جنگل خواجه؛ جدال طبیعت با موتورسواران
با افزایش موتورسواران، صدای غرش موتورها جایگزین صدای پرندگان و آرامش طبیعت شده و جنگل خواجه به صحنهای از تخریب و ویرانی تبدیل شده است؛ این وضعیت نگرانکننده، زنگ خطری برای مسئولان و دوستداران محیطزیست به شمار میآید، چراکه جنگلها نه تنها به عنوان زیستگاه گونههای مختلف گیاهی و جانوری اهمیت دارند، بلکه نقش حیاتی در تعادل اکوسیستم و حفظ منابع طبیعی ایفا میکنند. با این حال، عدم وجود نظارت کافی و ضعف در قوانین مربوط به حفاظت از این مناطق، شرایط را برای تخریب بیشتر فراهم کرده است.
مجید بهشتی رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان کلات در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه سال گذشته توانستیم در مقطعی با همکاری نیروی انتظامی از ورود موتورسواران کراس و آفرودسواران در مسیر جنگل خواجه جلوگیری کنیم، گفت: متأسفانه موتورسواران و افرودسواران موجب تخریب جنگل و مراتع شهرستان میشوند.
وی بیان کرد: گرچه بر اساس اعلام دادستان قبلی شهرستان ابتدا باید تخلفی صورت گیرد و سپس برخورد کنیم، اما اگر همان ابتدا نتوانیم جلوی ورود آنها را به داخل جنگل بگیریم به دلیل نداشتن پلاک و تصویری از تخلفشان در داخل عرصهها، عملاً امکان برخورد نیست.
رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان کلات با بیان اینکه هر گروه از موتورسواران به یک منطقه از جنگل میروند، خاطرنشان کرد: سال گذشته با همکاری نیروی انتظامی تلاش شد در سهراهی احمدآباد و لاین جلوی موتورسوارانی که در مسیر برگشت بودند را بگیریم اما تعدادی از آنها بدون توجه به تابلوی ایست با سرعت از بیراهه عبور کرده و از سویی چون پلاک هم ندارند و کلاه ایمنی میگذارند امکان شناساییشان نیست.
وی با اشاره به اینکه امکان تعقیب و گریز آنها نیست، خاطرنشان کرد: تاکنون برای این موضوع نامه نگاریهایی با هیات موتورسواری و یگان حفاظت منابع طبیعی خراسان رضوی شده است و اعلام شده که چون فاقد پلاک هستند فقط باید در پیست موتورسواری باشند و هیچ گونه مجوزی برای خروج از شهر مشهد ندارند.
بهشتی بیان کرد: بر اساس اعلام فرمانده پلیسراه وقت شهرستان زمانی که موتورسواران در داخل جنگل اتراق میکنند میتوان طبق قانون موتورهایشان را توقیف کرد در غیر این صورت اگر بفهمند نزدیکشان شدهایم با سرعت فرار میکنند و به داخل جنگل میروند که عملاً این تعقیبشان امکانپذیر نیست.
وی با اعلام اینکه موتورسواران به یک معضل برای منابع طبیعی شهرستان کلات تبدیل شدهاند، وجود ایست و بازرسی را در دوراهی آبگرم و پل هفت دهنه برای روزهای پنجشنبه و جمعه ضروری دانست و اظهار کرد: چون فاقد پلاک و مجوز هستند ترددشان در جادهها نیز ممنوع است و اگر اتفاقی بیفتد خودشان مقصر هستند.
رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان کلات با بیان اینکه برای برخورد جدی با موتورسواران نیازمند دستور قضایی هستیم، گفت: اغلب موتورسواران برای تفریح به شهرستان کلات میآیند و هرکجا که بخواهند بدون ضابطه و در نظر گرفتن مراتع و مزارع اتراق میکنند و موجب مزاحمتهای صوتی برای مسافران، گردشگران و همچنین جانوران میشوند.
