۳۰۰ محفل در تهران میزبان اعتکاف نوجوانان | اولین اعتکاف نوجوان شهر کی شروع شد؟
همشهری آنلاین-سیده کلثوم موسوی: وقتی خداوند از دم مسیحایی خودش در فطرت انسان دمید، او تکهای شد از نور خدا و خلیفه الله روی زمین. از این رو آدمی برای وصل شدن به فطرت نورانی خود، در جستجوی محفلی برای استشمام عطر الهی است. یکی از این محافل، جمع معتکفان است که هر ساله به تعداد استقبالکنندگان آن افزوده میشود. مراسم اعتکاف امسال از ۲۵ تا ۲۷ دیماه همزمان با ایام البیض ماه رجب برگزار میشود.
این مراسم امسال با حضور نوجوانان رنگ و عطر و بوی خاصی گرفته است. سال گذشته با حضور بیش از یک میلیون نفر در مراسم اعتکاف، شاهد رشد ۳۰ درصدی حضور معتکفان در مساجد کشور بودیم که بیش از ۸۰ درصد این افراد، نوجوانان و دانشآموزان بودند و ۸ هزار مسجد در اعتکاف نقشآفرینی کردند.
برای اطلاع از وضعیت اعتکاف نوجوانان تهرانی، سراغ حجت الاسلام محسن بختیاری عضو شورای محتوایی سازمان تبلیغات اسلامی و مسئول برپایی اعتکاف نوجوانان رفتیم.
استقبال خوب نوجوانان از مراسم اعتکاف
رشد و تربیت در بستر تعالیم دینی برای نوجوانان یک امر ضروری است که هم خانواده باید برای نگه داشتن فرزندانشان زیر چتر اعتقادات و فضای روحانی تلاش کند و هم مسئولان در این حوزه دغدغه مند باشند تا گرایش نوجوان برای حضور در محافل مذهبی بیشتر از سرگرمیهای کاذب و بیحاصل باشد. حجت الاسلام بختیاری، مسئول اعتکاف نوجوانی شهر تهران، درباره برگزاری اولین اعتکاف نوجوان در تهران میگوید: «در ابتدا باید عرض کنم منظور از اعتکاف نوجوانانه این است که بیشترین افراد معتکف را، دانش آموزان و نوجوانان تشکیل میدهند. از اوایل دهه ۹۰ حضور در مراسم اعتکاف با استقبال پرشور مردم به ویژه نوجوانان و جوانان روبه رو شد. این اتفاق مبارک در اواخر دهه ۹۰ کم کم پررنگتر شد و موج جدیدی از استقبال نوجوانان رقم خورد. از این رو از سال ۱۴۰۱ به خاطر این شور و هیجان قشر آینده ساز تصمیم بر برگزاری رسمی اعتکاف نوجوانان در کشور گرفته شد.»
بختیاری با توجه به تجربیات خود با قشر نوجوان از ارتباط این نسل با خدا این گونه تعریف میکند: «برای برگزاری اعتکاف نوجوانانه مهم باور و اعتقادی است که بزرگترهای جمع نوجوانان دارند. برای مثال در یک مدرسه مدیر مدرسه، در مسجد امام جماعت و هیئت امنا، در خانواده والدین باید به این باور برسند که این سه روز، فرصت طلایی برای خودسازی نوجوانان و ایجاد ارتباط عمیق با خداوند است.»
اعتکافهای خاص شهر
حجتالاسلام محسن بختیاری از طیف اعتکافهایی که در سالهای اخیر با عناوین مختلف مورد استقبال اقشار مختلف جامعه قرار گرفته میگوید: «شور و شوق نوجوانان در این سه سال بینظیر بوده و با یک جهش معنادار از حضور نوجوانان در اعتکاف مواجه بودیم. امسال به وفور اعتکاف مادر دختری، پدر و پسری داریم که ابتکارات خوبی در این زمینه صورت گرفته است چرا که افراد و به ویژه جوانان در مسیر پیدا کردن شخصیتشان به دنبال ایجاد ارتباط معنوی با خدا هستند.»
تاثیر اعتکاف بر رفتار نوجوانان
از آنجا که اعتکاف، یکی از عبادتهای اثرگذار در زندگی فردی و اجتماعی است، رفتار و روابط اجتماعی نوجوانان معتکف بعد از حضور در این برنامه معنوی متحول میشود. این مقام مسئول با یادآوری یکی از خاطرات اعتکاف نوجوانی در این باره میگوید: «نوجوانی که رابطه خوبی با خانوادهاش نداشت در اولین اعتکاف سال ۹۰ در منطقه جنوب شرق تهران شرکت کرد. روز آخر اعتکاف پدر و مادر با یک دسته گل به استقبال پسرشان آمدند و پسر ذوق کرده و انگار تازه متولد شده بود. بعدها از خانواده شنیدیم بعد حضور او در اعتکاف، رفتارش بسیار بهتر از گذشته شده است.»
۳۰۰ محله میزبان محفل ۳ روزه
در پایان عضو شورای محتوایی سازمان تبلیغات اسلامی گریزی بر چگونگی برگزاری اعتکاف در مناطق ۲۲ گانه شهر تهران زده و میگوید: «در محلههای شهر بالغ بر ۳۰۰مسجد و پایگاه در سامانه معرفی شده، ثبت نام کردند. البته ممکن است این تعداد در سامانههای دیگر بیش از این باشد. ستاد امور مساجد و بنیاد ملی نوجوان و مدیر قرارگاه نوجوانی، هر کدام در توانمندسازی مدیریت اعتکاف برنامههای خاص خود را دارند و نهادهای دیگر چه نهادهای مردمی چه ملی، پشتیبانی ویژه این امر را برعهده گرفتهاند.»