غذای خوشمزهای که روز جهانی دارد
به گزارش همشهریآنلاین، همبرگر یکی از محبوبترین غذاهای دنیا است. به طوری که در تقویم جهانی، یک روز برای آن تعیین شده؛ ۲۸ می (۷ خرداد) روز جهانی همبرگر است که نشان میدهد این غذای زودآمادهشو وخوشمزه در تمام دنیا چقدر طرفدار دارد.
در ایران هم این غذای سریع و خوشطعم هواداران زیادی دارد. حتی بین کودکان. اما گذشته از محبوبیت این غذا، نگرانیهایی درباره سلامت آن هم مطرح است. سوالهایی مثل اینکه آیا همبرگر غذای سالمی محسوب میشود؟ آیا میتوان همبرگری خورد که در عین خوشمزگی سالم هم باشد؟ آیا همبرگرهای کارخانهای واقعا آن اندازه که ادعا میکنند، گوشت دارند؟ آیا همبرگرهای کارخانهای از نظر ارزش غذایی قابل اعتمادند؟ آیا راهی برای تهیه یک همبرگر مطمئن در خانه وجود دارد؟ در این گزارش تلاش کردهایم به همه این پرسشها با نگاهی علمی و از حوزه سلامت پاسخ دهیم.
همبرگر از نان، گوشت چرخکرده (معمولاً گوساله)، سبزیجات (کاهو، گوجهفرنگی و پیاز) و سس تشکیل شده است. ارزش غذایی آن به کیفیت مواد اولیه، روش پخت و افزودنیها بستگی دارد. همبرگرهای سنتی – بهویژه در فستفودها – اغلب حاوی مقادیر بالای چربی اشباع، سدیم و کالری هستند. برای مثال، یک همبرگر بزرگ با پنیر و سسهای پرچرب میتواند بیش از ۵۰۰ کالری، ۳۰ گرم چربی و ۱۰۰۰ میلیگرم سدیم داشته باشد که برای افرادی با رژیمهای محدود کالری یا سدیم مناسب نیست. مصرف مکرر چنین غذایی با خطر افزایش وزن، بیماریهای قلبی و دیابت نوع ۲ مرتبط است.
البته همبرگر میتواند با انتخاب مواد اولیهی باکیفیت و روش پخت مناسب، گزینهای متعادلتر باشد. مثلا استفاده از گوشت کمچرب، نان سبوسدار و سبزیجات تازه میتواند ارزش غذایی همبرگر را بهتر کند. اضافه کردن فیبر از طریق سبزیجات و کاهش سسهای پرچرب نیز به سلامت آن کمک میکند.
بنابراین اگر قصد دارید همبرگر را از فستفودیها بخرید و اگر همزمان سلامت غذا هم برایتان مهم است، منو را با دقت بررسی کنید و گزینههایی با گوشت کمچرب را انتخاب کنید. از رستوران بخواهید که پنیر اضافی در همبرگر شما نریزد و بهجای سیبزمینی سرخشده هم سالاد یا سبزیجات بخارپز سفارش دهید. درضمن به اندازه وعده توجه داشته باشید؛ همبرگرهای کوچکتر معمولاً کالری کمتری دارند.
اگر هم قصد دارید همبرگر آماده یا کارخانهای بخرید، حتما، برچسب تغذیهای را مطالعه کنید و محصولاتی با سدیم و چربی اشباع کمتر انتخاب کنید. چون میزان نمک و چربی اشباع در این همبرگرها خیلی بالا است. این یعنی مصرف مکرر این غذا میتواند به افزایش فشار خون، چربی خون و اختلال در عملکرد قلب و کلیهها منجر شود. در واقع، بخش زیادی از همبرگرهای صنعتی بیش از آنکه پروتئینی و مغذی باشند، کالری زیاد و چربی پنهان دارند.
چطور یک همبرگر سالمتر انتخاب کنیم؟
برای کسانی که ترجیح میدهند همبرگر آماده بخرند، رعایت چند نکته ساده میتواند تفاوت بزرگی ایجاد کند:
۱. برچسب تغذیهای را با دقت بخوانید. درصد گوشت، میزان چربی، سدیم و ترکیبات فرعی (مثل سویا، نشاسته، فسفات) باید شفاف درج شده باشد.
۲. به برندهای معتبر و دارای نشان استاندارد بسنده کنید. برندهایی که تحت نظارت دقیقتری هستند، معمولاً کیفیت ثابتی دارند.
۳. همبرگرهایی با درصد گوشت بالا اما چربی کمتر انتخاب کنید. بعضی همبرگرها با وجود درصد بالای گوشت، چربی بالایی هم دارند.
خیلیها دوست دارند بدانند آیا میتوان در خانه همبرگر مطمئن تهیه کرد؟ بله میشود و اتفاقاً این یکی از بهترین راهها برای لذت بردن از یک غذای خوشمزه بدون نگرانیهای تغذیهای است. در این روش لااقل خبری از نگهدارندههای شیمیایی، چربی اضافه یا سدیم بالا نیست و اگر آن را در تابه چدنی، فر یا گریل با حداقل روغن بپزید، نتیجه نهایی بسیار سالمتر از گزینههای آماده خواهد بود. هرچند خیلی از افراد طعم همبرگر خانگی را نمیپسندند و همبرگر رستورانی را به دلیل طعم ویژه آن ترجیح میدهند. اما یادمان نرود که طعم ویژه همبرگرهای رستورانی به خاطر نمک زیاد، سس ویژه و چربی بالای آن است که همه اینها اگر مکررا مصرف شوند، روی سلامت تاثیر میگذارند.
درمجموع همبرگر اگر درست انتخاب یا تهیه شود، میتواند بخشی از یک رژیم غذایی متعادل باشد. اما نادیده گرفتن کیفیت مواد اولیه، تبلیغات فریبنده و مصرف بیرویه همبرگرهای پرچرب و پرنمک، حتما سلامت بدن را تهدید خواهد کرد. در جهانی که غذاهای آماده هر روز متنوعتر میشوند، مهارت تشخیص سالم از ناسالم، خودش نوعی «سواد تغذیه» است؛ سوادی که در عصر فستفود، بیشتر از همیشه به آن نیاز داریم.