وی با اشاره به اینکه اگر برای سه هفته با دستور قضایی مأموران جلوی این متخلفان گرفته شود معضل رفع خواهد شد در غیر این صورت همچنان شاهد حضور بیشتر موتورسواران خواهیم بود، گفت: بدون دستور قضایی نمیتوان نیروهای انتظامی را برای برخورد به داخل جنگل برد.
بهشتی طرح این معضل را در شورای تأمین ضروری دانست و خاطرنشان کرد: باید برای دستگاههای حاکمیتی دستور قضایی صادر شود تا بتوان جلوی آنها را گرفت، حتی برخی افراد محلی با تراکتورهایشان مسافر و گردشگر جابجا میکنند که خطرات بسیار جدی به همراه دارد.
رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان کلات با بیان اینکه برخی از این افراد برای درست کردن آتش اقدام به شکستن درختان جنگلی میکنند، افزود: حتی فیلمهای حضورشان در مراتع و جنگل کلات و تخریب عرصهها را در فضای مجازی منتشر میکنند.
وی بیان کرد: ورود آفرودسواران و موتورسواران موجب از بین رفتن گونههای نادر گیاهی شده است، گیاهانی مانند آنغوزه، باریجه، کوریا، قرهقات، ریواس، ترهکوهی، کنگر و سریش از جمله گونههایی هستند که در معرض خطر انقراض قرار دارند.
بهشتی با اشاره به اینکه اگر دستور دستگاه قضا را داشته باشیم میتوان با یک مأمور تمامی جنگل خواجه را که تنها یک ورودی دارد را قرق کرد، از شهروندان خواست هرگونه تخلف در عرصههای منابع طبیعی را از طریق شماره ۱۵۰۴ تلفن امداد و نجات جنگلها و مراتع به صورت شبانهروزی گزارش دهند.
موتورسواران آسایش را از حیاتوحش گرفتهاند
منطقه ارس سیستان هزارمسجد، به عنوان یکی از زیستگاههای مهم و غنی از نظر تنوع زیستی، در خطر جدی ناشی از فعالیتهای مخرب موتورسواران و آفرودسواران قرار دارد.
علیرضا میرزایی، رئیس حفاظت محیطزیست کلات، در گفتوگو با ایسنا با اشاره به خسارتهای جبرانناپذیری که این افراد به محیط زیست وارد میکنند، گفت: ورود آنها به عرصههای طبیعی نه تنها موجب تخریب بافت خاک و تشدید سیلابها میشود، بلکه حیات وحش را نیز تهدید میکند.
وی خاطرنشان کرد: صدای ناهنجار موتورها و حرکات نمایشی گروههای موتورسوار، آسایش را از موجودات زنده سلب کرده و در زمان زایش، مشکلات جدی برای حیات وحش ایجاد میکند.
میرزایی بر لزوم جلوگیری از ورود این افراد به جنگل خواجه تأکید کرد و افزود: باید با دقت بیشتری از این زیستگاهها مراقبت شود تا از تبعات ناگوار گردشگری افسارگسیخته جلوگیری شود.
وی از منطقه ارس سیستان هزار مسجد به عنوان یکی از زیستگاههای مهم و غنی از نظر تنوع زیستی، نام برد و گفت: بسیاری از خسارتهایی که موتورسواران و آفرودسواران با ورود بر عرصههای محیطزیست از خود برجای میگذارند جبران ناپذیر است، ضمن اینکه به دلیل از بین بردن بافت خاک؛ موجب شدت گرفتن سیلاب میشود و گونههای مختلف جانوری به خصوص مارها را از بین میبرند.
رئیس حفاظت محیطزیست کلات، با بیان اینکه موتورسواران با صدای ناهنجار آسایش را از حیاتوحش گرفتهاند، خاطرنشان کرد: در زمان فصل زایش صدای ناهنجار موجب میشود که جانوران مرده زایی داشته باشند.
میرزایی با تاکید بر اینکه منطقه ارس سیستان هزار مسجد به عنوان یکی از زیستگاههای مهم و غنی از نظر تنوع زیستی، باید با دقت بیشتری تحت مراقبت قرار گیرد، بیان کرد: بدون شک گردشگری افسار گسیخته در هر نقطهای از مناطق به خصوص مناطق حفاظت شده باشد خسارتها و تبعات جبرانناپذیری به همراه دارد.
رئیس حفاظت محیطزیست کلات، گفت: به خصوص گروههایی که باندهای بزرگی برای پخش موسیقی با خود به همراه دارند و از سویی حرکات نمایشی که انجام میدهند، موجب گرفتن آسایش از سایر مردم و تخریب بستر خاک و فضای سبز منطقه میشود.
وی با بیان اینکه آفرودسواران و موتورسواران با حرکت از بیراههها موجب تخریب لانههای پرندگان و گونههای جانوری کوچکی که دراین مناطق زندگی میکنند، میشوند افزود: پخش صداهای نابهنجار در داخل مناطق به خصوص در فصل زاد و ولد موجب وحشت جانوران میشود.
رئیس حفاظت محیطزیست کلات برجای گذاشتن زبالهها و سوزاندن آنها را از دیگر تبعات حضور برخی از این افراد در طبیعت دانست و اظهار کرد: اگر از طبیعت استفاده نادرستی شود در سالهای آینده این نعمت را از دست خواهیم داد و برای آیندگان چیزی نخواهد ماند.
وی افزود: همچنین به دلیل گاز نئونی که در داخل درختان ارس وجود دارد هر زمان احتمال اشتعال آنها وجود دارد، نباید در کنار این درختان اقدام به روشن کردن آتش کرد؛ متأسفانه در سنوات گذشته شاهد وقوع آتش سوزیهایی بودهایم.
رئیس حفاظت محیطزیست کلات با بیان اینکه هیچ دلیلی ندارد با خودرو و موتور وارد عرصههای منابع طبیعی شد، بیان کرد: باید به طبیعت احترام گذاشت.
وی با اشاره به اینکه تاکنون از دستگاه قضا برای جلوگیری از ورود آفرودسواران و موتورسواران پیگیریهای بسیاری داشتهایم، افزود: حتی افراد محلی هم از حضور این افراد گلایهمندیهایی را داشتهاند، امیدواریم بشود با همراهی دستگاه قضا این موضوع را مدیریت کرد.
میرزایی با تأکید بر اینکه بر اساس اصل ۵۰ قانون اساسی همه در برابر محیطزیست مسئول هستند، بیان کرد: همه میتوانند در حفظ و حراست از مناطق چهارگانه محیطزیست یک محیطبان باشند، این طبیعت امانتی از آیندگان در دستان ما است و باید از آن مراقبت کرد.
آنچه بیان شد نشاندهنده نیاز فوری به همکاری بین دستگاههای قضایی و محیطزیست و منابع طبیعی برای حفظ این عرصهها و تأمین آیندهای پایدار برای نسلهای آینده است. حفاظت از جنگلها و احترام به طبیعت، وظیفهای همگانی است و همه ما باید در این راستا مسئولیتپذیر باشیم. در نهایت، اگر این وضعیت ادامه یابد، ممکن است شاهد نابودی یکی از زیباترین و غنیترین زیستگاههای طبیعی کشور باشیم.
شهرستان مرزی کلات در فاصله ۱۵۱ کیلومتری از مرکز خراسان رضوی قرار دارد. این شهرستان با داشتن ۱۴۳ کیلومتر مرز مشترک با ترکمنستان، دارای سه بخش، چهار شهر، ۶ دهستان و دارای ۳۶ هزار و ۲۳۷ نفر جمعیت بر اساس سرشماری نفوس مسکن در سال ۱۳۹۵ است که ترکیب ۷۰ درصد جمعیت روستایی و ۳۰ درصدی شهری را از آن خود کرده است.
انتهای پیام