نقش پررنگ رسانههای اجتماعی در بی اشتهایی در جوانان | چطور با بی اشتهایی جوانان مقابله کنیم؟
همشهری آنلاین – آرش نهاوندی: در مجموع تبلیغ لاغری توسط این رسانهها و تبعیت بی چون و چرای بسیاری از کاربران از دستورالعملهای رژیمی که در این شبکهها ارائه میشود، میتواند به عوارض بسیار ناخوشایند و وخیمی مانند بی اشتهایی عصبی منجر شود.
به گزارش دیلی صباح، پروفسور فاطما چلیک، رئیس دپارتمان تغذیه و رژیم غذایی دانشگاه بیرونی در استانبول گفت فشار برای کاهش وزن میتواند باعث اختلال بیاشتهایی عصبی شود که با خوردن ناکافی و کاهش وزن بیش از حد مشخص میشود.
چلیک در بیانیهای توضیح داد که جوانان دائما از طریق رسانههای اجتماعی، عوامل محیطی و سایر رسانهها در معرض فشار داشتن یک بدن لاغر قرار دارند که در درجه اول باعث بیاشتهایی عصبی و سایر اختلالات خوردن میشود.
وی با اشاره به بیاشتهایی عصبی به عنوان یک بیماری روانی جدی، گفت: این اختلال نه تنها باعث ویرانی جسمی، بلکه آسیب روانی نیز میشود که فراتر از آنچیزی است که قابل مشاهده است. عوامل روانی مانند استعداد ژنتیکی، عزت نفس پایین، کمالگرایی و نیاز به کنترل، نقش مهمی در ایجاد بیاشتهایی عصبی دارند. تصویر بدنی لاغر که توسط جامعه مدرن تحمیل میشود، افراد جوان را آسیبپذیرتر و مستعد ابتلا به این اختلال میکند.
نقش نظارتی خانوادهها
چلیک به نقش حیاتی خانوادهها و اطرافیان نزدیک در این موارد اشاره کرد و تأکید کرد که علائم اولیه بیاشتهایی عصبی هرگز نباید توسط خانواده نادیده گرفته شوند. او خاطرنشان کرد: در کنار علائمی مانند کاهش وزن شدید، خستگی، تحلیل رفتن عضلات، خشکی پوست و بینظمیهای قاعدگی، تغییرات رفتاری مانند تغییر در عادات غذایی، افکار وسواسی و ورزش بیش از حد نیز باید جدی گرفته شوند. این علائم را میتوان به راحتی از طریق ارتباط سالم با جوانان مشاهده کرد.
او با تأکید بر اینکه درمان بیاشتهایی عصبی صرفاا به کمک به افزایش وزن فرد محدود نمیشود، اظهار داشت که رویکرد چند رشتهای ضروری است. با حمایت روانپزشکان، متخصصان تغذیه و روانشناسان، سلامت جسمی و روانی فرد باید بازیابی شود. او افزود که درمان شناختی-رفتاری (CBT)، خانواده درمانی و در صورت لزوم دارو نیز باید بخشی از فرآیند درمان باشند.
چلیک نسبت به اقدامات خطرناکی مانند سمزدایی، رژیمهای شوک مایعات یا گرسنگی طولانیمدت که به صورت سرخود و بدون نظارت متخصص تغذیه انجام میگیرد هشدار داد و گفت که این اقدامات خطرات جدی برای سلامت عمومی ایجاد میکنند. او در این باره گفت: در جهانی که ما با گرسنگی مبارزه میکنیم، غمانگیز است که افرادی که به راحتی به غذا دسترسی دارند، ناخواسته و به دلیل عدم آگاهی، خود را به گرسنگی، محدودیت مایعات یا سمزداییهای کنترلنشده مجبور میکنند. متأسفانه، این روند گاهی اوقات توسط افرادی در رسانههای اجتماعی که به دنبال شهرت و توجه هستند اما دارای جایگاه علمی نیستند، حمایت میشود.
لاغر بودن به معنای سالم بودن نیست
او بر لزوم شکستن تصور رایج اجتماعی مبنی بر اینکه «لاغر بودن به معنای سالم بودن است» تأکید کرد و خاطرنشان کرد که دانش مهمترین عامل در اینجا است. یک فرد آگاه میتواند رابطهای سالم با بدن خود برقرار کند.
چلیک با تأکید بر اهمیت یک برنامه غذایی سالم و پایدار، توصیه کرد: آب و مایعات فراوان بنوشید و همیشه سبزیجات را در سفره خود بگنجانید. گوشت، ماهی، لبنیات، تخم مرغ، میوهها، حبوبات، غلات، سبزیجات نشاستهای و چربیهای سالم را به طور متعادل مصرف کنید. با این حال، مهمترین نکتهای که باید درک شود این است که تغذیه بسیار شخصی است. بنابراین، هر فرد باید با یک متخصص تغذیه حرفهای مشورت کند تا یک برنامه غذایی شخصی متناسب با نیازهای خود تعیین و دنبال کند.
بیشتر بخوانید:
- کم خوری عصبی چیست ؟ ؛ علائم بی اشتهایی عصبی + راه های درمان کم خوری عصبی
- چرا بعضی بچه ها لاغر و بی اشتها هستند؟