استان ها > فارس

نقش بسته‌بندی‌های پلاستیکی در آلودگی مواد غذایی



در این یادداشت آمده است:

افزایش هزینه‌های ناشی از مدیریت پسماند و کاهش منابع طبیعی برای تولید پلاستیک از دیگر اثرات استفاده از بسته‌بندی‌های پلاستیکی است که این موضوع می‌تواند تأثیرات اقتصادی منفی بر جوامع و اقتصاد جهانی داشته باشد.

بسیاری از بسته‌بندی‌های پلاستیکی حاوی مواد شیمیایی مختلفی مانند فتالات‌ها، BPA (Bisphenol A)  یا دیگر مواد افزودنی هستند که برای بهبود ویژگی‌هایی مانند انعطاف‌پذیری، شفافیت یا دوام پلاستیک استفاده می‌شوند. این مواد می‌توانند به تدریج از پلاستیک به داخل غذا یا نوشیدنی منتقل شوند، به خصوص زمانی که بسته‌بندی در معرض گرما، رطوبت یا نور قرار می‌گیرد که در نهایت منجر به آلودگی مواد غذایی می‌شود.

قرار دادن مواد غذایی داغ در بسته ‌بندی‌های پلاستیکی یا ذخیره مواد غذایی در بسته‌بندی‌های پلاستیکی در دماهای بالا می‌تواند باعث آزاد شدن مواد شیمیایی از پلاستیک به مواد غذایی شود. این ترکیبات می‌توانند اثرات منفی بر سیستم غدد درون‌ریز انسان گذاشته و حتی منجر به بروز برخی سرطان‌ها شوند.

در فصل تابستان، حرارت بیشتر باعث تسریع در آزاد شدن این مواد از پلاستیک‌ها می‌شود؛ بسته‌بندی‌های پلاستیکی به ویژه بسته‌بندی‌های که برای مواد غذایی تازه، مانند میوه‌ها و سبزیجات استفاده می‌شوند، ممکن است به دلیل نداشتن تهویه مناسب، محیطی مرطوب و مناسب برای رشد باکتری‌ها ایجاد کنند. این باکتری‌ها می‌توانند به مواد غذایی نفوذ کرده و باعث آلودگی آن‌ها و بیماری در مصرف‌کنندگان شوند.

با توجه به موارد ذکر شده و اهمیت موضوع به منظور حفظ سلامت مصرف‌کنندگان و جلوگیری از خطرات احتمالی رعایت موارد زیر توصیه می‌شود:

– از بسته‌بندی‌هایی استفاده شود که دارای تأییدیه‌های بهداشتی مانند نشان‌های FDA-approved، BPA-free  یا استانداردهای اروپایی (EU ۱۰/۲۰۱۱) هستند.

– مصرف‌کنندگان باید از خرید محصولات غذایی با بسته‌بندی‌های شکسته، تغییر رنگ داده یا دارای بوی غیرعادی خودداری کنند.

– خودداری از انجماد مواد غذایی در نایلون‌های معمولی؛ بسیاری از نایلون‌ها مناسب فریزر نیستند و با یخ‌زدگی دچار ترک‌خوردگی و مهاجرت ترکیبات به غذا می‌شوند؛ بهتر است از کیسه‌های مخصوص فریزر (Freezer-safe) استفاده شود.

– خودداری از نگه‌داری غذاهای چرب در پلاستیک؛ چربی‌ها مهاجرت مواد شیمیایی از پلاستیک به غذا را تسهیل می‌کنند؛ برای موادی مانند روغن، گوشت و پنیر از کاغذهای مخصوص مواد غذایی یا ظروف شیشه‌ای استفاده شود.

– بررسی تاریخ تولید و شرایط نگه‌داری محصول، بسته‌بندی‌های قدیمی یا دچار تغییر رنگ و بوی غیر عادی ممکن است آلودگی شیمیایی یا میکروبی داشته باشند.

– پرهیز از گرم‌ کردن غذا در ظروف فوم و پلاستیکی؛ ظروف فومی یا پلی ‌استایرن در اثر حرارت، مواد سرطان ‌زا مانند استایرن آزاد می‌کنند.

– استفاده از اپلیکیشن‌ها یا لیبل‌خوان‌های هوشمند برای بررسی ترکیبات بسته‌بندی و اصالت کالا

– اجتناب از استفاده مجدد از بطری‌های پلاستیکی یک بار مصرف

– جایگزینی ظروف شیشه ‌ای یا استیل برای نگه‌داری غذا

– خودداری از گرم کردن غذا در ظروف پلاستیکی داخل مایکروویو، مگر اینکه روی آن Microwave Safe درج شده باشد.

– خواندن برچسب‌ها و اطلاعات محصول؛ پیش از خرید دنبال عبارت‌های زیر بر روی محصول باشید:

Food Grade

BPA-Free

Safe for Microwave

Recyclable

انتهای پیام



منبع:ایسنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا