به این بندر کلیدی است؛ بااینحال سهم بندر شهید رجایی در واردات کالاهای اساسی که حجم بالایی از آن بهصورت فله انجام میشود، بسیار اندک است و در ردیف بنادر کوچکی نظیر بندر نوشهر قرار میگیرد.
درحقیقت بندر شهید رجایی با ظرفیت جابهجایی سالانه ۹۰میلیون تن کالا در موقعیت استراتژیک مرکز کریدور ترانزیتی جنوب به شمال، نقشی کلیدی در تجارت غیراساسی کشور دارد و واردات کالاهای اساسی بهدلیل نیاز به زیرساختهای ویژه نظیر سیلوهای ذخیره غلات یا مخازن روغن، به بنادری نظیر امام خمینی و امیرآباد که دارای این زیرساختها هستند منتقل شده است.
فارغ از اینکه حادثه تلخ انفجار در بندر شهید رجایی اثری بر تامین، انتقال و توزیع کالاهای اساسی کشور ندارد، در حوزه کالاهای مصرفی، صنعتی و مواد اولیه نیز جز خسارتی که بر اثر سوختن محمولهها صاحبان بار متحمل شدهاند، تأثیر دیگری بر بازار داخلی نخواهد داشت.
درحقیقت محوطه درگیر حادثه در بندر شهید رجایی بخش بسیار کوچکی از پسکرانه این بندر بزرگ محسوب میشود و ارتباطی با فعالیت لنگرگاه و حوضچههای بندر ندارد که تخریب آن به اثرگذاری بر فعالیت کلی بندر منجر شود.
طبق اعلام گمرک ایران، در حادثه بندر شهید رجایی کانتینرهای صادراتی شامل قیر و پارافین دچار حریق شدند و تعدادی کانتینر وارداتی شامل مواد شیمیایی نیز دچار حریق شده بود.
کانتینرهای کالاهای اساسی آسیب ندید
پیگیریها نشان میدهد حتی محمولههای محدود کالاهای اساسی در بندر شهید رجایی که بهصورت کانتینر به این اسکله رسیدهاند نیز در سانحه دیروز آسیبی ندیدهاند.
مسئولان گمرک ایران مستقر در بندر شهید رجایی میگویند در جریان حادثه تلخ روز شنبه، هیچ آسیبی به کانتینرهای حاوی کالاهای اساسی در این بندر وارد نشده و با پیگیریهای صورتگرفته، امور گمرکی مربوط به این کالاها مجدد آغاز شده است.
هدایت کشتیهای کالاهای اساسی به بندر امام خمینی
در پی وقوع حادثه انفجار در بندر شهید رجایی، غلامرضا نوریقزلجه، وزیر جهادکشاورزی اعلام کرد: کشتیهای حامل کالاهای اساسی به بندر امام خمینی(ره) هدایت شدهاند.
او همچنین از مأمورشدن مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام برای انتقال کانتینرهای یخچالی به محلهای دارای برق خبر داد.
عادیشدن فعالیت بندر شهید رجایی
چند ساعت بعد از حادثه تلخ انفجار در پسکرانه بندر شهید رجایی، فرزانه صادق مالواجرد، وزیر راهوشهرسازی عازم این بندر شد و از نزدیک بازگشت فعالیتهای بندری به روال عادی را بررسی کرد. او در این بازدید گفت: فعالیتهای مختلف بارگیری، تخلیه و … طبق روال گذشته در سایر زونها و بخشهای بندر شهید رجایی بندرعباس در حال انجام است.
صادق مالواجرد ضمن ابراز همدردی با خانوادههای داغدار حادثه دلخراش آتشسوزی در این بندر، اظهار کرد: بخشهای مختلفی در این بندر فعالیت دارند که روز شنبه فقط یکی از آنها دچار حریق شد و در سایر زونها فعالیتهای بارگیری و تخلیه سوختی، فلهای و کانتینری طبق روال گذشته در حال انجام است.
بسیج همگانی برای عبور از مشکلات
بهدنبال وقوع این حادثه فرود عسگری، رئیسکل گمرک ایران به همراه وزیر راهوشهرسازی از اسکلههای آسیبدیده بازدید کرد و پس از عیادت از مجروحان این حادثه از صبح یکشنبه شخصا با استقرار در خروجی گمرک شهید رجایی بر ترخیص کالاهای اولویتدار نظارت کرد.
در این میان، کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران نیز آمادگی خود را برای پرکردن هرگونه خلأ ایجادشده در اثر این حادثه بهمنظور خدماترسانی بدون وقفه برای تأمین نیازهای صنایع و مردم اعلام کرد.