زندگی > تندرستی

ایران در رده کم تحرک‌ترین‌ها | ورزش نکردن چه خطراتی دارد؟


همشهری آنلاین – آرش نهاوندی: جالب‌تر اینکه نام ۱۰ کشور خاورمیانه در میان ۱۵ کشور اول این فهرست قرار گرفته که نشان می‌دهد مردم خاورمیانه تقریبا با ورزش کردن میانه‌ای ندارند و ما در یکی از از کم تحرک‌ترین مناطق دنیا یا شاید بهتر بتوان گفت کم ورزش‌ دوست ترین مناطق دنیا قرار گرفته‌ایم. اما چرا پزشکان و محققان به فعالیت بدنی اهمیت می‌دهند؟ شاید بتوان اینطور کوتاه پاسخ داد که فعالیت بدنی منظم مزایای قابل توجهی برای سلامت جسی و روان دارد.

ورزش و تحرک با سلامت بزرگسالان جه می‌کند؟

به گزارش سایت سازمان جهانی بهداشت، فعالیت بدنی در بزرگسالان، به پیشگیری و مدیریت بیماری‌های غیرواگیر مانند بیماری‌های قلبی و عروقی، سرطان و دیابت کمک می‌کند و علائم افسردگی و اضطراب را کاهش می‌دهد، سلامت مغز را نیز افزایش می‌دهد و می‌تواند سلامت کلی را بهبود بخشد.

در کودکان و نوجوانان، فعالیت بدنی باعث ارتقای سلامت استخوان ها، تشویق رشد سالم و رشد ماهیچه ها و بهبود رشد حرکتی و شناختی می شود. ۳۱ درصد از بزرگسالان و ۸۰ درصد از نوجوانان در سراسر دنیا سطوح توصیه شده فعالیت بدنی را انجام نمی‌دهند. هدف جهانی تعیین شده برای کاهش سطح نداشتن فعالیت بدنی در بزرگسالان و نوجوانان، کاهش نسبی ۱۰ درصدی تا سال ۲۰۲۵ و ۱۵ درصدی تا سال ۲۰۳۰ نسبت به سال ۲۰۱۰ است.

برآورد جهانی هزینه عدم فعالیت بدنی برای سیستم‌های مراقبت‌های بهداشتی عمومی بین سال‌های ۲۰۲۰ و ۲۰۳۰ حدود ۳۰۰ میلیارد دلار آمریکا (که تقریبا ۳۰ میلیارد دلار در سال) است، البته با این پیش فرض که سطح عدم فعالیت بدنی کاهش نیابد.

بیشتر بخوانید:

  • نکات ایمنی برای ورزش در دوران بارداری
  • تمرینات ورزشی مناسب برای افراد مبتلا به دیابت

خطر عدم فعالیت بدنی برای سلامت عمومی؛ ورزش چه مزایایی برای گروه‌های سنی دارد؟

ایران در رده کم تحرک‌ترین‌ها | ورزش نکردن چه خطراتی دارد؟

عدم تحرک بدنی یکی از عوامل خطر اصلی مرگ و میر بیماری های غیرواگیر است. افرادی که فعالیت کافی ندارند، در مقایسه با افرادی که به اندازه کافی فعال هستند، ۲۰ تا ۳۰ درصد بیشتر در معرض خطر مرگ هستند. فعالیت بدنی منظم با موارد زیر مرتبط است:

  • در کودکان و نوجوانان، بهبود آمادگی جسمانی، سلامت قلبی متابولیک، سلامت استخوان، پیامدهای شناختی، سلامت روان و کاهش چربی بدن.
  • در بزرگسالان مسن، کاهش خطر مرگ و میر ناشی از همه علل، ازجمله از بیمار های قلبی عروقی، فشار خون بالا، سرطان‌ها، دیابت نوع ۲ و زمین خوردن و بهبود سلامت روان، سلامت شناختی و بهبود خواب.
  • برای زنان باردار و پس از زایمان، خطر پره اکلامپسی، فشار خون بارداری، دیابت بارداری، افزایش وزن بیش از حد ناشی از بارداری، عوارض زایمان، افسردگی پس از زایمان و عوارض نوزاد کاهش می‌یابد. فعالیت بدنی هیچ اثر نامطلوبی بر وزن هنگام تولد یا افزایش خطر مرده زایی ندارد.

رفتار بی تحرک اشاره دارد به زمانی که در هنگام بیداری راه رفتن دویدن و هر نوع فعالیت ورزشی انجام نمی‌گیرد و به جای آن فرد به نشستن یا درازکشیدن یا خوابیدن می‌پردازد. امروزه سبک زندگی با استفاده از وسایل حمل و نقل موتوری و افزایش استفاده از صفحه نمایشگر برای کار، تحصیل و تفریح به طور فزاینده‌‎ای بی تحرک شده است. شواهد نشان می‌دهد که مقادیر بالاتری از رفتار بی‌تحرک با پیامدهای بهداشتی نامطلوب و بد زیر مرتبط است:

  • در کودکان و نوجوانان، افزایش چاقی، سلامت قلبی متابولیک ضعیف، تناسب اندام و کاهش مدت زمان خواب.
  • در بزرگسالان، افزایش مرگ و میر ناشی از همه علل، از جمله بیماری‌های قلبی عروقی و مرگ و میر ناشی از سرطان و بروز بیماری‌های قلبی عروقی، سرطان و دیابت نوع

سطوح عدم فعالیت بدنی در سطح جهانی

سازمان بهداشت جهانی به طور منظم روند عدم فعالیت بدنی را بررسی می کند. یک مطالعه اخیر نشان داد که نزدیک به یک سوم (۳۱ درصد) از جمعیت بزرگسال جهان، یعنی حدود ۱.۸ میلیارد بزرگسال، از نظر فیزیکی غیر فعال هستند. به عبارتی دیگر توصیه‌های جهانی حداقل ۱۵۰ دقیقه فعالیت بدنی با شدت متوسط در هفته را رعایت نمی‌کنند. این آمار افزایش ۵ درصدی بی تحرکی در فاصله سال‌های ۲۰۱۰ و ۲۰۲۲ را نشان می‌دهد. اگر این روند ادامه یابد، پیش‌بینی می‌شود که نسبت بزرگسالانی که سطوح توصیه شده فعالیت بدنی را رعایت نمی‌کنند تا سال ۲۰۳۰ به ۳۵ درصد افزایش یابد.
در سطح جهانی، تفاوت‌های سنی و جنسیتی قابل توجهی در سطوح عدم فعالیت بدنی وجود دارد.

  • زنان به طور متوسط ۵ درصد کمتر از مردان فعال هستند. این آمار از سال ۲۰۰۰ تغییر نکرده است.
  • پس از ۶۰ سالگی سطح عدم تحرک بدنی در مردان و زنان افزایش می‌یابد.
  • ۸۱ درصد از نوجوانان (۱۱ تا ۱۷ سال) از نظر جسمی غیرفعال هستند.
  • دختران نوجوان نسبت به پسران نوجوان فعالیت کمتری دارند و ۸۵ درصد در مقابل ۷۸ درصد، دستورالعمل‌های سازمان بهداشت جهانی را رعایت نمی‌کردند.



منبع:همشهری آنلاین

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا