استان ها > همدان

رنج‌ کشاورزان چغندرقندکار و تعطیلی ۷ ساله پروژه کارخانه‌قند نهاوند



شهرستان نهاوند به عنوان قطب کشاورزی استان همدان ۷۰ درصد محصول چغندرقند این استان را تولید می‌کند.

اما متأسفانه کشاورزان این شهرستان هر ساله برای تحویل محصول چغندرقند خود به کارخانه‌های تولید قندو شکر با مشکلات عدیده‌ای روبه‌رو می‌شوند و محصول آن‌ها پس از برداشت مدت زیادی روی زمین می‌ماند که همین امر موجب پایین آمدن عیار محصول آن‌ها و ضررشان می‌شود البته ناگفته نماند که کشاورزان شهرستان طی چند سال اخیر اقدام به کشت چغندرقند بیشتر از سطح ابلاغ شده توسط جهاد کشاورزی می‌کنند که همین هم به مشکلات بیشتر آن‌ها برای تحویل محصولشان به کارخانه‌ها دامن زده است.

و اما با توجه به این ظرفیت شهرستان و برای حل مشکلات کشاورزان چغندرکار، کارخانه قند پنج‌هزار تنی سمبل مهرگان نهاوند یکم آذرماه ۱۳۹۷ با حضور محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی وقت در مساحت ۱۴ هکتار و با سرمایه‌گذاری ۲۰۰میلیارد تومان کلنگ‌زنی شد که این پروژه ظرفیت تولید سالانه ۷۲هزار تُن شکر و قند را دارد و برای ۲۵۰ نفر اشتغال ایجاد می‌کند.

در حال حاضر پروژه کارخانه قند نهاوند ۲۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و حدود هفت سال است که روند ساخت آن به خاطر نبود اعتبار تعطیل شده است و این در حالی‌ست که در آیین کلنگ‌زنی این پروژه وزیر جهاد کشاورزی وقت به کشاورزان شهرستان وعده داده بود که این واحد تولیدی بخش عمده‌ای از مشکلات کشاورزان چغندرکار این شهرستان و استان را مرتفع می‌کند.

و با توجه به‌ اینکه این پروژه نقش مهمی در کشاورزی شهرستان دارد ساخت و تکمیل آن یکی از مطالبات مهم کشاورزان این شهرستان است.

خبرنگار ایسنا، برای پیگیری مشکلات کشاورزان چغندرکار شهرستان نهاوند سری به آن‌ها زده و درباره مشکلاتشان با آن‌ها گفت‌وگویی ترتیب داده است.

حاضریم کرایه بیشتر پرداخت کنیم ولی محصولمان روی زمین نماند 

یکی از کشاورزانی که ساکن روستای عنبرقنبر است، گفت: امسال من ۱۲ هکتار چغندرقند کشت کرده‌ام و با وجود اینکه یک ماه از برداشت محصولم گذشته تا همین چند روز پیش نتوانستم محصولم را به کارخانه‌ای که با آن قرارداد بسته‌ بودم تحویل دهم.

خزایی اظهار کرد: کامیون‌هایی که محصول چغندرقند ما را به کارخانه‌ها حمل می‌کنند برای تحویل محصول به کارخانه چند روز درب کارخانه معطل می‌شوند و همین هم باعث ضرر آن‌ها می‌شود و به همین خاطر تمایلی برای حمل چغندرقند کشاورزان شهرستان‌ به کارخانه‌ها ندارند.

وی افزود: هفته گذشته بعد از یک ماه که موفق شدم محصولم را بار بزنم قبل از بار زدن محصولم ابتدا روز قبلش به غیر از کرایه برای سه کامیون هر کدام مبلغ پنج میلیون تومان پول واریز کردم که راننده‌ها راضی شدند و آمدند محصولم را بار زدند.

کارخانه‌های طرف قرارداد ما فقط نصف محصول ما را تحویل می‌گیرند 

آقای شریفی که از کشاورزان روستای ازنهری است در این خصوص، گفت: من با کارخانه قند و شکر همدان قرارداد دارم و  این کارخانه گفته که برای هر هکتار فقط ۵۰ تن چغندرقند تحویل می‌گیرد در صورتی که ما از هر هکتار ۱۰۰ الی ۱۲۰ تن برداشت کرده‌ایم و حالا ما مانده‌ایم که بقیه محصول را چکار کنیم.
وی تصریح کرد: نهاوند قطب کشاورزی استان است ولی هر سال کشاورزان چغندرقندکار حاصل دسترنجشان از بین می‌برد از شما خواهش می‌کنم که این‌ را به مسئولین اطلاع رسانی کنید شاید فکری به حال ما کنند. 

