پارکهای علم و فناوری در توسعه صنعتی و اقتصادی کشور نقش کلیدی دارند
به گزارش خبرنگار مهر، مریم ملونی ظهر دوشنبه در دومین همایش سالانه پژوهش و فناوری اظهار کرد: تعامل میان دانشگاه، دولت و صنعت برای توسعه دانشمحور کشور ضروری است و اکنون دانش و فناوری تعیینکننده مرزهای رقابتی در جهان هستند و ایران نیز برای نقشآفرینی مؤثر باید رویکرد پیشرویی در حوزه صنعت و انرژی اتخاذ کند.
وی با اشاره به اینکه ساختار همکاری دانشگاهها، صنایع و دولت باید بیش از پیش یکپارچه شود، افزود: صنعت پالایشگاه بهعنوان یکی از صنایع پایه میتواند پیشران توسعه سایر بخشهای اقتصادی کشور باشد و اگر بتوانیم چالشهای صنعت را شناسایی و فرصتهای موجود را به دانشگاهها و پارکهای علم و فناوری منعکس کنیم، میتوانیم از اثرات سرریز فناوری بهخوبی بهرهبرداری کنیم.
مدیرکل دفتر نوآوری و کسب و کار نوین معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از امضای تفاهمنامه همکاری با پارک علم و فناوری اراک خبر داد و افزود: این تفاهمنامه بسترسازی لازم برای ایجاد تعامل ویژه بین پالایشگاهها و دانشگاهها را فراهم میکند و هدف ما بهرهبرداری از ظرفیتهای موجود و برنامهریزی در قالب طرحهای ساختاریافته و شناسنامهدار برای توسعه فناوری کشور است.
ملونی با اشاره به اهمیت مهارتآموزی در کنار آموزشهای آکادمیک تصریح کرد: با همکاری سازمان آموزش فنی و حرفهای، دورههای مهارتآموزی ویژهای برای دانشجویان در نظر گرفته شده است تا بتوانیم نیروی انسانی کارآمد و متناسب با نیاز صنعت تربیت کنیم.
وی همچنین از استانداردسازی و فعالیتهای حقوقی بهعنوان ابزارهای حمایتی یاد کرد و افزود: ۸۰۰ نفر در حوزه حقوق متناسب با اقتصاد کشور آموزش دیدهاند و صندوق حمایت از پژوهشگران نیز بستر لازم برای پیشبرد طرحهای فناورانه را فراهم کرده است.
مدیرکل دفتر نوآوری و کسب و کار نوین معاونت علمی وفناوری ریاست جمهوری با تأکید بر نقش کلیدی پارکهای علم و فناوری در توسعه صنعتی و اقتصادی کشور یادآور شد: ۵۹ پارک علم و فناوری شناسنامهدار در کشور فعال هستند که میتوانند در شرایط تحریم با ساختارسازی و فناوریهای جدید زنجیره اشتغال و محصولات نوین را شکل دهند.
ملونی گفت: وزارت علوم به دنبال شکلگیری هستههای توانافزایی است که خروجی آن منجر به رشد و توسعه صنعت کشور خواهد شد و تنها با همکاری و همافزایی میان نهادهای علمی و صنعتی میتوان به اهداف بزرگ اقتصادی کشور دست یافت.
پژوهش و نوآوری کلید توسعه پایدار
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی نیز در این آئین با اشاره به ضرورت بهکارگیری فناوریهای نوین در پالایشگاهها، اظهار کرد: پژوهش و نوآوری کلید توسعه پایدار و افزایش بهرهوری در پالایشگاهها است و با استفاده از راهکارهای علمی و فناوریهای بهروز، میتوان مصرف انرژی را کاهش و راندمان تولید را به میزان قابلتوجهی افزایش داد.
مهدی دژحسینی با اشاره به اهمیت پژوهش و بومیسازی فناوریها در دوران تحریم افزود: با همکاری پژوهشگران و شرکتهای دانشبنیان، بسیاری از تجهیزات مورد نیاز پالایشگاهها بومیسازی شده است.
وی با بیان اینکه تمام کاتالیستهای مورد نیاز داخلی توسط شرکتهای داخلی تولید میشوند، پژوهش و فناوری را بهعنوان نیاز اساسی صنعت نفت معرفی کرد و گفت: ما باید از شرایط فعلی برای بازنگری در روشهای پیشین و اجرای تحول دیجیتال، تولید سوختهای پاک و تکمیل زنجیره ارزش استفاده کنیم.
ضرورت توجه به فعالیتهای پژوهشی
مدیرعامل شرکت پالایشگاه شازند نیز با تأکید بر جایگاه پژوهش و توانمندی بانوان در عرصههای علمی و مدیریتی، بر لزوم بهرهگیری از این ظرفیتها در اداره کشور و صنعت تأکید کرد و افزود: پالایشگاه شازند ظرفیتهای گستردهای برای فعالیتهای پژوهشی دارد و نتایج این فعالیتها در سالهای اخیر بهخوبی نمایان شده است.
مجید رجبی با اشاره به دستاوردهای پژوهشی پالایشگاه افزود: از طریق پژوهش و تعامل با شرکتهای دانشبنیان، تاکنون ۲۰ هزار قلم از اقلام پالایشگاهی بومیسازی شده و این شرکتها توانستهاند نیازهای ما را تأمین کنند.
وی تصریح کرد: همچنین بیش از ۱۰ کاتالیست پرحجم با همکاری شرکتهای دانشبنیان داخلی بومیسازی شده که حاصل تلاش سالهای گذشته است و در دو سال اخیر به نتایج مطلوبی رسیدهایم.