مراتع همدان ۳ درصد علوفه کشور را تامین میکند
اسفندیار خزائی چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت در مراسم بزرگ روز ملی مرتع و مرتعداری استان همدان که در ارتفاعات روستای فسیجان از توابع شهرستان بهار برگزار شد، اظهار کرد: تاکنون ۱۸۶۰ گونه گیاهی در مراتع همدان شناسایی شده که برخی از این گونهها از جمله«مفرا» و «آویشن الوند» جز گونههای منحصر به فرد هستند ضمن اینکه از ۱۸۶۰ گونه گیاهی شناسایی شده در مراتع استان ۳۰۰ گونه خوراکی، دارویی، صنعتی و معطر بوده و نابودی این ذخایر ژنتیکی، اکوسیستم منطقه را با بحران مواجه خواهد کرد.
وی از تراکم دام بیش از ظرفیت در مراتع این استان خبر داد و گفت: ظرفیت مجاز مراتع همدان ۶۹۰ هزار واحد دامی بوده اما هماکنون میزبان یک میلیون و ۸۰۰ هزار دام هستیم.
خزائی راه حل برونرفت از این مشکل را مدیریت هوشمندانه چرای دام و استفاده از پسماندهای کشاورزی برای تأمین خوراک دام برشمرد و تصریح کرد: برای جلوگیری از وارد شدن خسارت به مراتع طول دوره چرای دام، بازه ای کوتاهتر شده و پسماندهای کشاورزی نیز برای تغذیه دام استفاده می شود تا فشار بر مراتع کمتر شود.
وی با بیان اینکه این وضعیت، مراتع را به سمت فرسایش شدید و تشدید ریزگردها سوق میدهد، تاکید کرد: اگر پوشش گیاهی از بین برود، شاهد آغاز فرسایش خاک و افزایش گردوغبار خواهیم بود که پیامدهای آن برای استان و کشور فاجعهبار است.
خزائی افزود: ۷۰ هزار هکتار از مراتع درجه یک استان در اختیار عشایر بوده که میتوان با بهرهگیری از دانش بومی آنان در احیای مراتع و توسعه پایدار همکاری کرد.
فرماندار شهرستان بهار هم با تاکید بر ضرورت حفاظت از منابع طبیعی گفت: نابودی مراتع و گیاهان، خطری جدی برای نسل بشر محسوب شده و امنیت غذایی و اقتصاد کشور را تحت الشعاع قرار میدهد.
ابراهیم لشکری آزاد با اشاره به مسئولیت همگانی در حفظ محیط زیست، افزود: همه ما موظفیم در راستای حفاظت از منابع طبیعی و فرهنگ سازی در این زمینه گام برداریم و اجازه استقرار صنایع آلاینده و مخرب محیط زیست نباید داده شود.
وی تصریح کرد: توجه به چرای به موقع و متناسب دامها و جلوگیری از چرای زودهنگام مراتع توسط عشایر، از جمله مواردی است که باید با دقت مورد توجه قرار گیرد.
مدیر اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان بهار هم از وجود ۸۲ سامان عشایری و روستایی در این شهرستان خبر داد و گفت: پروژههای آبخیزداری و نصب آبشخورهای فلزی با هدف حفظ منابع آب و خاک و تأمین آب شرب دام و حیات وحش در این شهرستان اجرایی شده است.
مهدی محمدی با اشاره به اینکه از ۸۲ سامان عشایری و روستایی شهرستان تعداد هفت سامان از این تعداد، عشایری و مابقی روستایی هستند، وسعت مراتع شهرستان بهار را ۴۱ هزار و ۶۰۸ هکتار برشمرد و خاطر نشان کرد: سامان فسیجان با وسعت ۶۶۰ هکتار بوده که عشایر این منطقه به مدت چهار ماه از سال در سامان فسیجان مشغول بهرهبرداری هستند.
وی بیان کرد: اجرای پروژههای آبخیزداری در حوزه فسیجان، از جمله احداث بندهای رسوبگیر، از اقدامات کلیدی برای حفاظت از آب و خاک بوده است.
مدیر منابع طبیعی شهرستان بهار همچنین از نصب دو دستگاه آبشخور فلزی در ارتفاعات روستای «حیدره قاضی خان» خبر داد و گفت: این آبشخورها با هزینه ۱۴ میلیون تومان با هدف تأمین آب شرب سالم و در دسترس برای دام و حیات وحش، همچنین توزیع مناسب دام در مراتع نصب شدهاند.
انتهای پیام