کشاورز دیگری هم گفت: الان دو ماه است که محصولم را برداشت کرده‌ام ولی هنوز هیچ کارخانه‌ای محصولم را تحویل نگرفته و دو ماه است که محصولم روی زمین مانده و وزن محصول کلی افت کرده و کم شده است و هر چه هم دادخواهی می‌کنیم هیچ کس به داد ما نمی‌رسد.

آقای کیانی کشاورز جوان چغندرقندکار دیگری از روستاهای بخش گیان به ایسنا گفت: من به‌عنوان یک جوان همراه پدرم یک سال است که زحمت کشیدیم و در هر هکتار ۱۰۰ تن محصول برداشت کرده‌ایم ولی کارخانه‌ای که با آن قرارداد بسته‌ایم گفته از هر هکتار فقط ۵۰ تن محصول تحویل می‌گیریم. 

وی ادامه داد: با توجه به این حجم از تولید چغندرقند در شهرستان چرا ساخت کارخانه قند این شهرستان متوقف شد در صورتی که ساخت این کارخانه می‌تواند مشکلات کشاورزان نهاوندی را مرتفع کند و علاوه بر این باعث رونق اقتصادی شهرستان شود.

یک کشاورز دیگر هم درباره مشکلاتش، گفت: یک‌سال است که با پنج فرزندم که دارای مدرک لیسانس هستند زحمت کشیده‌ایم چغندرقند کشت کردیم و حالا که محصولمان را برداشت کرده‌ایم با وجود اینکه با کارخانه‌ نقش‌جهان اصفهان برای پنج هکتار و با کارخانه همدان برای دو هکتار قرارداد بسته‌ایم ولی یک ماه است که از برداشت محصولمان گذشته ولی این کارخانه‌ها تاکنون محصول ما را تحویل نگرفته‌اند و محصولمان روی زمین مانده و گندیده است.

ساکی تصریح کرد: برای بار زدن محصولمان کامیون هم نیست چون کامیون‌ها را چند روز درب کارخانه‌های قند معطل نگه می‌دارند و حالا ما باید شاهد از بین رفتن یک سال دسترنج‌مان باشیم.

کشاورزان چغندرقندکار نهاوندی هرساله برای تحویل محصولاتشان به کارخانه‌ها مشکل دارند 

شیراوند هم که از کشاورزان چغندرقندکار شهر برزول است، بیان کرد: کارخانه‌های قند و شکر کشور محصول چغندرقند کشاورزان شهرستان‌ نهاوند را تحویل نمی‌گیرند یا به سختی تحویل می‌گیرند.

وی اضافه کرد: چرا شهرهای دیگر مثل ملایر و قهاوند  به راحتی محصولشان را تحویل کارخانه‌ها می‌دهند ولی کشاورزان شهرستان نهاوند باید هر سال برای تحویل محصولات خود به کارخانه‌ها با مشکل مواجهه شوند.

شیراوند خاطرنشان کرد: ما برای بارگیری محصولمان هم دچار مشکل هستیم و باید به هر کامیون شش الی هفت میلیون تومان پول اضافی بدهیم که بیایند و چغندرقندها را بارگیری کنند البته ما به آن‌ها حق می‌دهیم چون باید چند روز درب کارخانه معطل بمانند تا کارخانه‌ها بار آن‌ها را تحویل بگیرند.

وی یادآور شد: این‌ها مشکل یک یا دو کشاورز نیست بلکه مشکل همه کشاورزان چغندرقندکار نهاوندی است چرا مسئولین به فکر این کشاورزان نیستند و برای حل مشکلاتشان چاره‌جویی نمی‌کنند.
کشت محصول چغندرقند در نهاوند بیش از سطح ابلاغ شده

رئیس جهاد کشاورزی شهرستان نهاوند نیز، گفت: کشت محصول چغندرقند در شهرستان نهاوند امسال بیشتر از سطح ابلاغ شده است ولی ما متعهد به تحویل همه محصول به کارخانه‌های تولید قند و شکر هستیم.

توکل آبشناس در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: برابر قانون اصلاح الگوی کشت و مصوبات شورای حفاظت از آب که در این خصوص هم‌مصوبات استانی و هم مصوبات شهرستانی داریم سطح زیرکشت محصولات پرآب‌بر  در شهرستان باید کاهش پیدا کند.

وی ادامه داد: امسال کشاورزان شهرستان نهاوند  طبق این الگو باید دوهزارو ۶۰۰ هکتار چغندرقند کشت می‌کردند اما متاسفانه تولیدکنندگان و کشاورزان این شهرستان این سطح را رعایت نکرده‌اند اما ما در جهاد کشاورزی موظف و مکلف هستیم که تا دانه آخر چغندرقند تولیدی در شهرستان را تحویل کارخانه‌ها بدهیم.

آبشناس تصریح کرد: امسال در بیش از سه‌هزارو ۵۰۰ هکتار از اراضی شهرستان نهاوند محصول چغندرقند کشت شده است و تاکنون حدود ۹۰ درصد آن یعنی بیش از ۳۵۰هزارتن محصول چغندرقند برداشت شده است.

وی اضافه‌ کرد: ما برای خرید محصول چغندرقند شهرستان با کارخانه‌های تولید قند و شکر از جمله کارخانه‌های همدان، لرستان، قزوین و نقش‌جهان اصفهان قرارداد بسته‌ایم و به کشاورزانی که طبق الگوی کشت اقدام به کشت این محصول کرده‌اند کود، بذر و نهاده رایگان داده‌ایم.

واردات شکر باعث بی‌انگیزگی کارخانه‌ها برای تحویل محصول چغندرقند کشاورزان شده است 

رئیس جهاد کشاورزی نهاوند ادامه داد: با توجه به اینکه دولت اقدام به وارد کردن شکر کرد شکر تولیدی کارخانه‌های کشور روی دستشان ماند و با این شرایط کارخانه‌های موجود انگیزه تحویل محصول چغندرقند کشاورزان را ندارند.

آبشناس خاطرنشان کرد: تاکنون بیشتر محصول چغندرقند شهرستان به مرور تحویل کارخانه‌ها داده شده و تلاش خواهیم کرد که مابقی محصول نیز به کارخانه‌ها تحویل دهیم لذا تقاضا داریم کارخانه قند همدان دو برابر ظرفیت فعلی را تحویل بگیرد تا مشکلات هرچه زودتر رفع شود.

به گفته وی؛ در هفته گذشته مشکل عدم وجود ماشین برای حمل محصول چغندرقند نهاوند به کارخانه‌ها تا حدودی مرتفع شده و تعداد بیشتری ماشین به شهرستان فرستاده شده است.

آبشناس همچنین بیان کرد: با توجه به اینکه کارخانه‌های قند و شکر محصول چغندرقند را با قیمت هر کیلو سه‌هزارو ۸۰۰ تومان از کشاورزان خریداری می‌کنند به دلیل صرفه اقتصادی کشاورزان رغبت بیشتری به کشت این محصول دارند که امیدواریم دولت با افزایش قیمت گندم و کلزا در سال های آینده کشاورزان را به سمت کشت این محصولات سوق بدهد.

ساخت کارخانه قند نهاوند از مطالبات مهم کشاورزان 

رئیس جهاد کشاورزی شهرستان نهاوند در ادامه گفت: نهاوند بیشترین سطح زیرکشت چغندرقند را در استان دارد که با توجه به این شرایط و مشکلات کشاورزان چغندرقندکار ساخت پروژه کارخانه قند مهرگان نهاوند از مطالبات مهم کشاورزان این شهرستان است که متاسفانه به خاطر نبود اعتبار تعطیل شده است.

وی تاکید کرد: برای شروع به کار این پروژه در شهرستان نیاز به تسهیلات در سطح کلان است و سرمایه‌گذاری که دستش پر باشد و از منابع مالی برخوردار باشد باید در این پروژه مشارکت کند. 

برای احداث و تکمیل کارخانه قند نهاوند حدود ۶هزار میلیارد اعتبار نیاز است

رئیس هیئت‌مدیره کارخانه قند مهرگان نهاوند هم با اشاره به اینکه این پروژه در سال ۹۷ با حضور محمود حجتی وزیر وقت جهاد کشاورزی، کلنگ‌زنی شد، به ایسنا گفت: در حال حاضر طبق آخرین طرح توجیهی، جهت احداث و تکمیل کامل کارخانه حدود ۶هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم.

شریف سلگی اظهار کرد: البته انتظار داریم این عدد را طی یک سال و به یک‌باره در قالب تسهیلات به ما پرداخت کنند زیرا در دل این کارخانه چهار پروژه کوچک نهفته شده و به‌صورت مرحله به مرحله پیش خواهد رفت.

وی ادامه داد: نیروگاه برق، کوره آهک، تصفیه شکر و نهایتاً تولید شکر مراحلی است که در این پروژه پیش خواهیم برد و در صورت به بهره‌برداری رسیدن این کارخانه، قادر خواهد بود روزانه پنج‌هزار تن چغندر تحویل بگیرید.

سلگی تصریح کرد: در واقع از روز نخست عنوان شد بنا به پیشرفت کار، مرحله به مرحله این تسهیلات بنا به برآوردهای انجام ‌شده برای هر فاز پرداخت می‌شود، اما بنا به تورم موجود هر بار برآوردها و طرح توجیهی عدد بیشتری را نشان می‌دهد.

وی اضافه کرد: ما تمام اراضی و مجوزهای لازم را دریافت کردیم و در عین حال برای طراحی مجموعه قطعه به قطعه از نقشه‌های مهندسان آلمانی بهره بردیم، هیئت آلمانی تاکنون چهار بار در محل کارخانه حاضر شده و به طراحی این مجموعه در پلن‌های مختلف پرداخته‌اند.

