استان ها > اصفهان

بی‌توجهی به سرمایه‌گذاری مولد، عامل فرار سرمایه‌ها از اقتصاد ایران



مجید گودرزی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: مدت‌هاست که در کشور  توجه کافی به موضوع سرمایه‌گذاری نشده، این در حالی است که سرمایه‌گذاری نقطه‌ ثقل و یکی از بنیادی‌ترین مباحث اقتصادی و تمامی فعالیت‌های اقتصادی به آن وابسته است. 

وی افزود: در شرایط فعلی جنگ اقتصادی، بیش‌ترین فشار را بر سرمایه‌گذاری وارد کرده و تمام تلاش‌ها برای جلوگیری از شکل‌گیری سرمایه‌های مولد بوده است. ایران از نظر سرمایه هیچ کمبودی ندارد، اما این سرمایه‌ها به بدترین شکل ممکن مدیریت می‌شوند.

کارشناس و مدرس مالی بیان کرد: سرمایه‌های موجود اغلب به‌ دلیل سوء‌مدیریت‌ها به سمت بازارهایی هدایت شده‌اند که هیچ‌کدام صرفه اقتصادی مثبت یا ارزش افزوده‌ای برای اقتصاد کشور ندارند.

گودرزی در خصوص بزرگ‌ترین چالش‌های اقتصادی کشور گفت: «بحران ارزش افزوده صفر» و «صرفه اقتصادی منفی» از جمله چالش‌های اساسی و اصلی کشور هستند که این مشکلات به‌ دلیل سوء‌مدیریت‌ها و نبود اطمینان‌های اقتصادی به وجود آمده‌اند و مردم برای حفظ ارزش دارایی‌های خود و قدرت خریدشان مجبور شده‌اند، وارد بازارهایی چون طلا، ارز، مسکن و حتی سپرده‌های بانکی شوند که ارزش افزوده تمام این سرمایه‌گذاری‌ها صفر مطلق است؛ از طرف دیگر جهش‌های شدید قیمت در این بازارها موجب فشار بیشتر بر بخش مولد اقتصاد ایران شده، به‌طوری که بسیاری از دارایی‌ها در بخش مولد تبدیل به ثروت شده و به سمت بازارهای غیرمولد سوق داده شده‌اند.

کارشناس و مدرس مالی اظهار کرد: این شرایط موجب ایجاد بحران‌های اقتصادی و نابرابری در بازدهی‌ها شده است، طبق آمار در حال حاضر نرخ بهره ۲۳ درصدی و تورم ۴۰ درصدی به مشکلات اقتصادی کشور افزوده و بسیاری از فعالیت‌های اقتصادی زیر این سطح از بازدهی، دیگر توجیه اقتصادی ندارند، این وضعیت سبب شده که سرمایه‌گذاران از ورود به بخش مولد اقتصاد منصرف شوند و به سمت بازارهای غیرمولد بروند، اکنون بازدهی تمام فعالیت‌های اقتصادی کشور که زیر نرخ تورم باشد، منفی و غیر اقتصادی و دستیابی به این نرخ بازدهی کار بسیار دشواری است؛ نرخ بهره غیر متعارف بانکی هم موجب رکود تورمی و بالا رفتن هزینه‌های تأمین مالی شده، در ایران سرمایه بسیار گران و هزینه فرصت دلالی بسیار پایین است که این دو باید برعکس شوند.

گودرزی با اشاره به معافیت مالیاتی برای بازارهای غیرمولد که کشور درحال حاضر با آن روبه‌رو است، تأکید کرد: در یک رویه به‌طور کامل اشتباه، سرمایه‌گذاری در پول و بازارهای غیرمولد از معافیت‌های مالیاتی برخوردار است، اما سرمایه‌گذاری در بخش مولد تحت فشار مالیات‌های سنگین قرار دارد و این امر خود موجب می‌شود که دیگر سرمایه‌گذاری در بخش مولد از لحاظ اقتصادی توجیه‌پذیر نباشد، بنابراین باید جهت‌گیری‌های اقتصادی تغییر کند و سیاست‌های حمایتی از بخش مولد اتخاذ شود.

وی در خصوص نبود قوانین کارآمد در حوزه سرمایه‌گذاری که از دیگر مشکلات جدی پیش ‌روی کشور است، گفت: به‌عنوان مثال در حوزه ارزهای دیجیتال، نمایندگان مجلس و تصمیم‌گیران کشور هنوز به‌طور کامل خطرات و آسیب‌های این نوع سرمایه‌گذاری‌ها را درک نکرده‌اند، در نتیجه قانونی هم برای این بازارها وضع نشده است؛ ارزهای دیجیتال اگرچه به‌طور موقت امکان دارد مزایای خاصی همچون دور زدن تحریم‌ها داشته باشند، اما تهدیدات جدی برای اقتصاد کشور ایجاد می‌کنند، از جمله این تهدیدات می‌توان به خروج بی‌سر و صدای سرمایه‌های کلان از کشور، معاملات قاچاق و کاهش توان رقابت بخش مولد اقتصاد اشاره کرد، همچنین افزایش نقدینگی به‌ دلیل ورود این ارزها به اقتصاد کشور و ارزش افزوده صفر سرمایه‌گذاری در بازار رمز ارزها از دیگر تبعات منفی آن است.

کارشناس و مدرس مالی تأکید کرد: نمایندگان مجلس باید این مشکلات را به‌طور جدی بررسی کرده و قوانین جدیدی را تصویب کنند تا از آسیب‌های بیشتر به اقتصاد کشور جلوگیری شود، در حال حاضر با وجود سرمایه‌های عظیم، همچنان چالش‌های جدی در زمینه مدیریت صحیح این سرمایه‌ها وجود دارد که باید هرچه سریع‌تر حل شوند.

گودرزی اظهار کرد: در سال‌های اخیر خروج سرمایه از کشور و بخش مولد اقتصاد، خواسته یا ناخواسته تسهیل و سرمایه‌گذاری در بخش مولد اقتصاد ایران با قوانین مالی و مالیاتی یا بی‌قانونی محدود شده است.

وی ادامه داد: هنوز در اقتصاد کشور سرمایه‌گذاری در انواع پول، معاف از مالیات است و این پذیرفتنی نیست، چرا که پول تنها وسیله مبادله است و نه وسیله‌ای برای سرمایه‌گذاری، نوک پیکان تحریم‌های داخلی و خارجی به سمت سرمایه‌گذاری است و امیدوارم در سالی که به نام «سرمایه‌گذاری برای تولید» مزین شده است، سرمایه‌گذاران از حمایت‌های بیشتری برخوردار شوند و سوداگری با همه‌ ابزارهای مالی و مالیاتی محدود شود. رکود تورمی که خاص اقتصادهای بعد از جنگ است، راهی جز سرمایه‌گذاری ندارد.

انتهای پیام



منبع:ایسنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا