سیزده بدر روز دوستی با طبیعت / جاذبههای طبیعی استان البرز
خبرگزاری مهر، گروه استانها: سیزده بدر، یکی از مهمترین و محبوبترین جشنهای ما ایرانیها است که در روز سیزدهم فروردین ماه، به عنوان آخرین روز تعطیلات نوروزی برگزار میشود.
این روز به نوعی نماد پایان جشنهای نوروزی و آغاز فعالیتهای عادی زندگی است و تاریخچه سیزده بدر به دوران باستان برمیگردد.
در فرهنگ ما، متأسفانه عدد سیزده به عنوان عددی نحس شناخته میشود اما در هیچ کتاب تاریخی یا سندی مبنی بر این نحس بودن موردی آورده نشده است اما به همین دلیل مردم در این روز به طبیعت میروند تا از شر این نحسی دور شوند و این سنت به نوعی نشاندهنده ارتباط عمیق ایرانیان با طبیعت و اهمیت آن در زندگی روزمرهشان است.
در این روز، خانوادهها معمولاً به پارکها، دشتها و مکانهای طبیعی میروند و با برپایی پیکنیک و بازیهای گروهی، روز را سپری میکنند.
همچنین، در این روز رسم بر این است که سبزههایی که در خانه نگهداری شدهاند را به آب روان یا زمین میسپارند تا بدین وسیله از شر نحسی سیزده بدر رهایی یابند.
برخیها هم با آرزو کردن سبزههای خود را گره میزنند و در دل طبیعت میگذارند.
در این روز، بازیهای گروهی مانند فوتبال، والیبال و بازیهای محلی برگزار شده که باعث افزایش نشاط و شادی در جمع خانواده و دوستان میشود.
در برخی مناطق ایران، سنتهای خاصی برای سیزده بدر وجود دارد. مثلاً در برخی مناطق، انجام مراسم خاصی در کنار آب میپردازند.
سیزده بدر نه تنها یک جشن ملی است، بلکه فرصتی برای تجدید ارتباط با طبیعت و خانواده و دوستان نیز محسوب میشود.
این روز نشاندهنده احترام ایرانیان به طبیعت و اهمیت آن در زندگی روزمرهشان است و همچنین، سیزده بدر فرصتی برای ایجاد خاطرات شیرین و تقویت روابط اجتماعی به شمار میآید.
با توجه به اینکه سیزده بدر معمولاً با شلوغی و تجمعات بزرگ همراه است، توجه به نکات ایمنی نیز اهمیت دارد.
از جمله این نکات میتوان به رعایت نظافت محیط زیست، مراقبت از کودکان در مکانهای شلوغ و رعایت قوانین مربوط به آتشسوزی (در صورت استفاده از آتش) اشاره کرد.
سیزده بدر چون روز دوستی با طبیعت و به نام طبیعت نامگذاری شده است پس از پایان تفریح و بازی نباید زبالههایمان را در دل طبیعت رها کنیم تا مبادا این دوست سبز تبدیل به معدن زبالههای سیاه ما شود.
وقت آن رسیده که روز ۱۳ بدر، روز طبیعت را نه به عنوان روز تخریب طبیعت، بلکه به عنوان فرصتی برای نشان دادن مسئولیتپذیری و احترام به محیط زیست ببینیم.
اگر هر فرد تنها زبالههای خود را جمعآوری کند و دیگران را نیز به این کار تشویق نماید، میتوان امید داشت که روزی، ۱۳ بدر واقعاً به نام «روز طبیعت» معنا پیدا کند، نه «روز تراژدی زبالهها» و شاید آن روز، طبیعت نیز از حضور ما خوشحال باشد.
سیزده بدر نمایانگر روحیه شادابی، دوستی و ارتباط با طبیعت در فرهنگ ایرانی است و هر ساله با شور و اشتیاق خاصی جشن گرفته میشود.
در این روز میتوان به مکانهای مختلفی در دل طبیعت سر زد و در استان البرز هم جاذبههای گردشگری و توریستی بسیاری وجود دارد.
جاذبههای طبیعت گردی استان البرز
روستای برغان
یکی از دیدنی ترین مکانهای طبیعتگردی استان البرز روستای برغان است. این روستای زیبا و چشم نواز در نزدیکی شهر کرج (۱۳ کیلومتری آن) در درهای خوش آب و هوا در شهرستان ساوجبلاغ قرار گرفته است. آب و هوای آن در ماههای گرم سال (بهار و تابستان) معتدل است. اما در فصل زمستان و پاییز آب و هوای سردی دارد. رودخانههای زیبایی که از کوههای البرز مرکزی سرچشمه میگیرند از این روستا عبور میکنند.
شهرستانک
یکی از معروف ترین جاذبههای طبیعتگردی استان البرز شهرستانک است. این روستای زیبا در دهستان آسارا، در نزدیکی شهر کرج قرار گرفته است. نام قدیم آن «شارسونک» است و قدمت آن به قرن ۶ هجری قمری باز میگردد. باغهای میوه و درختان سرسبز این منطقه باعث زیبایی و جذابیت آن شده است.
دوچرخه سواری، پیک نیک، آب بازی و عکاسی از جمله تفریحاتی است که میتوانید در این روستا امتحان کنید. به دلیل ییلاقی بودن این منطقه از استان البرز، فصل بهار و تابستان آن معتدل است اما پاییز و زمستان سردی
سد و دریاچه طالقان
سد و دریاچه طالقان یکی از جذابترین جاذبههای طبیعی استان البرز است. این جاذبه (همانطور که از نامش پیدا است) در شهر طالقان قرار دارد. سد طالقان بر روی رودخانه شاهرود ساخته شده است. دریاچه طالقان پشت سد قرار دارد.
یکی از تفریحات جالبی که میتوانید در این منطقه انجام داد، ماهیگیری است.
باغ فاتح کرج
باغ فاتح باقی مانده باغهای سرسبز و زیبایی است که در گذشته در این منطقه از کرج قرار داشتند. وجود باغهای فراوان در این ناحیه باعث شده بود که به آنجا «باغشهر» بگویند. این باغ در بلوار جمهوری شهر کرج قرار دارد و در حال حاضر یکی از جاذبههای طبیعتگردی این شهر به حساب میآید.
آبشار هفت چشمه
یکی از دیدنی ترین آبشارهای استان البرز در نزدیکی جاده چالوس کرج قرار گرفته و «آبشار هفت چشمه» نام دارد. این آبشار زیبا و جذاب در ۱۷ کیلومتری شهر کرج، در امتداد جاده کرج-چالوس در نزدیکی روستای ارنگه قرار گرفته است. برای رسیدن به این آبشار باید از یک مسیر چشم نواز عبور کنید. در مسیر رسیدن به این آبشار زیبا از کنار رودخانه ارنگه چالوس عبور خواهید کرد. این مسیر با درختان و بوتههای مختلف پوشیده شده است.
چشمه وله
چشمه وله یکی از جاذبههای طبیعتگردی استان البرز است که در روستایی به همین نام (که از توابع بخش آسارای شهرستان کرج است) قرار دارد. در آب چشمه وله مواد معدنیای وجود دارد که برای درمان بیماریهای پوستی، رماتیسم و بیماریهای مجاری تنفسی بسیار مفید است.
روستای کردان
یکی دیگر از مکانهای دیدنی استان البرز روستایی به نام کردان است. این روستا در شهرستان ساوجبلاغ قرار دارد. این روستا رودخانه بسیار زیبا و کوچه باغهای خاطره انگیزی دارد که قدم زدن در آنها روحیه شما را تازه میکند.
آبشار سپهسالار
این روستا در شهرستان کرج قرار گرفته است و یکی از مناطق دیدنی البرز به حساب میآید. در مسیر رسیدن به آبشار سپهسالار باید از رودی جذاب عبور کنید. در راه آبشارهای مختلفی را مشاهده خواهید کرد. در ابتدای مسیر، درهای پهن قرار دارد و هر چه به آبشار نزدیک تر میشوید عرض آن کمتر میشود. در آخر راه، باید از مسیر صخرهای عبور کنید. مناظر زیبای آن به قدری دل انگیز است که ارزش این پیاده روی را دارد.
روستای آدران
یکی از زیباترین روستاهای شهرستان کرج، روستای آدران است. این روستا در ۲۱ کیلومتری شهر کرج، در مسیر جاده کرج-چالوس قرار گرفته است. اگر از شهر کرج به این روستا می روید نیاز به ۴۰ دقیقه رانندگی دارید. اگر دلتان میخواهد کمی طبیعتگردی کنید حتماً برای رسیدن به این روستا از مسیری دره آدران استفاده کنید.
در این مسیر باید از تپه کوهی گذر کنید تا به روستای آدران برسید.
آبشار آسکان
آبشار آسکان در روستایی به همین نام قرار دارد. این آبشار از میان دو تخته سنگ به پایین میریزد. آبشار پلهای است هر قسمت آن، حدود ۱۰ متر ارتفاع دارد. اگر در فصل سرما برای بازدید از این آبشار بروید، با قندیلهای یخی روبه رو خواهید شد.
جاده چالوس
یکی از زیباترین و معروف ترین جاذبههای طبیعتگردی در استان البرز جاده چالوس است. این جاده زیبا و سرسبز که همه ما ایرانیها (به خصوص اهالی تهران و کرج) حداقل یک بار از آن عبور کرده ایم تا به شهرهای شمالی برسیم، شهر کرج را به شهر چالوس در استان مازندران وصل میکند. نام رسمی این جاده «جاده ۵۹» است.
کویر اشتهارد
یکی از زیباترین جاذبههای طبیعتگردی استان البرز، کویر اشتهارد است.کویر اشتهارد چند سالی است که مورد توجه طبیعت گردان قرار گرفته است. در جنوب استان البرز و در نزدیکی روستایی به نام «قوزآباد» قرار دارد. از جنوب این کویر زیبا رودخانهای به نام ابهررود میگذرد. آب این رودخانه شور است. به دلیل وجود آب در کویر اشتهارد پرندگانی چون عقاب استپی، اگرت سفید، سلیم طوقی را میتوانید در آن ببینید.
در بخشی از کویر اشتهارد منطقهای بی آب و علف وجود دارد که هیچ نوع پوشش گیاهی را در آن پیدا نخواهید کرد. این منطقه «دق» نام دارد. بهتر است برای بازدید از آن آب کافی به همراه داشته باشید. در اطراف این کویر تپههای باستانی وجود دارد که قدمت آن به دوران ساسانیان بازمی گردد. این تپههای به قدری ارزشمند هستند که در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسیده اند. اگر دوست دارید چندین جاذبه طبیعی را در یک منطقه ببینید حتماً سری به این کویر بزنید.
بهترین زمان بازدید از این جاذبه طبیعت گردی استان البرز فصل بهار و پاییز است.
آبشار چاران
آبشار چاران یکی از بهترین جاذبههای طبیعتگردی در استان البرز است که در روستایی کوهستانی با آب و هوای معتدل قرار دارد. از روستا تا آبشار نیاز به ۱ ساعت پیاده روی است. در مسیر رسیدن به آبشار چاران از باغها و مزارع بسیار زیبایی عبور خواهید کرد. این آبشار تا ۱۰ متر ارتفاع دارد و در نزدیکی این آبشار پله کانی وجود دارد که به دلیل رویش گیاهان به رنگ سبز در آمده است و زیبای آبشار را دوچندان کرده است.
پارک جنگلی جهان نما
یکی از جاذبههای طبیعت گردی در استان البرز پارک جنگلی جهان نما است. این پارک زیبا و منحصر به فرد در شهر کرج قرار دارد. در این پارک دریاچه و جزیره مصنوعی قرار گرفته است. قدمت این جزیره به ۵۰ سال پیش میرسد.این پارک مابین اتوبان تهران-کرج و بزرگراه شهید همت قرار گرفته است.
بیش از ۹ میلیون خودرو از محورهای مواصلاتی استان البرز تردد کردند / افزایش ۳.۵ درصدی تردد در جادههای البرز
مدیر کل راهداری و حمل و نقل جادهای استان البرز در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: همزمان با آغاز طرح سفرهای نوروزی و در بازه زمانی ۲۵ اسفند ۱۴۰۳ تا پایان روز ۱۰ فروردین امسال تردد بیش از ۹ میلیون خودرو در محورهای مواصلاتی البرز ثبت شده است.
علی زندی فر اظهار کرد: همزمان با آغاز سفرهای نوروزی و در بازه زمانی ۲۵ اسفند سال ۱۴۰۳ تا پایان ۱۰ فروردین امسال تردد ۹ میلیون و ۶۲۲ هزار و ۵۸۵ خودرو در محورهای مواصلاتی البرز ثبت شده است که این آمار نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳.۵ درصد افزایش نشان میدهد.
وی افزود: در این بازه زمانی ورود ۴ میلیون و ۷۵۰ هزار و ۸۴۷ خودرو به محورهای مواصلاتی البرز ثبت شده که این آمار نسبت به مدت مشابه سال یک و نیم درصد افزایش داشته است.
این مسئول با اشاره به اینکه در این مدت از محورهای مواصلاتی البرز ۴ میلیون و ۸۷۱ هزار و ۷۳۸ خودرو خارج شده، افزود: خروجی خودرو از محورهای مواصلاتی البرز در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته نیز ۵.۵ درصد افزایش داشته است.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای البرز یادآور شد: رانندگان حتماً قبل از عزیمت به سفر، از طریق تماس با تلفن گویا و سامانه جامع ۱۴۱ از آخرین وضعیت راههای استان و کشور مطلع شوند تا سفر ایمنتری را داشته باشند.
شناسایی ۱۰۰ اثر در البرز با سابقه تاریخی
سرپرست اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی البرز در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: کرج یکی از کلان شهرهای ایران و همچنین مرکز استان البرز است و البرز از دوران پیش از تاریخ و باستان نیز سرزمینی پرجاذبه و مرکز آب و آبادانی بودهاست.
نادر زینالی افزود: استعدادهای طبیعی و منابع آبی فراوان سلسله کوههای البرز، همچنین خاک حاصلخیز دامنههای البرز و دشت منتهی به آن، برای اجتماعات بشری بسیار مناسب بودهاست.
همچنین وی اذعان داشت: آثار باستانی ارزشمندی که در گوشه و کنار این جلگه وسیع و در حاشیه راههای ارتباطی کهن کشف شده اند نیز این موضوع را گواهی میدهند.
زینالی تصریح کرد: تپههای آق تپه، مراد تپه و تپه مردآباد، قلعههای تاریخی تنگ گسیل و شهرستانک و آثار دوران اسلامی همچون برج میدانک مغولی، پل و کاروانسرای شاهعباسی کرج، کاخهای قاجاری و کاخهای به جای مانده از سایر ادوار تاریخی، حکایت از استقرارهای پی در پی و محبوبیت این منطقه در طول زمان دارد.
وی با اشاره به اینکه در کرج بیش از ۱۰۰ اثر با ارزش فرهنگی، تاریخی و هنری شناسایی شده که با توجه به وسعت کم استان، تعداد زیاد آثار، نشان از خاص بودن این منطقه دارد یادآور شد: باغ سیب مهرشهر، کاخ مروارید، روستای تاریخی آتشگاه، باغ لاله گچسر، کارونسرای شاه عباسی، پل تاریخی کرج، پارکهای کرج، امامزاده طاهر کرج، امکانات ورزشهای آبی (قایقسواری، اسکی روی آب، ماهیگیری)، پیست اسکی خور، دهکده واریان، کاخ سلیمانیه و موزه جانورشناسی کرج واقع در دانشکده کشاورزی، موزه تاریخ طبیعی کرج، حمام تاریخی مصباح، دره ارنگه، روستای برغان، رودخانه کرج، دره پل خواب، روستای وینه (کرج)، آبشار آدران، دهکده آبی پارس، باغات جهانشهر، کوه نور عظیمیه، دهکده توریستی تفریحی باغستان، پیست موتور کراس حصارک و … تنها بخشی از جاذبههای گردشگری شهر کرج و به طور کلی استان البرز هستند که همه ساله گردشگران زیادی را به سمت شهر زیبای کرج راهی میکنند.