امضای قراردادهای تجاری و سرمایهگذاری با آفریقا در ۴ بخش
سید مهدی حسینی دبیر سومین اجلاس همکاریهای ایران و آفریقا اظهار کرد: تجار آفریقایی با دست پر از ایران رفتند؛ ارزیابیها نشان میدهد تجار و بازرگانان خارجی با دستی پر ایران را ترک کردند و فعالان اقتصادی کشور نیز از برگزاری چنین همایش بزرگ بینالمللی به خوبی بهرهمند شدند.
وی افزود: شاخص اصلی این دوره از اجلاس، تمرکز بر انجام فعالیتهای تخصصی و خروجیمحور بود که این رویکرد منجر به تسهیل امور و انسجامبخشی برنامهها رضایت مدعوین و کسب دستاوردهای قابل توجه شد.
دبیر اجلاس همکاریهای ایران و آفریقا عنوان کرد: سومین اجلاس همکاریهای ایران و آفریقا در حالی به کار خود پایان داد که طی این چند روز شاهد اتفاقات بسیار خوبی در عرصههای مختلف چون انعقاد قراردادهای تجاری و سرمایهگذاری بین تجار خارجی و فعالان اقتصادی کشور در بخشهای معدن، کشاورزی، پتروشیمی و تجهیزات پزشکی بودیم.
حسینی بیان کرد: ارزیابیها نشان میدهد اغلب تجار و بازرگانان خارجی با دستی پر ایران را ترک کردند و فعالان اقتصادی کشور نیز از برگزاری چنین همایش بزرگ بینالمللی به خوبی بهرهمند شدند.
وی با بیان اینکه در ۲ دوره گذشته برگزاری اجلاس ایران و آفریقا بهطور معمول فعالیتها بهصورت عمومی و با حضور همه شرکتها از بخشهای مختلف اقتصادی برگزار میشد، گفت: تفاوت دوره سوم با اجلاسهای گذشته، تخصصی بودن آن بود، چراکه از ابتدا سعی شد تا تنها حضور فعالان اقتصادی در ۴ بخش مهم اقتصادی یعنی صنایع نفت و پتروشیمی، معدن، کشاورزی و تجهیزات پزشکی صورت گیرد و هیئتهای خارجی نیز بر مبنای تخصص و تجربه همین بخشها دعوت شدند. این رویکرد موجب شد تا اجلاس سال جاری علاوهبر اینکه تخصصی باشد خروجیمحور بودن آن نیز مد نظر قرار گیرد.
حسینی در ادامه تصریح کرد: از آنجا که هر چهار محور یادشده بخشهای اقتصادی دارای یک بازتعریف، پیوست کاری و تفاهم بودند، بنابراین شیوه برگزاری اجلاس سوم همکاریهای ایران و آفریقا، خروجی قابل توجهی را در پی داشت که جزئیات آن را بهموقع و طی روزهای آینده شفاف به مردم اطلاعرسانی خواهیم کرد.
دبیر سومین اجلاس همکاریهای ایران و آفریقا با بیان اینکه ایده دو قسمتی کردن برگزاری اجلاس، توجه بر تمرکززدایی از تهران و هدایت هیئتهای تجاری آفریقایی از پایتخت به اصفهان، اقدامات شاخصی بود که در دوره سوم اجلاس مورد توجه قرار گرفت، اظهار کرد: پس از حضور مهمانان تجاری در تهران و انجام بازدیدها و رایزنیهای اقتصادی، هیئتهای تجاری را ابتدا بر مبنای تخصص، تجربه و علاقهای که به بخشهای مورد نظر داشتند به ۱۵ گروه تقسیم و برای بازدید از دستاوردها و توانمندیهای ایران با پرواز به اصفهان منتقل کردیم، این رویکرد خیلی خوب جواب داد، زیرا گروهها بهصورت مشخص از مراکزی بازدید کردند که در حیطه تخصص و کارایی آنها بود و با شرکای تجاری خود در این زمینه وارد مذاکره و انعقاد تفاهمنامه و قرارداد شدند.
وی افزود: بهعنوان نمونه تجار و بازرگانان آفریقایی که در بخش معدن دستی بر آتش داشتند بهطور مستقیم با فعالان این بخش روبهرو و وارد مذاکره شدند و دیگر هیئتها نیز به همین ترتیب با طرفهای مقابل خود به بحث و گفتوگو برای ایجاد سرمایهگذاری و انعقاد قرارداد یا خرید کالا وارد عمل شدند.
بنابر اعلام ستاد دبیر سومین اجلاس همکاریهای ایران و آفریقا در ادامه گفت: در این رویداد بینالمللی یک توافق و تفاهمنامه بزرگ توسط شرکت تجار آفریقایی با یک شرکت ایرانی در بخش دارویی و تجهیزات پزشکی انجام شد و به امضا دو طرف رسید که از ابعاد وسیعی برخوردار بود.
حسینی خاطرنشان کرد: امروز جمعه، دوازدهم اردیبهشت و همزمان با آخرین روز برپایی هفتمین نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۵، برخی تجار آفریقایی پس از بازدید از غرفههای مختلف در بخشهای چهارگانه نمایشگاه و انعقاد قرارداد خرید کالا با تشریفات خاص کشور را ترک کردند.
دبیر سومین اجلاس همکاریهای ایران و آفریقا یادآور شد: رضایتمندی حضار در چنین اجلاسی بهدلیل ظرفیتها و قابلیتهای فراوان کشور در بخشهای مختلف بیتردید موجب خواهد شد تا این افراد بهعنوان سفیر اطلاعرسانی توانمندیهای ایران در عرصههای گوناگون چه در کشور خود و چه در دیگر کشورها تأثیرگذار باشند تا تعداد هیئتهای تجاری خارجی برای ورود به به ایران در دورههای آینده بیشتر شود.
حسینی گفت: حضور چشمگیر هیئتهای تجاری در سومین اجلاس همکاریهای ایران و آفریقا نقطه عطفی است تا ایران خود را برای نشستهای بعدی و حضور بیشتر تجار خارجی آماده کند، چراکه ۲۰ درصد از تجار شرکتکننده در اجلاس سوم به مدت یک هفته اقامت خود را در ایران تمدید کردهاند تا از ظرفیتها و قابلیتهای کشور در عرصههای گوناگون بازدید کنند.
حضور ۶۰۰ مقام آفریقایی در ایران
وی دستاوردهای سومین اجلاس همکاریهای ایران و آفریقا را خوب توصیف کرد و افزود: حضور حدود ۶۰۰ تاجر، بازرگان و مقامات سیاسی و اقتصادی از قاره آفریقا در کشورمان بیانگر وجود ظرفیتهای بالا و توانمندیهای ایران در عرصههای مختلف اقتصادی و تجاری است.
حسینی اضافه کرد: در این دوره به صورت تخصصی تنها روی چند بخش متمرکز شدیم حال آنکه چنانچه دستاوردها و توانمندیهای کشور را در همه بخشهای اقتصادی به منصه ظهور بگذاریم، بیشک شاهد حضور بیشتر تجار و فعالان اقتصادی کشورهای خارجی در ایران برای همکاریهای اقتصادی در دورههای آینده خواهیم بود.
وی با بیان اینکه در این دوره از اجلاس همکاریهای ایران و آفریقا بیش از ۱۰۰۰ شرکت داخلی، توانمندی و دستاوردهای خود را در بخشهای پتروشیمی، معادن، تجهیزات پزشکی و کشاورزی در معرض دید تجار و بازرگانان خارجی قرار دادند، اظهار داشت: انتخاب اصفهان بهعنوان استانی با ظرفیت مناسب از ابعاد مختلف رویکردی بود که تجار خارجی نیز به این نتیجه رسیدند که ایران از قابلیتهای بالایی در بخشهای مختلف اقتصادی و تولید کالا و محصولات صادراتمحور در نقاط مختلف کشور برخوردار است.
کرمان و تبریز مقصد اجلاس چهارم ایران و آفریقا
حسینی در ادامه تصریح کرد: در برگزاری اجلاس سوم همکاریهای ایران و آفریقا به این نتیجه رسیدیم که نباید تنها به تهران اکتفا کنیم، چراکه پایتخت بهدلیل موقعیت جغرافیایی، بحث تولید، شلوغی نسبت به برخی استانها شرایط مناسبی ندارد. بنابراین برگزاری اجلاس با هدف تمرکززدایی از تهران در اصفهان نیز برگزار شد که به خوبی مورد اقبال مهمانان قرار گرفت.
به گفته وی، این رویکرد در آینده نیز بهدلیل بحث آمایش سرزمین آنگونه که هر منطقه دارای قابلیتهای خاص و منحصربهفرد خود در بخشهای صنعتی، معدنی است باید مدنظر تصمیمگیران قرار گیرد تا برگزاری اجلاس و نمایشگاههای بینالمللی تنها در تهران متمرکز نشود.
دبیر سومین اجلاس همکاریهای ایران و آفریقا با بیان اینکه خیلی از استانهای کشور دارای مزیتها و قابلیتهای خاص صنعتی و معدنی و مراکز تولید کالاهای هایتک هستند، گفت: در سال جاری بخش عمده تجار آفریقایی خواهان خرید و انعقاد قرارداد با شرکتهای سازنده تجهیزات، ماشینآلات و محصولات کشاورزی، معدنی، نفتی و صنعتی بودند. با این وجود بهتر است از هم اکنون با برنامهریزی دقیق فکری اساسی برای برگزاری اجلاس چهارم فراتر از تهران و اصفهان در استانهای دارای قابلیت شود، چراکه برگزاری اجلاس در اصفهان در روزهای اخیر نتایج قابل توجهی را بهدنبال داشت.
وی با اشاره به قابلیتهای استانهای کرمان و آذربایجان شرقی خاطرنشان کرد: شهر تبریز بهدلیل برخورداری از کارخانه تراکتورسازی، فرش دستباف و کرمان بهدلیل وجود معادن مختلف از جمله استانهایی هستند که از اکنون باید مورد توجه قرار گیرند تا جز مقصدهای بعدی برگزاری اجلاس چهارم باشند.
حسینی از همکاری و همراهی مسئولان و دستاندرکاران دستگاههای مختلف در برگزاری این اجلاس گفت: همراهی مسئولان در تسریع و تسهیل امور فواید زیادی را در پی دارد که در این اجلاس شاهد آن بودیم، در مقابل همه مدعوین چه داخلی و خارجی نیز از نحوه برگزاری اجلاس سوم و نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۵ راضی بودند. دلیل این مدعا نیز آن است که تعداد زیادی از تجار و بازرگانان خارجی شرکتکننده با هزینه شخصی خود اقامت در ایران را تمدید کردهاند که نشان میدهد این افراد هنوز بهطور کامل ظرفیتها و توانمندیهای ایران را در بخشهای مختلف ندیدهاند.