چرا شهرکهای صنعتی اهمیت دارند؟ / آسیب جدی به تابآوری صنایع با قطعی برق
ارتباط فردا: با آغاز روزهای گرم سال و افزایش مصرف برق در بخش خانگی، مسئله ناترازی انرژی در کشور بار دیگر به یکی از چالشهای اساسی بدل شده است؛ در همین راستا، وزارت کشور چندی پیش اعلام کرده بود که که بهدلیل تشدید بحران انرژی، برق صنایع انرژیبر نظیر فولاد و سیمان، با محدودیتی تا ۹۰ درصد مواجه خواهد شد؛ تصمیمی که بناست از حدود یک هفته آینده به مرحله اجرا درآید.
این تصمیم اما با واکنش صریح و انتقادی سید محمد اتابک – وزیر صنعت، معدن و تجارت – همراه بود که آن را در تضاد کامل با تفاهمنامه اخیر وی با وزیر نیرو عنوان کرده بود و ضمن آن، از تضاد در تصمیمگیری میان نهادهای دولتی گلایه کرد. با اینحال، وزیر صمت دو روز پس از اعلام اعتراض خود، گفت که با برنامهریزیهای جدید و هماهنگیهایی که با وزارت نیرو و وزارت کشور انجام شده، محدودیتهای اعمالشده بر برق واحدهای صنعتی تا حد قابلتوجهی کاهش خواهد یافت.
در همین رابطه، برای بررسی ابعاد و پیامدهای این تصمیم بر صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی، با رضا انصاری- مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران– گفتوگو کرده و به بررسی ابعاد این موضوع و آسیب صنایع کوچک که تابآروی کمتری هم نسبت به صنایع بزرگ دارند، پرداختهایم.
وی در واکنش به محدودیتهای اخیر برق صنایع، تصریح کرد: اعمال این محدودیتها در شهرکهای صنعتی باید با نگاه دقیقتری همراه باشد. از چندی پیش و در واقع از اوایل اردیبهشت ماه، اعمال محدودیتهایی در شهرکهای صنعتی داشتیم که بصورت هفتگی هم مورد پایش قرار میدهیم؛ بطور متوسط، در سطح کشور، میانگین اعمال محدودیتها بهصورت هفتگی حدود ۲۸۰ مگاوات است. البته این محدودیتها در استانها یکسان نیست و بر اساس نیاز و شرایط هر منطقه متفاوت اعمال میشود.
مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران با استناد به آمار وزارت نیرو درباره میزان مصرف برق در شهرکهای صنعتی تصریح کرد: مصرف برق شهرکهای صنعتی حدود ۳۰۰۰ مگاوات است که حدود ۴.۵ تا پنج درصد از مصرف کل برق کشور را شامل میشود. این در حالی است که شهرکهای صنعتی برخلاف صنایع بزرگ، مصرف بالایی ندارند، اما نقش حیاتی در اشتغال و معیشت مردم ایفا میکنند.
این معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت ضمن تاکید بر نقش اجتماعی و اقتصادی شهرکهای صنعتی افزود: این نهادها، نهادهای اشتغالزای کشور هستند. برای مثال در استان کمبرخورداری همچون کرمانشاه، یک شهرک صنعتی ممکن است تنها ۵۰ تا ۶۰ مگاوات برق مصرف کند، اما بخش قابل توجهی از نیروی کار همان منطقه در آن مشغول به کار هستند. عملاً زندگی بسیاری از مردم در این شهرکها جریان دارد. بنابراین باید به آنها همانند بخش خانگی نگاه کرد.
انصاری تصریح کرد: اگر برق این شهرکها قطع شود، تابآوری آنها بسیار کمتر از بنگاههای بزرگ خواهد بود و بسیار سریع آثار منفی آن بر زندگی مردم نمایان میشود. در حال حاضر، حدود یک میلیون و ۱۰۰ هزار نفر در شهرکهای صنعتی کشور اشتغال دارند که با در نظر گرفتن میانگین چهار تا پنج نفر برای هر خانوار، حدود ۴.۵ تا پنج میلیون نفر تحت تأثیر مستقیم این موضوع قرار میگیرند.
مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ضمن اشاره به اینکه این بخش از اقتصاد کشور، کاملاً خصوصی و مردمی است، گفت: این بخش، خصوصی واقعی است، نه دولتی یا حاکمیتی که بتواند از منابع عمومی حقوق بگیرد. اگر برق قطع شود. در حقیقت میتوان گفت حتی یک روز یا چند ساعت قطعی برق در برخی استانها، آسیبهای جدی به این واحدها وارد خواهد کرد.
برنامهریزی سازمان شهرکهای صنعتی برای تامین برق پایدار
رئیس هیات عامل عامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهاص صنعتی در ادامه از برنامه این سازمان برای تامین برق پایدار از طریق منابع تجدیدپذیر خبر داد و گفت: از ابتدای امسال برنامهریزی منسجمی در سراسر کشور آغاز کردهایم تا برق مورد نیاز شهرکهای صنعتی را از طریق انرژی خورشیدی تامین کنیم. به نظر ما این کار شدنی است و الگوهای جهانی هم این مسیر را تایید میکنند.
وی افزود: در کشورهای پیشرفته و حتی در شرق آسیا مانند چین، انرژی خورشیدی بخشی از سبد انرژی است. ما نیز در حال حاضر حدود ۲۵۰ مگاوات قرارداد با سرمایهگذاران برای توسعه انرژی خورشیدی در شهرکهای صنعتی منعقد کردهایم. البته آنچه به بهرهبرداری رسیده هنوز پایین است، اما روند رشد ادامه دارد.
انصاری ضمن اشاره به هدفگذاری این سازمان برای سالهای آینده، اظهار کرد: در افق ۱۴۰۵، برنامهریزی کردهایم که ۴۵ تا ۵۰ درصد از برق مورد نیاز شهرکهای صنعتی از طریق انرژی خورشیدی تامین شود. این هدف در حال پیگیری است و با پیشرفتهای فنی و توجیه اقتصادی امیدواریم به آن دست پیدا کنیم.
انتهای پیام