حمینه درگذشت
ارتباط فردا: خانواده الاخضر حمینه اعلام کردند که وی روز ۲۳ می در منزلش در پایتخت الجزایر چشم از جهان فروبسته است.
در اتفاقی تصادفی و تأثیرگذار، همزمان با روز مرگ این کارگردان، جشنواره فیلم کن ۲۰۲۵ نسخه مرمتشده «وقایع سالهای آتش» را در قالب بخش کلاسیکهای کن به نمایش گذاشت؛ این نمایش به مناسبت پنجاهمین سالگرد دریافت نخل طلا برگزار شد و پسر وی، مالک الاخضر حمینه، نیز در آن حضور داشت.
این فیلم که وقایع آن از اواخر دهه ۱۹۳۰ تا سال ۱۹۵۴ جریان دارد، داستان جنگ استقلال الجزایر را از نگاه یک کشاورز روستایی روایت میکند. فیلم با تمرکز بر ریشههای نهضت استقلالطلبی و ظلم حاکم بر دوره استعمار فرانسه، روایتی انسانی و بیواسطه از تاریخ معاصر الجزایر ارائه میدهد.
در دورانی که جهان سینما هنوز در آغاز راه پذیرش تنوع بود، الاخضر حمینه یکی از معدود فیلمسازان آفریقایی و عرب بود که به طور مکرر در جشنواره کن حضور داشت. از دهه ۱۹۶۰ تا ۱۹۸۰، او نمایندهای برجسته از سینمای مستقل و مبارز جهان جنوب در صحنههای جهانی بود.
او در مجموع چهار بار برای نخل طلا رقابت کرد؛ از جمله با فیلم «بادهای اوراس» که در سال ۱۹۶۷ جایزه بهترین فیلم اول را (که اکنون با نام دوربین طلایی شناخته میشود) دریافت کرد. دو اثر دیگر او «طوفان شن» (۱۹۸۲) و «آخرین تصویر» (۱۹۸۶) نیز در کن به نمایش درآمدند.

پس از یک وقفه ۳۰ ساله، الاخضر حمینه در سال ۲۰۱۵ با فیلم «غروب سایهها» به عرصه کارگردانی بازگشت. این فیلم نماینده رسمی الجزایر برای بخش بهترین فیلم خارجیزبان در هشتاد و هشتمین دوره جوایز اسکار بود.
محمد الاخضر حمینه در ۲۶ فوریه ۱۹۳۴ در شهر مسیله در منطقه اوراس واقع در شمال شرقی الجزایر و در یک خانواده کشاورز به دنیا آمد. تجربههای او در مقاومت الجزایر علیه استعمار فرانسه، بین سالهای ۱۹۵۴ تا ۱۹۶۲، و همچنین کشتهشدن پدرش به دست ارتش فرانسه، تأثیر عمیقی بر نگاه و جهانبینی سینماییاش داشت.
او در سال ۱۹۵۸ به مقاومت «الجزایر در تبعید» در تونس پیوست و در آنجا دوره کارآموزی خبرگزاری تونس را گذراند که مقدمهای شد برای ساخت نخستین فیلمهای کوتاهش. سپس تحصیلات سینمایی خود را در مدرسه فیلم و تلویزیون پراگ ادامه داد.
به گزارش ددلاین، جدا از فیلمسازی، الاخضر حمینه نقشهای اجرایی مهمی نیز ایفا کرد. او پس از انقلاب الجزایر، ریاست دفتر اخبار الجزایر را تا سال ۱۹۷۴ برعهده داشت. همچنین در فاصله سالهای ۱۹۸۱ تا ۱۹۸۴ مدیریت دفتر ملی بازرگانی و صنعت سینما را در الجزایر عهدهدار بود.
نسخه بازسازیشده فیلم «وقایع سالهای آتش» با کیفیت ۴K توسط پروژه سینمای جهانی بنیاد فیلم در لابراتوارهایی در پاریس و بولونیا مرمت شده است. این بازسازی بخشی از پروژه «میراث سینمای آفریقا» است؛ ابتکاری از سوی بنیاد فیلم، فدراسیون پانآفریقایی فیلمسازان (FEPACI) و یونسکو که هدف آن شناسایی، بازسازی و انتشار آثار مهم سینمای آفریقاست.
انتهای پیام