پاپ لئو چهاردهم؛ رهبر جدید کاتولیکهای جهان کیست؟
ارتباط فردا: در نهایت پس از کش و قوسهای فراوان واتیکان پاپ، رهبر جدید کاتولیکهای جهان را انتخاب کرد.
بر این اساس، پیش از آنکه نام رابرت پرووست به عنوان پاپ جدید با لقب لئو چهاردهم از بالکن کلیسای سنپیترو اعلام شود، جمعیتی که در میدان گرد آمده بودند، با شور و اشتیاق فریاد میزدند: «ویوا ایل پاپا» به معنای زنده باد پاپ.
رابرت پرووست، ۶۹ ساله، اکنون به عنوان دویستوشصتوهفتمین جانشین سنت پیتر بر تخت پاپی تکیه میزند و با عنوان پاپ لئو چهاردهم شناخته خواهد شد.
او نخستین آمریکایی است که به این مقام رسیده است، هر چند به دلیل سالهای طولانی فعالیتش به عنوان مبلغ مذهبی در پرو و خدمت در مقام اسقف، بسیاری او را به اندازهی یک کاردینال اهل آمریکای لاتین میشناسند.
پرووست در سال ۱۹۵۵ در شهر شیکاگو، در ایالت ایلینوی آمریکا، از پدر و مادری با تبار اسپانیایی و فرانسوی-ایتالیایی متولد شد. او در دوران کودکی به عنوان خدمتگزار محراب فعالیت میکرد و در سال ۱۹۸۲ رسماً به مقام کشیشی منصوب شد. سه سال پس از آن به پرو رفت، اما در طول سالها به طور منظم به ایالات متحده بازمیگشت و در زادگاهش هم به عنوان کشیش و هم به عنوان رئیس صومعه خدمت میکرد.
او تابعیت کشور پرو را نیز دارد و در حافظه مردم آن کشور، چهرهای محبوب و مهربان است که با اقشار به حاشیه رانده شده کار میکرد و در جهت پیوند میان انسانها تلاش مینمود. پرووست ده سال از عمر خود را صرف خدمت به عنوان کشیش محلی و همچنین تدریس در حوزه علمیهای در شهر تروخیویو در شمال غرب پرو کرد.
در نخستین سخنان خود به عنوان پاپ، لئو چهاردهم با احترام و مهربانی از پاپ پیشین، فرانسیس، یاد کرد. او گفت: ما هنوز صدای ضعیف اما شجاع پاپ فرانسیس را در گوش خود میشنویم که ما را برکت داد.
سپس خطاب به جمعیت پرشور گفت: متحد و دست در دست خدا، با هم پیش خواهیم رفت.
او همچنین به پیشینهی خود در فرقهی آگوستینی اشاره کرد. در ۳۰ سالگی به عنوان مبلغی آگوستینی به کشور پرو اعزام شد تا در یک مأموریت مذهبی فعالیت کند. یک سال پس از آنکه پاپ فرانسیس به مقام پاپی رسید، پرووست را به عنوان اسقف شهر شیکلایو در پرو منصوب کرد.
پرووست به ویژه به دلیل نقش برجستهاش به عنوان رئیس دیکاستری اسقفها در آمریکای لاتین شهرت دارد، نهادی که مسئولیت مهم انتخاب و نظارت بر اسقفها را بر عهده دارد. او در ژانویه ۲۰۲۳ به مقام اسقف اعظم رسید و تنها چند ماه بعد، از سوی پاپ فرانسیس به مقام کاردینالی منصوب شد.
با توجه به اینکه ۸۰ درصد کاردینالهایی که در کنگره انتخاب پاپ شرکت داشتند توسط خود پاپ فرانسیس منصوب شده بودند، انتخاب فردی چون پرووست، حتی با وجود تازهکار بودن در مقام کاردینالی، چندان دور از انتظار نبود.
دیدگاههای پاپ لئو چهاردهم چیست؟
او چهرهای است که به عنوان حامی ادامه مسیر اصلاحات پاپ فرانسیس در کلیسای کاتولیک شناخته خواهد شد. گفته میشود که پرووست در موضوعاتی مانند حمایت از مهاجران، رسیدگی به نیازمندان، و حفظ محیط زیست دیدگاههایی نزدیک به پاپ فرانسیس دارد.
او در مقام کاردینال، از بیان صریح نظراتش در برابر سیاستمداران آمریکایی از جمله در انتقاد از جیدی ونس، معاون رئیسجمهور آمریکا، ابایی نداشته است. او در شبکه اجتماعی «ایکس» (توییتر سابق) پستی را بازنشر کرد که در آن به اخراج یک مقیم قانونی آمریکا به کشور السالوادور در دوران دولت ترامپ انتقاد شده بود. همچنین مطلبی انتقادی درباره مصاحبهی ونس با شبکهی فاکس نیوز را به اشتراک گذاشت.
در یکی از این پستها، تیتر نقل شده از وبسایت نشنال کاتولیک ریپورتر آمده بود: جیدی ونس اشتباه میکند: عیسی از ما نمیخواهد که عشقمان به دیگران را رتبهبندی کنیم.
هرچند پرووست شهروند آمریکا است و کاملاً از شکافها و اختلافات موجود در کلیسای کاتولیک آمریکا آگاه است، اما پیشینهی آمریکای لاتینیاش نیز نوعی تداوم با پاپ فرانسیس (که اهل آرژانتین بود) به شمار میرود.
واتیکان او را دومین پاپ از قارهی آمریکا (پس از پاپ فرانسیس) و همچنین نخستین پاپ از فرقه آگوستینی معرفی کرده است.
وی در دوران اقامتش در پرو نیز همچون بسیاری دیگر از مقامات کلیسا با پیامدهای رسواییهای مربوط به سوءاستفاده جنسی مواجه شد، اما اسقف نشین تحت نظارت او به شدت هرگونه تلاش برای لاپوشانی این اتفاقات را رد کرده است.
پیش از آغاز نشست انتخاب پاپ (کُنکلاو)، ماتئو برونی سخنگوی واتیکان، گفته بود کاردینالها در گردهماییهای خود پیش از رأیگیری، تأکید داشتند که کلیسا به پاپی نیاز دارد با روحی پیامبرگونه که بتواند کلیسایی را هدایت کند که در خود فرو نمیرود، بلکه میداند چگونه به سوی بیرون گام بردارد و نوری برای جهانی که درگیر یأس و ناامیدی است، بتاباند.
دوره رهبری لئو چهاردهم به عنوان رهبر جدید کاتولیکهای جهان در حالی آغاز میشود که رسواییهای تجاوز جنسی کشیشهای مسیحی به کودکان باعث بی اعتمادی دوباره به نهاد کلیسا شده است. از طرفی، بحرانهای جهانی از جمله نسل کشی فلسطینیان در غزه نیازمند مداخله بیشتر واتیکان است. پاپ فرانسیس، رهبر فقید پیشین کاتولیکهای جهان از جمله حامیان جدی فلسطینیان محسوب میشد؛ مسیری که امید است لئو چهاردهم نیز در آن گام بردارد.