اندازهگیری دقیق فومونایزین در جهادانشگاهی با روش جدید
نجمه یزدانفر، رئیس پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی جهاد دانشگاهی در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه مرکز خدمات تخصصی این پژوهشکده به عنوان یکی از انگشت شمار آزمایشگاههای تخصصی کشور، با ارائه خدمات تخصصی آنالیز شیمیایی- میکروبی و شناسایی و تعیین ماهیت، تحت استاندارد بین المللی ISO/IEC ۱۷۰۲۵، در راستای توسعه پایدار کشور فعالیت میکند، از ارائه خدمات پیشرفته در زمینه آنالیز شیمیایی و میکروبی خبر داد.
اندازهگیری فومونایزین B۱ و B۲ در ذرت
وی در ادامه به معرفی یکی از خدمات تخصصی شاخص این مرکز پرداخت و گفت: یکی از خدمات کلیدی این مرکز اندازهگیری فومونایزین B۱ و B۲ در ذرت است. فومونایزین یکی از آلایندههای طبیعی مهم در ذرت به شمار میرود که تأثیرات قابل توجهی بر سلامت انسان و دام دارد. این مایکوتوکسینها ساختمان پروتئینی ندارند و مولکولهای نسبتاً کوچکی هستند که معمولاً توسط سیستم ایمنی انسان و دامها شناسایی نمیشوند.
یزدانفر افزود: اصلیترین اثر مزمن فومونایزینها، ایجاد سرطان، به ویژه در کبد است. این سموم فرآیند مشابهسازی DNA را تحت تأثیر قرار میدهند و آثار موتاژنیک یا تراتئوژنیک برجای میگذارند. بر اساس نظر کمیته مشترک سازمان جهانی بهداشت (WHO) و سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (FAO)، حد مجاز دریافت روزانه فومونایزین ۲ میکروگرم بر کیلوگرم وزن بدن انسان در روز است.
اولین آزمایشگاه تایید صلاحیت شده ایران برای اندازهگیری فومونایزین در محصولات غذایی
وی با بیان اینکه مرکز خدمات تخصصی آنالیز شیمیایی جهاددانشگاهی به عنوان اولین آزمایشگاه مواد غذایی در ایران موفق به اندازهگیری مقادیر بسیار ناچیز سموم قارچی فومونایزین در محصولات غذایی بر پایه ذرت شده است، افزود: این مرکز از دستگاه پیشرفته LC-MS-MS برای اندازهگیری دقیق این سموم در محصولات غذایی مصرفی انسان و خوراک دام استفاده میکند.
دقت و حساسیت بالا در اندازهگیری فومونایزین
رییس پژوهشکده ادامه داد: این مرکز اولین و تنها آزمایشگاه در کشور است که اندازهگیری دقیق فومونایزین را در دامنه استاندارد ISO/IEC ۱۷۰۲۵ خود دارد. نتایج بدست آمده از روشهای قدیمی به دلیل عدم تکرارپذیری و حساسیت پایین، دقت و صحت مناسبی نداشتند؛ لذا برای بررسی دقیقتر مواد غذایی در کشور، ضرورت صحهگذاری یک روش جدید احساس میشد.
پیشرفتهای نوین در اندازهگیری سموم قارچی فومونایزین
یزدانفر با اشاره به تلاشهای مستمر مرکز خدمات تخصصی آنالیز شیمیایی در راستای رفع این مشکل، تصریح کرد: مرکز خدمات تخصصی آنالیز شیمیایی تمام تلاش خود را در راستای تحقق این امر به کار بست و سرانجام موفق به ایجاد روشی سریع، دقیق، با حساسیت بالا و هزینه کم برای اندازهگیری سموم قارچی فومونایزین برای اولین بار در کشور شد. در حال حاضر این مرکز به عنوان آزمایشگاه معتمد و همکار سازمان ملی استاندارد، محصولات غذایی گوناگون ارجاع شده از ادارات استاندارد کل کشور را از نظر آلودگی به این ترکیبات پایش میکند.
انتهای پیام