ایسنا+ > رسانه دیگر

عذاب درس‌خواندن را به لذت تبدیل کنید 



ارتباط فردا: به نقل از جوان آنلاین: با مشخص‌شدن تکلیف تمام کنکوری‌های سال قبل، حالا فصل مطالعه برای کنکور پیش‌رو شروع شده و اکنون بسیاری از افراد به خصوص جوانان در حال برنامه‌ریزی برای مطالعات روزانه برای این آزمون سراسری هستند، اما درس خواندن معمولاً به دلیل اینکه کاری کسل‌کننده به نظر می‌رسد، برای بسیاری چندان آسان نیست و نیاز به انگیزه زیادی دارد. تقویت انگیزه برای مطالعه نیازمند ترکیبی از استراتژی‌های عملی، تغییرات مثبت در نگرش و عادات زندگی است. با گنجاندن این استراتژی‌ها در برنامه خود می‌توانید انگیزه‌تان را برای مطالعه تقویت کرده و فرآیند یادگیری را کارآمدتر و لذت‌بخش‌تر کنید. انگیزه یک مهارت است که با گذر زمان و تمرین قابل توسعه است و زمانی که با نگرش مثبت و سبک زندگی متعادل همراه شود، شکوفا می‌شود. در اینجا چند استراتژی مؤثر براساس یافته‌های اخیر و توصیه‌های کارشناسان آورده شده است. 
 
 تعیین اهداف واضح و قابل دستیابی: تقسیم اهداف بلندمدت تحصیلی به گام‌های کوچک‌تر و قابل مدیریت کمک می‌کند تا تمرکز خود را حفظ کنید و احساس کسب دستاوردی مهم هنگام پیشرفت داشته باشید. این روش به شما امکان می‌دهد تا احساس پیشرفت کنید و از فشار ناشی از هدف بزرگ و کلی مثل قبول شدن در کنکور کاسته شود. همچنین استفاده از تکنیک‌هایی مانند تجسم که در آن خود را در حال دستیابی به این اهداف تصور می‌کنید، می‌تواند انگیزه را بیشتر تقویت کند. 
 شروع یادگیری: درگیرشدن با مطالب از طریق روش‌های یادگیری فعال مانند آزمون دادن به خود یا آموزش مفاهیم به دیگران نشان داده است که می‌تواند حافظه را بهبود بخشد و انگیزه را افزایش دهد. این کار می‌تواند مطالعه را به تجربه‌ای تعاملی و پاداش‌دهنده تبدیل کند. مثلاً می‌توانید سؤالاتی از متنی که مطالعه کرده‌اید، طرح کنید و خودتان به آنها پاسخ دهید. همچنین وقتی شما مجبور می‌شوید اطلاعات را به شیوه‌ای ساده و قابل فهم بازنویسی کنید، این فرایند به شما کمک می‌کند تا مفاهیم را بهتر درک و خود را به طور فعال در یادگیری درگیر کنید. یادگیری فعال باعث می‌شود که شما از حواس‌پرتی دوری کنید و کاملاً درگیر درس شوید. 
 ایجاد یک روال مطالعه منظم: ثبات در برنامه مطالعه یک امر کلیدی است. ایجاد یک برنامه مطالعه ثابت می‌تواند از تعلل جلوگیری و مطالعه را به یک عادت تبدیل کند. شما همچنین می‌توانید از تکنیک پومودورو استفاده کنید که شامل کار در بازه‌های زمانی متمرکز و استراحت‌های کوتاه بین آنهاست تا انرژی خود را حفظ کنید. برای این کار باید دست‌کم حدود نیم ساعت را به مطالعه بدون مزاحمت بپردازید، بدین معنی که به هیچ وجه چیزی مزاحم شما نشود تا تمرکزتان را به هم بریزد. در طول این زمان حتی نباید از موبایل خود استفاده کنید. بعد از این نیم ساعت می‌توانید به مدت پنج دقیقه استراحت کرده و سپس نیم ساعت بعدی را شروع کنید. 
 استفاده از پاداش و تقویت مثبت: پس از اتمام یک وظیفه یا رسیدن به یک نقطه عطف به خود پاداش بدهید. به عنوان مثال، پس از اتمام یک جلسه مطالعه می‌توانید به خودتان یک میان‌وعده، استراحت کوتاه یا تماشای قسمتی از برنامه محبوب‌تان را هدیه دهید. این تقویت مثبت باعث می‌شود فرایند مطالعه لذت‌بخش‌تر و انگیزه شما برای ادامه کار بیشتر شود. انجام مداوم چنین فرایندی به تدریج یک نوع عادت مطالعه در شما ایجاد می‌کند که دیگر ترک‌کردن آن ساده نخواهد بود. 
 دریافت حمایت اجتماعی: پیوستن به گروه‌های مطالعه یا پیداکردن یک شریک مطالعه می‌تواند از طریق مسئولیت‌پذیری و حمایت متقابل انگیزه شما را افزایش دهد. اشتراک‌گذاری اهداف و پیشرفت‌ها با دیگران حس همدلی و انگیزه را تقویت می‌کند. تحقیقات نشان داده است مطالعه دست جمعی می‌تواند به دانش‌آموزان در افزایش انگیزه و کاهش استرس کمک کند. در چنین جمعی هر یک از اعضای گروه می‌تواند موضوعات خاصی از فصل‌ها را برای دیگران توضیح دهد و به این ترتیب شما را از دانش دیگران بهره‌مند کند. 
 تمرین خوددلسوزی و صبر: خوددلسوزی به معنای برخورد مهربانانه و پذیرا با خود در مواقعی است که احساس شکست یا ناتوانی می‌کنید. برخلاف خودانتقادی که باعث می‌شود احساس گناه یا شرم کنید، خود دلسوزی باعث می‌شود بدون قضاوت منفی خود مشکلات را بپذیرید و از آنها به عنوان فرصت یادگیری استفاده کنید. برای مثال اگر در یک امتحان یا آزمون نمره خوبی نگرفتید، می‌توانید با خود بگویید: «این یک اشتباه بود، اما می‌توانم بهتر عمل کنم.» با این دیدگاه به خودتان اجازه دهید که دوباره تلاش کنید. نگرش رشد که در آن چالش‌ها به‌عنوان فرصت‌هایی برای یادگیری دیده می‌شوند، می‌تواند تاب‌آوری و انگیزه را تقویت کند. 
 بهینه‌کردن محیط مطالعه: با ایجاد یک فضای مطالعه متمرکز که حواس‌پرتی‌ها را محدود کند، می‌توانید تمرکز خود را بهبود ببخشید. استفاده از اپلیکیشن‌هایی که شبکه‌های اجتماعی را مسدود می‌کنند یا قراردادن گوشی خود در اتاقی دیگر می‌تواند از حواس‌پرتی‌ها جلوگیری کند. یک فضای مطالعه مرتب و سازماندهی‌شده نیز می‌تواند تمرکز را افزایش دهد. اضافه‌کردن عناصر انگیزشی مانند نقل قول‌های انگیزشی، پوسترهای مرتبط با هدف تحصیلی، یا موسیقی آرام‌بخش هم می‌تواند محیط مطالعه شما را بهینه کند. نور طبیعی یا نور سفید ملایم نیز می‌تواند به افزایش تمرکز و کاهش خستگی چشم کمک کرده و احساس انرژی و آرامش بیشتری به شما بدهد. 
 مراقبت از بدن خود: ورزش منظم، تغذیه مناسب و خواب کافی برای حفظ عملکرد شناختی و انگیزه ضروری است. سعی کنید هر شب هفت تا ۹ ساعت بخوابید، زیرا این امر مستقیماً بر حافظه و تمرکز تأثیر می‌گذارد. حتی یک استراحت کوتاه برای قدم زدن یا کشش‌های ساده می‌تواند باعث تجدید انرژی و افزایش تمرکز شود. ورزش سبک باعث می‌شود که خون به مغزتان برسد و ذهن شما تازه شود. بدون استراحت مناسب ذهن و بدن شما خسته می‌شود و این می‌تواند بر توانایی یادگیری شما تأثیر منفی بگذارد. 
 بازنگری پیشرفت خود: با مرور منظم آنچه به دست آورده‌اید و پیگیری رشد خود می‌توانید تعهدتان را به اهداف‌تان تقویت و انگیزه‌ای برای ادامه پیدا کنید. در واقع پاداش در نظرگرفتن برای این موفقیت‌های کوچک نه تنها به شما احساس رضایت می‌دهد، بلکه باعث تقویت انگیزه برای ادامه تلاش‌ها می‌شود. این کار می‌تواند اعتماد به نفس شما را تقویت کند، زیرا متوجه می‌شوید که توانایی رسیدن به اهداف‌تان را دارید و شما را برای دستیابی به اهداف بزرگ‌تر ترغیب می‌کند. پاداش به خود می‌تواند چیزی ساده مانند تماشای یک فیلم مورد علاقه، خوردن غذایی خوشمزه یا خرید یک کتاب جدید باشد. همچنین بهتر است که موفقیت‌های خود را با دیگران به اشتراک بگذارید و آنها را از پیشرفت‌های خود مطلع کنید. این کار باعث می‌شود از پشتیبانی دیگران و از تأیید و تشویق آنها بهره‌مند شوید.

*بازنشر مطالب دیگر رسانه‌ها در ایسنا به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان می‌باشد.

انتهای پیام



منبع:ایسنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا