بازگشایی آلکاتراز، عالیترین استعاره برای تصمیمات عجیب ترامپ
ارتباط فردا: زندان آلکاتراز واقع در جزیرهای به همین نام در نزدیکی سانفرانسیسکو است که برای بیش از ۶۰ سال بسته شده و حالا «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا میخواهد آن را مجددا باز کند.
رئیس جمهور آمریکا روز دوشنبه در شبکه اجتماعی تروث سوشال نوشت که به دولت دستور داده تا زندان آلکاتراز را بازگشایی کند و توسعه دهد.
وی خطاب به سازمان زندانهای آمریکا و همچنین اف.بی.آی، وزارت دادگستری و وزارت امنیت کشور نوشت که به دلیل شیوع گسترده جرم و جنایت در جامعه ایالات متحده «امروز من به مقامهای رده بالای امنیتی کشور دستور دادم تا زندان آلکاتراز را دوباره باز و آن را بازسازی کنند و گسترش دهند تا جایی برای مجرمان بسیار خطرناک و خشن باشد.»
«تفکر ترامپی» به دنبال نمایش و جنجال آفرینی
شبکه آمریکایی «سیانان» در واکنش به این تصمیم ترامپ تحلیل کرده است: «بازگشایی زندان آلکاتراز به حدی دارای ویژگیها و پتانسیل یک تفکر ترامپی است که شاید معجزه شد که تا الان رئیس جمهور آمریکا تا الان به فکرش نرسیده بود که آن را امتحان کند! محبوس کردن مجرمان در سلولهای کوچکی در جزیرهای محصور در موجهای خروشان مرگبار به خوبی میتواند میل ترامپ به یک نمایش مردسالارانه را تغذیه کند.»
با گذشت سالها از زمان تعطیل شدن این زندان در سال ۱۹۶۳، جزیره آلکاتراز اکنون سایت بزرگ گردشگری است که توسط سرویس پارک ملی آمریکا اداره میشود و نام این زندان حالا بیشتر یادآور داستانهای مربوط به گنگسترهای بدنامی همچون آلکاپون و فیلمهای ساخته شده پیرامون این زندان و اجرای یک عدالت سخت است؛ چیزهایی که رئیس جمهور آمریکا شیفته آنهاست.

به نوشته سیانان، میراث بدنام زندان آلکاتراز به شکلی عالی با تصویر بیرحمانهای که کاخ سفید ترامپ دارد درباره خودش در ضمن تندروی در اقدامات قضایی علیه مجرمان و استرداد گسترده افراد از ایالات متحده میسازد، همخوانی دارد.
این شبکه آمریکایی مینویسد: «به کارگیری مجدد زندان آلکاتراز باعث تقویت هالهای شده که ترامپ از خودش به عنوان فردی قدرتمند میسازد و او را یک فرد بیرحم نشان خواهد داد – این همان هدف پشت بسیاری از سیاستهای کاخ سفید است. هر چند احتمالا لیبرالها از شنیدن این ایده به وحشت میافتند اما حامیان ترامپ که به کارهای نمایشی ویرانشهری او واکنش نشان میدهند احتمالا سرشان را به نشانه تایید تکان داده و این تصمیم را مطابق با عقل سلیم برای ساختن خانهای جدید برای بدترین مجرمین در نظر میگیرند.
رئیس جمهور آمریکا جذابیت آلکاتراز به عنوان یک نماد رهبری خود را پنهان نکرده و روز یکشنبه این جزیره را یک «نماد غمانگیز اما همچنین نماد نظام و قانون» معرفی کرد.
او همچنین روز دوشنبه خطاب به خبرنگاران در کاخ سفید یادآوری کرد که زندان سابق آلکاتراز زمانی میزبان «خشنترین مجرمین جهان بود.»
طرحی که احتمالا هرگز شروع نخواهد شد
سیانان با ارزیابی درباره اینکه احتمالا این تصمیم جنجالی دونالد ترامپ درباره آلکاتراز هرگز نمیتواند عملیاتی شود، نوشته است: «البته احیای زندان آلکاتراز در نزدیکی سانفرانسیسکو به عنوان یک زندان فدرال طرحی عمیقا غیرعملی است و میتواند میلیونها دلار را آن هم درست در زمانی که ایلان ماسک (مشاور میلیاردر ترامپ) بودجه دولت فدرال را کاهش میدهد هدر دهد. رساندن سطح این زندان به سطح استانداردهای مدرن – البته نه لزوما برای زندانیان، بلکه فقط برای اطمینان پیدا کردن از امنیت مأموران زندان که باید در آنجا کار کنند – کار بسیار بزرگی خواهد بود. از طرفی سهلانگاری این دولت نسبت به فرآیندهای قانونی و حاکمیت قانون در اجرای اخراجها و استردادها، نگرانیهای جدی را در مورد اینکه زندانیان بالقوه آلکاتراز بازگشایی شده در آینده انتظار چه نوع روند قانونی را میتوانند داشته باشند مطرح میسازد.
اما دولت ترامپ هرگز به دنبال حکمرانی خوب و اولویت دادن به آن نبوده است.
اگر هدف رئیس جمهور زندانی کردن بدترین نوع مجرمان باشد، میتوانست به عنوان مثال زندان فدرال سوپرمکس در کلرادو را انتخاب کند – یک زندان دور از دسترس و بسیار منضبط که کسانی همچون ریچارد رید، تروریستی که میخواست با بمب کار گذاشته شده در کفش انفجار ایجاد کند، رمزی یوسف، عامل بمبگذاری در مرکز تجارت جهانی و تری نیکولز، عامل انفجار ۱۹۹۵ اوکلاهما سیتی هرگز نخواهند توانست آنجا را ترک کنند. اما زندانیان به سوپرمکس فرستاده میشوند تا از اذهان عمومی ناپدید شوند. این بخشی از مجازات آنها به همراه احکام حبس ابد متعددی که دریافت میکنند، است.
ترامپ پیشتر سعی کرده مهاجران بدون سند و مدرک را به زندان بدنام خلیج گوانتانامو بفرستد. او قصد ساخت بازداشتگاهی جداگانه در پایگاه واقع در گوانتانامو را به دور از بازداشتگاهی که در آن خالد شیخ محمد، مغز متفکر حملات ۱۱ سپتامبر نگهداری میشود داشته هر چند که او در تصمیمش مفاهیم تاریک گره خورده با نام گوانتانامو را به عنوان نکته اصلی در نظر گرفته است.
بازگشایی آلکاتراز تصمیمی از جنس تکرار این استراتژی ترامپ در راستای ایجاد یک نماد زنده از قدرت نماییهای او در مقام رئیس جمهور و تمسخر رویههای اصلاح سیاسی است.»

پیگیری اهداف رسانهای و سیاسی
به باور این رسانه آمریکایی، رئیس جمهور آمریکا حتی اگر هم شاهد چالشهای قانونی و تاخیرهای اداری چند ساله و موانع دیگری باشد که اجرای تصمیمش برای بازگشایی آلکاتراز را متوقف کنند اما او دست کم به هدف رسانهای خود یعنی تسخیر سر تیترها دست یافته است.
سیانان همچنین این تصمیم ترامپ را در راستای پیشبرد اهداف او در عرصه سیاست داخلی و مقابله با رقبای سیاسی دموکراتش میبیند.
این رسانه تحلیل میکند: «این طرح مزیت دیگری نیز برای ترامپ میتواند داشته باشد. تاسیس یک آلکاتراز شماره ۲ باعث شرمساری مجموعهای از لیبرالترین شهرهای آمریکا که بر حسب اتفاق زادگاه نانسی پلوسی، رئیس سابق مجلس نمایندگان آمریکا نیز در آنجا است خواهد شد. این قانونگذار متعلق به ایالت کالیفرنیا شدیدا تصمیم اخیر ترامپ را نکوهش کرده است.
رئیس سابق مجلس نمایندگان آمریکا در پستی در شبکه اجتماعی ایکس احتمال بازگشایی این زندان را پس از سالها تعطیلی زیر سوال برد و نوشت: این مکان، اکنون یک پارک ملی مشهور است و گردشگران زیادی را به خود جلب میکند. پیشنهاد ترامپ جدی نیست.
اما آیا این رئیس جمهوری که دیکتاتورها را تحسین میکند، میتواند استعاره بهتری برای دوره دوم ریاست جمهوری خود فراتر از تبدیل یک مکان گردشگری محبوب به یک اردوگاه گولاگ [اردوگاههای کار اجباری بدنام شوروی سابق] با هدف احیای عدالت سختگیرانه متعلق به دورانی تاریک را انتخاب کند؟ سیاستهای نمایشی ترامپ گاهی نتیجه معکوس میدهند – اما اغلب جواب میدهد. دورههای ریاست جمهوری دونالد ترامپ اغلب به عنوان یک مجموعه متوالی از رویدادهای نمایشی و تلویزیونی همراه با طرح مفاهیم عجیب و غریب نگریسته میشوند. این که دور اول ریاست جمهوری ترامپ را به نوعی تداوم ایفای نقش او در برنامه واقعیت تلویزیونی مشهور “کارآموز” آن هم در عرصه سیاست خواندند تبدیل به یک کلیشه پرکاربرد شد.»
به باور سیانان ویژگی رایج خیلی از حرکات نمایشی ترامپ آزار دهنده بودن آنها بوده است، مثل زمانی که او در دور اول ریاست جمهوری خود اقدام به راهپمایی به سمت میدان لافایت واشنگتن کرد بعد از آنکه نیروهای امنیتی آمریکا با خشونت معترضان به او را از مسیر این راهپیمایی پاکسازی کردند. دستیاران ارشدی شامل مارک میلی، رئیس سابق ستاد مشترک ارتش آمریکا نیز در این رویداد نمایشی او را همراهی کردند و بعدا میلی به خاطر شرکت در کنار ترامپ مقابل دوربینهای عکاسان عذرخواهی کرد و تبدیل به یکی از دشمنان سیاسی ترامپ شد.
تجمعی که ترامپ در روز جنجالی ششم ژانویه ۲۰۲۱ در پارک الیپس واشنگتن ترتیب داد نیز صحنه را برای یکی از تاریکترین رویدادهای تاریخ ایالات متحده یعنی حمله اوباش طرفدار او به ساختمان کنگره آمریکا هموار کرد.
سیانان ارزیابی میکند اغلب به نظر میرسد ترامپ در ضمن اجرای طرحهای افسار گسیخته خود به طرزی حساب شده میخواهد حواس بقیه را به خود جلب کند و تصمیم اخیر او برای بازگشایی آلکاتراز تصمیمی از جنس منحرف کردن توجهات از شکستها و نواقصی که از جمله با به راه انداختن یک جنگ تجاری با اعمال تعرفهها به بار آورده ارزیابی میشود. ترامپ قطعا دلیلهای خوبی برای خود برای تلاش به منظور عوض کردن موضوع بحث عمومی دارد.
به باور سیانان اما ترامپ همچنین عاشق قرار گرفتن در مرکز صحنه و در معرض توجه نیز هست و «سفر رسمی که در دوره اول ریاست جمهوری خود برای دیدار با ملکه الیزابت دوم به بریتانیا داشت عطش او برای تظاهر را اقناع کرد. در حالی که چارلز سوم، پادشاه انگلیس نیز از او برای تکرار این سفر دعوت کرده است.»
نشستهای ترامپ با «کیم جونگ اون»، رهبر کره شمالی در دوره نخست ریاست جمهوری، کسی که ترامپ او را با لفظ «مردک موشکی» مسخره کرده بود، به باور سیانان «در زمره خیرهکنندهترین موقعیتهای سیاسی در دهههای اخیر قرار گرفتند.»

رئیس جمهور آمریکا حتی در یکی از این دیدارها در راستای رقم زدن یک اتفاق تاریخی برای خودش به صورت نمادین قدم به داخل خاک کره شمالی گذاشت و عکسهای شگفت انگیزی را با رهبر این کشوری که یکی از منزویترین کشورهای جهان است در برابر دوربین عکاسان انداخته تا جهان را شگفت زده کند. اما این نشستهای در رقم زدن نقطه عطفی به منظور خلع سلاح موشکی و هستهای کره شمالی شکست خوردند.
انتهای پیام