احیای هویت فرهنگی پایتخت توسط شهرداری
ارتباط فردا: در جلسهای که با هنرمندان برجسته سینما و تئاتر در شهرداری منطقه ۶ تهران برگزار شد، ایرج راد مدیرعامل خانه تئاتر و بازیگر پیشکسوت سینما با قدردانی از شهردار تهران و دغدغه مندی ایشان نسبت به مسائل فرهنگی گفت: سالهاست از ضرورت ایجاد یک فضای جامع فرهنگی برای سینما و تئاتر سخن گفته میشود، ولی هیچ اقدام عملی مؤثری در این زمینه صورت نگرفته بود، اما به نظر میرسد در دوره جدید مدیریت شهری، این دغدغه به شکل جدیتری پیگیری و بزرگترین پردیس فرهنگی، آموزشی و تئاتر غرب آسیا در بوستان هنرمندان احداث خواهد شد.
منطقه ۶ تهران دارای ظرفیت متعدد فرهنگی و هنری است
پژمان بازغی بازیگر تئاتر و سینما و دبیر این جلسه ضمن قدردانی از مدیریت شهری شهرداری تهران با بیان اینکه بنده به عنوان رئیس انجمن بازیگران سینما به شهرداری منطقه ۶ دعوت شدم، اظهار کرد: قرار بر این است که منطقه ۶ به قطب فرهنگی تهران تبدیل شود. این منطقه ظرفیتهای متعددی در بخشهای مختلف دارد. شهرداری طرح بسیار خوبی دارد و قرار است بزرگترین پردیس تئاتر خاورمیانه در منطقه ۶ ساخته شود. این هنرپیشه سینما گفت: طرح ما در ابر پروژه ” من شهر دارم ” توسط مردم پذیرفته شد و آرا مردمی گرفت. از مردم درخواست کردیم که به این طرح رأی دهند و خوشبختانه این اتفاق رقم خورد و شهردار منطقه نیز جدیت زیادی برای راه اندازی این پردیس دارد. تیم بسیار خوش فکری برای راه اندازی این پردیس با بیش از به ۲ هزار صندلی در در حال ساخت هستند.
هنرمندان، الگوهای تحول در مدیریت شهری هستند
فروزنده، معاون هماهنگی و امور مناطق شهرداری تهران نیز که از میهمانان ویژه جلسه بود، ضمن تبیین دقیق عملکرد شهرداری تهران با تاکید به نقش ویژه هنرمندان، آنها را نه صرفاً تولیدکننده اثر، بلکه سرمایههایی زنده و الهامبخش برای زیست شهری دانست و افزود: هنرمندان، حافظان روح شهر هستند. آنها میتوانند فراتر از نقش فرهنگی، به عنوان الگوهای زیست اخلاقی، خلاق و مشارکتجو، در تغییر نگاه شهروندان و حتی تحول در رویکردهای مدیریتی شهر نقشآفرینی کنند. امروز مدیریت شهری نیازمند الهام گرفتن از ظرفیتهای نرم، خلاقانه و شبکهمحور است.
تعامل نوآورانه مدیریت شهری با سرمایه فرهنگی در اقلیم فرهنگ و هنر تهران
در ادامه جلسه، سید مرتضی روحانی، شهردار منطقه ۶، افزود: ما در منطقهای قرار داریم که حافظه فرهنگی و هنری تهران در تار و پود آن تنیده شده است؛ منطقهای که رویدادهای مهم اجتماعی، هنری و حتی انقلابی در آن رقم خوردهاند و امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند بازآفرینی ارتباط میان نخبگان و ساختار مدیریت شهری هستیم. شهردار منطقه شش با تأکید بر اینکه پروژه شبکهسازی ارتباطی بین نهادهای فرهنگی، هنری و اجتماعی محدود به هنرمندان نبوده، افزود: ما این مسیر را با گفتوگوهای گستردهای با طیفی از گروههای مرجع و بدنههای فرهنگی-اجتماعی منطقه پیش بردهایم؛ از ناشران و صنف کتابفروشان گرفته تا گالریداران، هیئات مذهبی، فعالان مساجد و دانشگاهیان. هرکدام از این گروهها حامل بخشی از حافظه زنده و روایتهای معنادار از شهر هستند. هدف ما ایجاد پیوند میان این خردهفرهنگهای شهری با ساختار تصمیمسازی شهرداری بوده تا توسعه، نه از بالا، بلکه از دل زیستبوم اجتماعی منطقه شکل بگیرد.
وی با اشاره به آغاز عملیات اجرایی بزرگترین پردیس فرهنگی، هنری و آموزشی غرب آسیا در منطقه ۶ تهران و دعوت از هنرمندان برای ارائه پیشنهادهای خود در طراحی پردیس افزود: این پروژه نه در قالب یک ایده اداری بلکه از دل مشارکت شهروندان در طرح “من شهر دارم” و با همراهی جمعی از هنرمندان از جمله پژمان بازغی، بازیگر سینما، بهدست آمده است. این اقدام که بواسطه ابر پروژه من شهر دارم محقق شد، توانایی ترجمه خواست جمعی به پروژهای ملموس، فاخر و راهبردی شهر بود.
از شبکهسازی ارتباطی تا شکل دهی به زیست بوم فرهنگی
وی شبکهسازی ارتباطی را «زیرساخت نرم توسعه پایدار شهری» دانست و گفت: اگر خیابان، آسفالت و پل، کالبد شهر را شکل میدهد، این ارتباطات میاننخبهای و مشارکتهای اجتماعی است که روح شهر را میسازد. ما به جای مدیریت یکسویه، در مسیر شکل دهی به زیست بوم فرهنگی هستیم؛ یعنی خلق بستری که در آن تعامل هنرمند، مدیر، و شهروند تبدیل به سرمایه اجتماعی نوین شود.
روحانی همچنین در ادامه از اتصال منطقه ۶ به «مسیر سرزندگی» خبر داد و گفت: مسیر سرزندگی تنها یک محور ۴۷ کیلومتری کالبدی برای پیادهروی و دوچرخهسواری نیست. این مسیر یک ایده است؛ پیوند زندگی شهری با نشاط، گفتوگو و تحرک اجتماعی. با احداث پل جدید از بزرگراه چمران تا بوستان گفتگو، منطقه ۶ به این مسیر متصل میشود و به مرور میتوان آن را تا اراضی عباسآباد بسط داد. این همان توسعهای است که نه صرفاً ساخت، بلکه معنا میآفریند.
در این نشست، پیرکاری مدیرعامل مؤسسه تصویر شهر و رئیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران نیز حضور داشتند که مهرداد باقری رئیس این سازمان ضمن قدردانی از شهرداری منطقه ۶ در خصوص تملک زمینی متعلق به ارتش پس از ۲۸ سال ارائه و گفت: با تعامل میان دستگاهها، این زمین به فضای فرهنگی هنری اختصاص یافت. این نشانهای است از اراده جدی مدیریت شهری در ارتقا زیرساختهای فرهنگی پایتخت.
این رویکرد بخشی از یکی از اقدامات خلاقانه شهرداری منطقه ۶ تهران در راستای تقویت پیوندهای فرهنگی و اجتماعی میان مدیریت شهری و بدنه فعالان هنری و فکری شهر است؛ طرحی که با هدف «شبکهسازی ارتباطی مؤثر» در حال پیگیری است و میکوشد با گفتوگوهای رو در رو، اعتمادسازی، و بهرهگیری از سرمایههای نرم شهر، مشارکت فرهنگی را از سطح مناسکی به یک جریان زنده و مستمر بدل کند.
در این نشست چهرههای سرشناس سینما و تئاتر همچون ” داریوش مودبیان، محسن قصابیان، حمید رضا نعیمی، ایرج راد، اصغر همت، سیاووش طهمورث، هادی حجازی فر، سجاد افشاریان، بهنوش طباطبایی، داریوش مودبیان، محسن قصابیان، حمید رضا نعیمی، ایرج راد، اصغر همت، سجاد افشاریان، فرزین محدث، بهنوش طباطبایی، جلال تهرانی، بانیپال شومون، پژمان بازغی، کوروش سلیمانی، رحمان سیفی آزاد، امین زندگانی، اتابک نادری، فریبا کوثری، میثم جمالی، هوتن شکیبا، امیر کاوه آهنین جان، جلال تهرانی، عباس غفاری، امیر دژاکام ” و… حضور داشتند و ضمن قدردانی از رویکرد جدید شهرداری، دیدگاهها و پیشنهادهای خود را درباره توسعه فضاهای فرهنگی ارائه کردند.