بانک هیچ اقدام و همراهی برای پرداخت تسهیلات انجام نمی‌دهد

سلگی با تأکید بر اینکه در حال حاضر با خاکبرداری، تسطیح زمین و کشیدن دیوارها پیشرفت پروژه ۲۵ تا ۳۰ درصد است، یادآور شد: منتظر تسهیلات بانکی هستیم که تاکنون با فشار از سوی جهاد کشاورزی سه بار برای ما مصوب شده اما با مراجعه به بانک هیچ اقدام و همراهی برای پرداخت تسهیلات انجام نمی‌شود.

این سرمایه‌گذار کارخانه شکر مهرگان با بیان اینکه به‌نظر می‌رسد پشت این عدم همکاری مافیا وجود دارد، افزود: گرچه ما پنج سرمایه‌گذار اصلی هستیم اما بیش از ۲۰ خانوار امروز گرفتار این پروژه هستند و به معنای واقعی راه به جایی نبرده و بیچاره شده‌اند.

وی با اشاره به اینکه این مجموعه در هنگام کلنگ‌زنی بزرگترین کارخانه قند ایران محسوب می‌شد، تاکید کرد: مجموعه ما برخلاف کارخانه‌های موجود مستهلک که بیشتر بر پایه آب فعال هستند به‌صورت سیسیتم خشک دایر است بنابراین ضمن صرفه‌جویی در آب، هزینه هنگفت تعمیر و نگهداری کارخانجات مستهلک فعلی را نیز ندارد.

این فعال اقتصادی با تأکید بر مجهز بودن این کارخانه به آخرین فناوری‌های دنیا، بیان کرد: در صورت بهره‌برداری از این مجموعه قادر هستیم سالانه ۷۲ هزار تن شکر تولید ‌کنیم البته این برآورد طبق سه ماه فعالیت در نظر گرفته شده و اگر برداشت محصولات بهاره از سایر استان‌ها را نیز تحویل بگیریم یقیناً حجم تولید محصول به‌مراتب بالاتر خواهد رفت چراکه امروز بیشتر کارخانه‌های قند افزون‌بر هشت ماه از سال فعال بوده و چغندر تحویل می‌گیرند.

سلگی خاطرنشان کرد: در نظر بگیرید که ما تنها برای خاک‌برداری از ۱۰ هکتار زمین به عمق شش متر، طی دو سال چقدر هزینه کمپرسی، کامیون و حمل‌ونقل پرداخت کردیم تا بتوانیم زمین را تسطیح کرده و برای کار اجرایی و عمرانی مهیا کنیم اما در پی عدم همکاری پروژه تا همین حد متوقف ماند.

فعال شدن این کارخانه به اقتصاد کشور کمک خواهد کرد 

وی با اشاره به اینکه فعال شدن این کارخانه به اقتصاد کشور کمک خواهد کرد، افزود: با احداث این کارخانه مشکلات کشاورزان حل خواهد شد چراکه امروز در بیشتر موارد چغندر شهرستان پس از ۲۰ روز ماندن روی زمین و پایین آمدن عیار آن‌هم در صورت فراهم بودن شرایط  به کارخانه‌ها تحویل داده می‌شود و کشاورز در خصوص محصول خود اختیاری نداشته و حتی قادر نخواهد بود از عیار زده ‌شده برای محصولش اطلاع پیدا کند.

رئیس هیئت‌مدیره کارخانه قند مهرگان نهاوند ادامه داد: مزیت دیگر فعال شدن این کارخانه تولید شکر است که از میزان وابستگی به واردات که هر ساله به یک چالش برای دولت بدل می‌شود، می‌کاهد. 

به گفته سلگی این کارخانه برای بیش از ۳۰۰ تا ۴۰۰ نفر به‌طور مستقیم و حدود بیش از سه‌هزار نفر به طور غیرمستقیم اشتغال‌زایی خواهد داشت و به‌طور قطع این امر در نهاوند به‌عنوان یک منطقه محروم می‌تواند در مسیر توسعه اقتصادی شهرستان تأثیرگذار باشد.

 ارتباط فردا: برای حل مشکلات چغندرکاران شهرستان نهاوند بهترین راهکار ساخت کارخانه قند سمبل مهرگان است که این مهم همت مسئولین را می‌طلبد و همچنین با توجه به اینکه محصول چغندرقند نیز از محصولات پر آب‌بر است اداره جهاد کشاورزی شهرستان باید تلاش کند که از کشت بیشتر از سطح ابلاغ شده این محصول توسط کشاورزان جلوگیری کند.

انتهای پیام 



منبع:ایسنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا