استانها > همدان

بارندگی‌ها در همدان ۳۶ درصد کاهش یافت؛ افزایش دما در زمستان


خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها* محمدرضا بهرامی‌صفت: پدر بزرگ‌ها و مادر بزرگ‌های ما در همدان همیشه خاطراتی را از برف‌های چند متری و سرماهای استخوان‌سوز تعریف می‌کردند، تا جایی که برای رفت و آمد در کوچه‌ها تونل برفی می‌زدند یا دمای منفی بیش از ۳۰ درجه که یخبندان‌های سنگین را رقم می‌زد که در گویش همدانی اصطلاحاً می‌گفتند از آسمان “زقوم” می‌بارد.

بارش برف‌ها در گذشته به گونه‌ای بود که افرادی در کوچه‌ها و محلات برای پارو کردن پشت‌بام‌ها فریاد می‌زدند و پارو کردن یک شغل در زمان‌های گذشته در زمستان‌های همدان بود.

اما سال‌هاست دیگر نه خبری از آن برف‌های سنگین است و نه خبری از آن سرماهای وحشتناک زمستان و شاهد تغییر اقلیم آب و هوای در شهر کوهستانی همدان هستیم.

همچنین کمبود بارش در سال‌های اخیر نیز باعث شد شاهد خشک شدن کامل سد اکباتان همدان و بحران شدید آب در همدان باشیم.

طبق بررسی‌ها در یک دهه اخیر بارش‌ها در همدان کاهشی بوده و از طرف شاهد افرایش میانگین دما بوده‌ایم که با افزایش برداشت از آب‌های زیرزمینی امروز منابع این آب‌ها در استان همدان کاهش چشم‌گیری داشته است.

بارندگی‌ها در همدان ۳۶ درصد کاهش یافت؛ افزایش دما در زمستان

بحران آب در مرداد ماه ۱۴۰۱ و قطعی گسترده آب شرب در همدان نشان داد که امروز مسئله آب بسیار جدی بوده و با توجه به تغییرات شرایط آب و هوایی و کاهش بارندگی‌ها باید الگوی مصرف آب به صورت جدی تغییر کند.

تغییر الگوی کشت در همدان باید جدی گرفته شود ما هنوز نتوانستیم کشاورز را راضی کنیم که هندوانه کشت نکند و باید نوع کشت و الگوی کشت برای کشاورزان تعریف شود.

امروز شاهد پدیده فرونشست در استان هستیم و طبق نظر کارشناسان سطح شهرستان بهار ۱.۵ متر پایین رفته و از ۲۰ سال گذشته شهر بهار به علت برداشت آب‌های زیرزمینی و کشت سیب‌زمینی، ۱.۵ متر گود شده است که این موضوع نشان می‌دهد هر چه از این شهر آب بیشتری برداشت شود، در آینده پدیده فرونشست خواهیم داشت.

بارندگی‌ها در همدان ۳۶ درصد کاهش یافت؛ افزایش دما در زمستان

این تغییرات گسترده آب و هوا در همدان شاید روزگاری باعث شود بارش برف در همدان خاطره شود، در دهه اخیر شاهد نابودی پوشش‌های گیاهی به دلیل تغییر کاربری‌های متعدد و ویلاسازی بوده‌ایم.

لزوم صرفجویی در مصرف آب در کشور ما که آب و هوایی خشک و نیمه خشک را دارد بسیار حائز اهمیت است و تا می‌توانیم باید قدر این مایع گران‌بها را بدانیم.

الگوهای هواشناسی از بارش‌های نرمال در زمستان خبر می‌دهند

مدیرکل هواشناسی استان همدان در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به بارش‌های استان همدان اظهار کرد: از ابتدای سال آبی (مهر ماه) تاکنون ما در همدان ۷۰ میلی‌متر بارش دریافت کردیم که می‌بایست ۱۰۹ میلی‌متر بارش دریافت می‌کردیم.

وی افزود: به عبارتی ۳۹ میلی‌متر کسری بارش یا ۳۶ درصد نسبت به بلند مدت بارش کمتری را ثبت کرده‌ایم.

بارندگی‌ها در همدان ۳۶ درصد کاهش یافت؛ افزایش دما در زمستان

مدیرکل هواشناسی استان همدان با اشاره به میزان بارش سال آبی همدان نسبت به مدت مشابه گفت: نسبت به سال گذشته تقریباً ۸ میلی‌متر افزایش بارش را ثبت کردیم.

عابد خاطرنشان کرد: نسبت به الگوهای بلند مدت ما انتظار داریم بارش‌های فصل زمستان در حد نرمال و کمتر از نرمال شود، به عبارتی دیگر تمام الگوهایی که در ایران و خارج کشور انجام می‌شود اینگونه بوده که بارش استان ما در طی ۴ ماه آینده با احتمال ۶۰ درصد نرمال و کمتر از نرمال خواهد بود.

وی با اشاره به پوشش برف کوهستان‌های استان همدان بیان کرد: در حال حاضر کوهستان الوند و ارتفاعاتی که پوشش برف دارند عمدتاً ضخامت برف کمی دارند و یا به عبارتی عمق برف ما قابل توجه نیست.

مدیرکل هواشناسی استان همدان عنوان کرد: یک لایه از برف پوشیده شده که قابل توجه نیست ولی بخاطر سرمایش آذر ماه سرمای خوبی در سطح استان رخ داده این پوشیده بودن دوام بیشتری دارد.

عابد با اشاره به الگوهای دمایی در استان همدان گفت: انتظار ما این است که بین نیم تا ۲ درجه دمای استان نسبت به بلندمدت افزایش داشته باشد.

وی افزود: باتوجه به پیش‌بینی که دمای بالاتری داریم باید انتظار داشته باشیم در استان ما مصرف انرژی شرایط بهتری داشته باشد و مصرف گاز و سوخت کاهش پیدا کند.

بارندگی‌ها در همدان ۳۶ درصد کاهش یافت؛ افزایش دما در زمستان

عابد با اشاره به بارش‌ها گفت: بیشترین دوره بارندگی همدان از نیمه دوم اسفند تا اردیبهشت انجام می‌شود و با توجه به ذخیره‌سازی آبی که در همدان صورت گرفته و بارش‌ها هم که نرمال پیش‌بینی شده است عملاً نه باید مشکل خاصی برای تأمین آب شرب در تابستان سال آینده داشته باشیم.

وی تأکید کرد: ولی این پیش بینی به این معنی نیست که مردم عزیز ما نسبت به حفظ منابع آب و مصرف آب بی‌توجه باشند و ما باید بدانیم هیچ آبی وارد استان نمی‌شود و همین آبی که از ابرها به سطح زمین می‌رسد منابع تأمین آب ما بوده و حفظ آن برای تک‌تک ما ضروری است.

در پایان گفتنی است؛ با توجه به خشکسالی‌های اخیر استان همدان باید توجه جدی به الگوی مصرف آب صورت بگیرد و موضوع مصرف آب در بخش کشاورزی، صنعت و خانگی جدی گرفته شود.



منبع:مهر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا