استان ها > خراسان شمالی

چگونه قارچ های سمی را از غیرسمی تشخیص دهیم؟


ارتباط فردا: برای اینکه بتوانید قارچ‌های خوراکی را از گونه‌های سمی تشخیص دهید، فقط باید قارچ‌شناس باشید و در این کار تجربه‌ی کافی کسب کرده باشید. قارچ‌چین‌های حرفه‌ای اکیدا هشدار می‌دهند که جست‌وجوی قارچ‌های خوراکی در طبیعت را با بازی‌های شانسی اشتباه نگیرید. در این کار حدس و گمان هیچ جایی ندارد، زیرا اشتباه‌گرفتن قارچ‌های سمی با قارچ‌های خوراکی می‌تواند پیامدهای جبران‌ناپذیری داشته باشد و به پیوند کبد یا مرگ بینجامد.

از روی محل رشد قارچ‌ می‌توان حدس‌هایی زد، اما با قطعیت نمی‌توان درمورد خوراکی یا سمی‌بودنش نظر دارد. مثلا قارچ‌هایی که در زمین رشد می‌کنند، از قارچ‌هایی که روی درختان زنده تشکیل می‌شوند، خطرناک‌ترند و قارچ‌هایی نیز که در جنگل‌ها از روی زمین سر بیرون آورده‌اند، می‌توانند به‌مراتب از قارچ‌هایی که در لابه‌لای چمن‌ها رشد می‌کنند، مهلک‌تر باشند. اما باز هم باید تأیید کرد که چنین مشخصاتی همیشه صدق نمی‌کنند و تشخیص قارچ‌های سمی از غیرسمی به معلومات خیلی بیشتری نیاز دارد.

تعداد افرادی که سالانه در کشور خودمان به خاطر مصرف قارچ سمی مسموم شده یا جان خود را از دست می دهند بسیار است؛ در این میان، خراسان شمالی نیز یکی از رتبه دارهای تعداد مسمومیت های ناشی از مصرف قارچ سمی در کشور است. 

چند نکته در شناسایی قارچ سمّی از قارچ غیرسمّی؛

 از مصرف قارچ‌هایی که در کلاهک و یا ساقه خود رنگ قرمز دارند خودداری کنید. اگرچه خوشرنگ بنظر میرسند امّا محتمل است که کشنده باشند.

از قارچ‌هایی که تیغه آنها سفید است و یا بافتی دامن شکل و حلقه‌ای دور ساقه خود دارند دوری کنید. اگرچه بعضی از آنها خوراکی هستند امّا این امکان نیز وجود دارد که جزو خانواده بسیار سمّی قارچ آمانیتا باشند.

 از خوردن قارچ‌هایی که پایین ساقه خود بافتی کیسه مانند (که به آن ولوا گفته می‌شود) دارند اجتناب کنید زیرا احتمال سمّی بودن این نوع قارچ بالاست.

نحوه تشخیص قارچ آمانیتا، سمّی‌ترین گونه قارچ وحشی

قارچ آمانیتا که به نام کلاهک مرگ نیز شناخته می‌شود، به طور معمول در مناطق کوهستانی شمالی با خاک اسیدی در کنار درختانی مانند کاج رشد می‌کند. این گونه انواع مختلفی دارد که بسیاری از آنها دردسته سمّی و یا روانگردان قرار می‌گیرند. در نتیجه یکی از راه‌های شناخت قارچ کشنده، آشنایی با خصوصیات ظاهری قارچ آمانیتا است. برای تشخیص این کلاهک مرگبار به نکات زیر توجه کنید:

به رنگ قارچ دقت کنید

بسیاری از قارچ‌های آمانیتا در رنج رنگی قرمز، نارنجی، زرد، سفید و یا خاکستری قرار می‌گیرند. همچنین این نوع قارچ ممکن است پس از شکستگی نیز در بخش بافت جدا شده رنگی قرمز به خود گیرد. امّا توجه داشته باشید که تشخیص این قارچ تنها توسط رنگ آن ممکن نیست و باید به خصوصیات دیگر آن نیز توجه کنید.

خیس و یا خشک بودن کلاهک

همه قارچ‌های آمانتیا کلاهکی خشک دارند. این بدین معناست که برخلاف سایر قارچ‌ها کلاهک اسلایمی و لزج ندارند. پس به کلاهک قارچ دست بزنید تا از جنس کلاهک مطمئن شوید. اگر در منطقه‌ای بارانی هستید و شک دارید که خیسی کلاهک مربوط به باران باشد، قارچ را یک یا دو روز مصرف نکرده و سپس بعد از خشک شدن آب باران، کلاهک را لمس کنید.

شکل کلاهک

قارچ‌های آمانتیا کلاهکی شبیه به حرف انگلیسی U برعکس دارند که از دو طرف کش آمده است. این کلاهک را به سایبان نیز می‌توان تشبیه کرد. پس این شکل را در نظر داشته باشید.

یافتن ولوا

قبل از مصرف قارچ به کمک یک چاقو آن را به آرامی از خاک خارج کنید. اگر در پایین ساقه یک بخش کیسه‌مانند بود، یعنی این قارچ دارای ولوا است. همه قارچ‌ها این پایه را ندارند بنابراین این روش راهی مناسب برای تشخیص کلاهک مرگ است. هنگام بریدن قارچ از زمین دقت کنید که دور پایه را ببرید و اشتباهاً آن را جدا نکنید زیرا ولوا بافتی آسیب‌پذیر است و به آسانی ممکن است از بدنه جدا شده و در خاک باقی بماند.

فلس

بسیاری از قارچ‌های آمانیتا زگیل‌هایی کمرنگ بر روی کلاهک خود دارند. در قارچ‌های سفید رنگ این فلس‌ها معمولاً قهوه‌ای و در قارچ‌های قرمز عموماً سفید است. این فلس‌ها معمولاً شبیه به نقطه‌هایی ریز و برآمده هستند.

انتهای پیام



منبع:ایسنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا