اخبار جهان > غرب آسیا

پایان سودای پ‌ک‌ک؛ چریک‌ها در مسیر سیاست | تاثیرات سرزمینی و فراسرزمینی تمکین اوجالان چیست؟



به گزارش همشهری آنلاین؛ گروه مسلح موسوم به «حزب کارگران کردستان» ترکیه (پ‌ک‌ک) که از سال ۱۹۷۸ میلادی تاسیس شده و از سال ۱۹۸۴ فعالیت مسلحانه علیه نظام مرکزی ترکیه را آغاز کرده بود، امروز دوشنبه انحلال خود را اعلام کرد.

این گروه در بیانیه خود، اعلام کرد که «ماموریت تاریخی خود را به پایان رسانده» و «به روش مبارزه مسلحانه پایان خواهد داد». در پایان این بیانیه آمده است: «مبارزه‌مان در قالب ساختار جدیدی به مسیر خود ادامه خواهد داد. با تکیه بر سیاست‌های دموکراتیک، سازمان‌دهی اجتماعی، و پرهیز از خشونت، تا آینده‌ای برابر، آزاد و عاری از جنگ برای مردم کرد و دیگر ملت‌های منطقه ساخته شود».

برکناری اسلحه به نفع اجماع دموکراتیک

انتشار رسمی بیانیه انحلال در صورتی انجام شد که پ‌ک‌ک، پیشتر و پس از اعلام آمادگی دولت ترکیه برای آزادی مشروط عبدالله اوجالان در ازای انحلال این گروه، آتش‌بس یک‌جانبه با ترکیه را اعلام کرده بود.

اوجالان، رهبر پ‌ک‌ک، بهمن‌ماه سال گذشته از زندان گفته بود: «در پیگیری و تحقق یک نظام سیاسی هیچ جایگزینی برای دموکراسی وجود ندارد. اجماع دموکراتیک راه اساسی است».

مشکلات اوجالان و کادر رهبری پ‌ک‌ک

مهمت اوچوم، مشاور ارشد رییس جمهور ترکیه، اولین مقام سیاسی این کشور بود که به بیانیه رسمی انحلال پ.ک.ک واکنش داد. این مقام ارشد ترکیه ای در بخشی از موضع خود تصریح کرد: «دستیابی به هدف ترکیه‌ای عاری از ترور و تحقق هدف بزرگتری به نام قرنِ ترکیه، نماد وفاداری ما به خاطرات والای شهدای عزیزمان است که جان خود را برای وحدت تجزیه‌ناپذیر میهن فدا کردند… همچنان که آتاتورک تصریح کرده، همه اجزای مردم ترکیه، از جمله ترک‌ها و کردها، عناصر اساسی ملت ترک هستند».

هر چند در موضع اوچوم، نشانه‌ای از دادن امتیاز سیاسی به اکراد معترض ترکیه ای دیده نمی‌شود و صرفاً به موضوع پاکسازی ترکیه از تروریسم اکتفا شده، لیکن سیاست‌مداران کُرد ترکیه امیدوار به یک گفت‌وگوی سیاسی جدید و گشودن راهی به سوی حقوق بیشتر کردها از طریق تعامل با دولت مرکزی آنکارا هستند.

علاوه بر بغرنجی گرفتن امتیاز سیاسی از دولت مرکزی ترکیه با هدف تبدیل‌شدن به یک حزب رسمی، نوع مواجهه پ‌ک‌ک با خانواده‌ها و وابستگان کشته‌شدگان این گروه در جریان جنگ‌های مستقیم با ارتش ترکیه که رقمی بیش از ۵۰ هزار نفر تخمین زده می‌شود، دیگر معضل اوجالان و سایر اعضای کادر رهبری پ‌ک‌ک خواهد بود. آیا باید منتظر انشعاب در این گروه با هدف استمرار بخشیدن به مبارزه مسلحانه علیه آنکارا باشیم.

مضاف بر این، انحلال پ‌ک‌ک می‌تواند بر تحولات سایر کشورهای منطقه، خاصه در سوریه تاثیر داشته باشد چراکه جریان‌های کردی سوریه، به‌ویژه از زمان بحران داعش در این کشور، متاثر از پ‌ک‌ک تشکیل شده و بخش زیادی از ساختار آن‌ها وابسته به این حزب است.

بازتاب در رسانه‌های جهان

بیانیه انحلال قدیمی‌ ترین گروه مسلح داخلی ترکیه، بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های جهان داشت. خبرگزاری رویترز، خبر انحلال این گروه را با چنین تیتری خبری کرد: «پ‌ک‌ک که بیش از ۴۰ سال با دولت ترکیه در جنگ بوده، خود را منحل و به مبارزه مسلحانه پایان داده است». در این گزارش آمده است که این تصمیم می‌تواند پیامدهای مهمی نه تنها برای ترکیه، بلکه برای موازنه‌های منطقه‌ای، به ویژه سوریه، داشته باشد.

فرانس ۲۴ بیانیه انحلال پ.ک.ک را «تصمیمی تاریخی» توصیف کرد. فرانس ۲۴ گزارش داد که این سازمان، انحلال را در کنگره تحت هدایت عبدالله اوجالان انجام داده و اوجالان این روند را مدیریت خواهد کرد.



منبع:همشهری آنلاین

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا