تحقق رویای سبز پایتخت بعد از ۴ دهه | رئیس مجلس از شهرداری تهران تقدیر کرد
همشهری آنلاین، فرخنده رفائی: وقتی مدیران شهری تهران در دهه ۶۰تصمیم به گسترش جنگلهای اطراف شهر تهران گرفتند، این حاشیه سبز کمی بیش از ۳.۵هزار هکتار وسعت داشت، اما توسعه بیرویه پایتخت و آلودگی روزافزون هوای این کلانشهر موجب شد طرح کمربند سبز تهران با هدف افزایش سرانه فضای سبز، بهبود وضعیت آب و هوا و حفظ حریم شهر در دستور کار قرار گیرد. در دوره ششم مدیریت شهری این روند شتاب گرفت؛ تا جایی که یکسال زودتر از برنامهریزیهای انجام شده طرح ۵۰هزار هکتاری کمربند سبز تهران تکمیل شد. چند روز پیش درست در روز ۱۵ اسفند که مصادف با روز سنتی درختکاری است، منطقه تلو در شمال شرق تهران پذیرای رئیس مجلس شورای اسلامی، شهردار تهران و جمعی از نمایندگان مجلس و پارلمان شهری بود تا با کاشت نهالی در تپههای این نقطه و افتتاح پروژه ۲۵۰۰ هکتار جنگلکاری تهران، تکمیل کمربند سبز ۵۰ هزار هکتاری پایتخت را بعد از ۳۸ سال رسما اعلام کنند.
درختکاری کاشتن بذر امید است
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در آیین افتتاح پروژه ۲۵۰۰هکتار کمربند سبز پایتخت ضمن قدردانی از شهرداری تهران برای انجام وظایف پرشماری که بر دوش دارد، گفت: زحمات پایتخت بیش از همه دستگاهها بر دوش شهرداری سنگینی میکند و این نهاد تلاش میکند تا در نهایت شرایط مناسبی را برای زندگی بیش از ۱۰ میلیون شهروند فراهم کند. به مدیریت شهری تهران برای اهتمام در توسعه و تکمیل کمربند سبز تهران و همه عزیزانی که در شهرداری زحمات این شهر بر دوش آنهاست، خداقوت میگویم.
رئیس مجلس اضافه کرد: براساس فرمایش رهبر معظم انقلاب، امید و ایمان اساس حرکت ماست از اینرو باید از فرصت بهار معنوی برای حفظ و تقویت ایمان خود استفاده کنیم. هر فرد با غرس نهالی، امیدی را میکارد و همواره بهعنوان یک امید به آن نگاه میکند. کاشت یک درخت یعنی کاشت امید و امروز هم بیش از هر زمانی در کشور نیاز داریم امید را در دل جوانان بکاریم. امروز همه دستگاهها در کنار هم با همدلی و وفاق میتوانند امید و ایمان را در دل مردم عزیز تقویت کنند. شهرداری بیش از همه دستگاهها زحمات پایتخت بر دوشش سنگینی میکند تا در نهایت شرایط مناسبی را برای زندگی بیش از ۱۰میلیون شهروند فراهم کند، البته جدیتی که در حفظ یک نهال وجود دارد باید در امید دادن به جوانان نیز باشد. روز درختکاری روز ملی برای روح، روان و جسم شهری همچون تهران با شرایط محیطزیستی خاصی که دارد، بسیار ویژه است.
دولت برای سبز شدن حریم تهران همکاری کند
علیرضا زاکانی، شهردار تهران نیز در این مراسم در تشریح جزئیات اجرای طرح کمربند سبز در دوره ششم گفت: در طرح کمربند سبز در سالهای اخیر توجه ویژه ما این بوده که به سمت کاشت نهالهای مثمر برویم تا در کنار توسعه فضای سبز و بهبود کیفیت هوا بتوانیم استفادههای بهتری از این فضای سبز داشته باشیم. استفاده بهینه از منابع پایدار آب، دیگر موضوع مورد توجه مدیریت شهری در طرحهای توسعه فضای سبز بود و به همین منظور امسال ۵هزار میلیارد تومان پول در بودجه شهرداری برای این کار اختصاص یافت که ۴همت آن برای توسعه خطوط انتقال و یک همت برای بازچرخانی و تصفیه پساب بود.
وی با اشاره به رویکرد استفاده از روشهای نوین آبیاری برای کاهش مصرف آب های زیرزمینی اضافه کرد: استفاده از بازچرخانی آب گام مهمی در حفظ محیطزیست تهران است و با تحقق این گام بزرگ، موضوع خطر فرونشست زمین در تهران نیز کاهش مییابد.
شهردار تهران همچنین با اشاره به ظرفیتهای موجود در پایتخت برای توسعه فضای سبز افزود: از رؤسای جمهور سیزدهم و چهاردهم خواهش کردم با صدور مجوز، اجازه کاشت فضای سبز در ارتفاعات کوههای شمال تهران را صادر کنند. شورایعالی شهرسازی در زمان شهرداری آقای قالیباف حریم شهر تهران را تصویب کرد. اگر این امکان فراهم شود که همه حریم را به موضوع کاشت فضای سبز اختصاص دهیم، از سرمایههای کشور صیانت خواهد شد.
زاکانی درباره افزایش سرانه فضای سبز پایتخت نیز گفت: امروز از سرانه یک مترمربع فضای سبز برای هر نفر که پیش از انقلاب بود به بیش از ۱۷مترمربع برای هر شهروند رسیدهایم. البته سرانه فضای سبز در برخی مناطق شهر تهران کمتر از میانگین است که ما آمادگی تملک زمین و ساخت بوستانهای جدید را داریم.
سرانه فضای سبز تهران، جلوتر از برنامه
علیمحمد مختاری، مدیرعامل سازمان بوستانها و فضای سبز شهرداری تهران، که از نقش مهمی در تکمیل کمربند سبز تهران داشت، در مراسم افتتاح ۲۵۰۰ هکتار طرح جنگلکاری تهران گفت: تکمیل کمربند ۵۰ هزار هکتاری سبز تهران در ۳سال اخیر سرعت بیشتری گرفت؛ موضوعی که حاکی از تعهد مدیریت شهری به محیطزیست پایتخت است.
وی با اشاره به موضوع تامین هزینه اجرای این طرح افزود: سال ۱۳۶۵ قرار بود ۵۰ درصد هزینههای طرح کمربند سبز توسط دولت پرداخت شود، ۲۵درصد توسط شهرداری و ۲۵درصد با وام از بانکجهانی، اما این اتفاق نیفتاد و همه هزینههای این طرح توسط شهرداری تهران پرداخت شد. در فاز دوم کمربند سبز تا شعاع ۲۰کیلومتری حومه تهران و بالاتر از تراز ارتفاعی ۲هزار متری با غرس نهال به وسعت کمربند سبز اضافه میکنیم.
مختاری، جلوگیری از گسترش بیرویه شهر، ایجاد تفرجگاه و بهبود کیفیت هوای تهران را ازجمله مزایای پروژه کمربند سبز دانست و افزود: این درختان مثل صافی برای کلانشهر عمل میکنند. امیدواریم تکمیل آن با کمک مردم انجام شود. در این طرح از گونههای مثمر و مقاوم استفاده شده است.
به گفته رئیس سازمان بوستان ها و فضای سبز شهر تهران، سرانه فضای سبز پایتخت پیش از انقلاب یک مترمربع برای هر شهروند بود و کلا ۷۵ بوستان که عمدتا در شمال تهران بودند، در این شهر وجود داشت. مجموع مساحت فضای سبز تهران نیز به ۴۲۲۰ هکتار میرسید. امروز اما بالغ بر ۶۵هزار هکتار فضای سبز در تهران وجود دارد و سرانه فضای سبز به بیش از ۱۷مترمربع رسیده است. در بخش برونشهری نیز سرانه فضای سبز به بیش از ۲۶ مترمربع رسیده است؛ این در حالی است که تکلیف قانون هوای پاک ۱۵ مترمربع بود.