ضرورت ایجاد زیرساختهای لازم جهت اجرایی شدن معاهده جامع مشترک ایران و روسیه
«حسن بهشتی پور» در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به معاهده جامع راهبردی مشترک ایران و روسیه، اظهار داشت: این توافقنامه درواقع بهروزرسانی پیمان قبلی است. روند مذاکره با طرف روسی جهت بهروزرسانی این سند دو سال طول کشید.
وی ادامه داد: زمان این پیمان ۲۰ سال تعیین شده و نکات مهمی برای نقشه راه دو کشور وجود دارد. بنابراین برای اثربخشی بیشتر این توافقنامه نیاز است که قراردادها ذیل این توافقنامه امضا شود. البته در برخی موارد قراردادهایی وجود دارد.
کارشناس مسائل بینالملل گفت: یکی از مشکلات ما با روسیه این است که قراردادها امضا میشود اما اجرایی نمیشود.
بهشتی پور با اشاره به جنبههای مختلف این توافقنامه، عنوان کرد: این توافقنامه جنبههای مختلفی از جمله فرهنگی، اقتصادی، حمل و نقل ریلی، جادهای و هوایی، انرژی، مقابله با تروریست، پولشویی، همکاری سایبری و… دارد. بنابراین فرصت خوبی برای اجرا شدن اقدامات در این حوزهها است.
وی با بیان اینکه در این معاهده همکاری دفاعی و امنیتی هم لحاظ شده است، تصریح کرد: البته بیشترین بندهای این توافقنامه به مسائل اقتصادی اختصاص پیدا کرده است و این نشان دهنده اهمیت همکاری اقتصادی است. وقتی منافع کشورها به یکدیگر گره میخورد، در تمام زمینههای سیاسی، دفاعی و امنیتی تأثیر میگذارد؛ یعنی مادامیکه کشورها منافع مشترک دارند، بیشتر هوای یکدیگر را دارند و این منافع، عمدتاً در مسائل اقتصادی بیشتر جلوه دارد.
بهشتی پور عنوان کرد: ایران و روسیه هردو تحریم هستند؛ لذا شرایطی فراهم شده که میتوانند خودشان ابتکاراتی را برای توسعه فعالیتهای اقتصادی انجام دهند.
وی تاکید کرد: قرارداد بستن شرط لازم است اما شرط کافی نیست. آنچه که همکاری اقتصادی را تقویت میکند اجرای توافقات است که اجرای این توافقات منوط به زیرساختها است. میان ایران و روسیه مشکلات بانکی و بیمهای وجود دارد و باید این مشکلات حل شود.
کارشناس مسائل بینالملل عنوان کرد: مسئله دیگر، بحث بازاریابی در کشور روسیه است که امری مهم است. گاهی اوقات بازرگانان به صورت فردی عمل میکنند. بنابراین زیرساخت ایجاد کردن یکی از ضرورتها است تا بتوان قراردادها اجرایی شود.
بهشتی پور در پایان با بیان اینکه حجم تجارت ۴ میلیارد دلاری میان ایران و روسیه رقم خوبی نیست، خاطرنشان کرد: اگر این اقدامات انجام شود، انتظار میرود طی ۲۰ سال آینده روابط اقتصادی دو کشور افزایش یابد.