۷۰ درصد تشخیص بیماریها در آزمایشگاه ها/هشدار نسبت به تغییر نرخ ارز در تجهیزات آزمایشگاهی
ارتباط فردا: دکتر محمد صاحبالزمانی در نشست خبری «مجمع انجمنهای علوم آزمایشگاهی کشور» که امروز، چهارشنبه، ۵ دی ماه برگزار شد، اظهار کرد: آزمایشگاه، یک مجموعه است که فعالیتهای بهداشتی، آموزشی، اجتماعی و اقتصادی دارد. به طور قطع، تمام آزمایشگاهها به ویژه آزمایشگاههای طبی به حمایت نیاز دارند.
وی ادامه داد: وزارت بهداشت، سازمانهای بیمهگر، بیمههای تکمیلی، سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور و سایر مجموعهها میبایست از آزمایشگاههای تشخیص طبی حمایت کنند. اما بررسیها بیانگر این است چنین مجموعههایی از آزمایشگاهها حمایت نکردهاند. اگر مجموعهها از آزمایشگاهها حمایت نکنند، مشکلاتی فراوانی به وجود میآید.
دبیر مجمع انجمنهای علوم آزمایشگاهی کشور درباره ارزبری آزمایشگاهها توضیح داد: برخی کیتهای آزمایشگاهی جزو کیتهای وارداتی هستند و برخی کیتها نیز در داخل تولید میشوند. اگرچه برخی کیتها جزو کیتهای داخلی هستند اما کیتهایی از این دست هم مانند کیتهای وارداتی ارزبری دارند.
وی درباره میزان بدهی سازمان تامین اجتماعی به آزمایشگاه ها نیز گفت: میزان بدهکاری سازمان تامین اجتماعی به بیمارستانهای خصوصی ۸ ماه است و بدهکاری تامین اجتماعی به آزمایشگاهها نیز ۹ ماه است. براساس قانون، بیمهها موظف هستند که ۶۰ درصد بدهیهای خود را طی یک ماه از زمان دریافت اسناد پرداخت کنند. همچنین ۴۰ درصد بدهیهای خود را پس از بررسی اسناد دریافتی طی ۳ ماه پرداخت کنند. پرداخت مطالبات در بازه زمانی قانونی طی ۳ دهه گذشته انجام نشده است.
صاحبالزمانی گفت: وزارت بهداشت از انجمنهای علمی حمایت نمیکند و به انجمنها کمتر بها میدهد. دستورالعملهای صادره وزارت بهداشت به شکل یکطرفه است و از انجمنها حمایت نمیشود.
وی درباره مصوبه شورای عالی بیمه درخصوص آزمایشگاهها گفت: شورای عالی بیمه، مصوبهای را در خصوص محاسبه تعرفههای آزمایشگاهها برمبنای ارز با نرخ ۲۸هزار و ۵۰۰ تومانی تصویب کرده اما با گذشت ۵ ماه از زمان صدور این مصوبه، این مصوبه را ابلاغ نکرده است.
دبیر مجمع انجمنهای علوم آزمایشگاهی کشور گفت: آزمایشگاهها میبایست کیتها را با ارز ۲۸هزار و ۵۰۰ تومانی تامین کنند اما تعرفهها برمبنای ارز ۴هزار و ۲۰۰ تومانی است. دولت میبایست مابهالتفاوت نرخ ارز کیتها و تعرفهها را پرداخت کند. قیمت کیتها حدود ۵ تا ۶ برابر افزایش یافته اما تعرفهها ثابت مانده است. به طور مثال، قیمت یک کیت حدود یک میلیارد تومان بود که در حال حاضر، حدود ۱۰ میلیارد تومان است و آزمایشگاهها از توان نقدینگی لازم برای پرداخت این پول برخوردار نیستند.
در ادامه سید حسین فاطمی – رییس انجمن متخصصان علوم آزمایشگاهی بالینی ایران در این نشست خبری با بیان اینکه ۷۰ درصد تشخیص بیماریها در آزمایشگاهها انجام میشود، گفت: با توجه به نقش آزمایشگاها در تشخیص بیماریها، اگر دولت در این زمینه هزینه کند، در واقع سرمایهگذاری کرده است.
وی درباره اعتماد مردم به آزمایشگاههای خصوصی گفت: ۹۰ درصد مردم به آزمایشگاههای خصوصی مراجعه میکنند. تعرفههای آزمایشگاههای خصوصی شامل ۲ بخش یعنی جزءهای «فنی» و «حرفهای» میشود. جزء حرفهای درباره تجهیزات و امکانات مصرفی است.
رییس انجمن متخصصان علوم آزمایشگاهی بالینی ایران درباره تعییر نرخ ارز نیز توضیح داد: بسیاری از آزمایشگاهها به دلیل افزایش نرخ ارز از ۴هزار و ۲۰۰ تومان به ۲۸هزار و ۵۰۰ تومان نسبت به بروزرسانی تجهیزات اقدام نمیکنند؛ چرا که از توانایی این موضوع برخوردار نیستند. مسائل و مشکلات را به وزیر بهداشت اعلام کردیم، اگر این مسائل در کانون توجه قرار نگیرد، مشکلات فراوانی در مسیر تشخیص بیماریها ایجاد میشود.
همچنین غلامرضا حمزه لو، دبیر انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص طبی ایران در این نشست خبری درباره نقش و جایگاه خدمات پاراکلینیک در حوزه سلامت اظهار کرد: بررسیها بیانگر این است که آزمایشگاهها و مراکز تصویربرداری، بیشترین خدمات سلامت را ارائه میدهند.
وی با بیان اینکه سالانه ۵۰۰ میلیون تست در آزمایشگاههای کشور انجام میشود، افزود: ۷هزار آزمایشگاه در شبکه آزمایشگاهی کشور نسبت به ارائه خدمات اقدام میکنند و تعداد این خدمات با توجه به افزایش بیماریهای غیرواگیر در حال افزایش است.
دبیر انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی کشور در ارتباط با میزان وابستگی آزمایشگاهها به ارز گفت: میزان وابستگی آزمایشگاهها به ارز بسیار زیاد است و این موضوع در شرایطی اتفاق میافتد که آزمایشگاههای بخش خصوصی حدود ۷۰ درصد خدمات آزمایشگاهی کشور را انجام میدهند. حدود ۷۰ درصد خدمات در آزمایشگاههای خصوصی ارائه میشود و این آزمایشگاهها به ارز برای تامین تجهیزات نیاز دارند.
وی گفت: ضرورت چرخه اقتصادی به منظور تامین تجهیزات آزمایشگاهی غیرقابل کتمان است. به طور قطع، آزمایشگاهها برای تامین تجهیزات، بدون چرخه اقتصادی با مشکل مواجه میشوند.
حمزهلو درباره میزان بدهکاری سازمان تامین اجتماعی به آزمایشگاهها گفت: میزان مطالبات یک ماه داروخانههای کشور معادل ۶ ماه مطالبات آزمایشگاهها است.
دبیر انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص طبی با اشاره به اینکه سیاست حذف ارز ترجیحی، چرخه فعالیت آزمایشگاهها را مختل کرده است، خاطرنشان کرد: اکنون بسیاری از مردم به دلیل مشکلات موجود دسترسی به خدمات آزمایشگاهیشان با محدودیت روبرو شده اند.
وی درباره وضعیت کیتها گفت: افزایش نرخ ارز تاثیری بر کیفیت کیتها ندارد. کیتهایی که در آزمایشگاهها مورد استفاده قرار میگیرند توسط دستگاههای مربوطه مورد بررسی قرار گرفتهاند. گاهی اوقات، برخی آزمایشگاهها نسبت به تامین کیتها از مراجع غیرقانونی اقدام میکنند.
همچنین محمدهادی صادقی، عضو شورای عالی سازمان نظام پزشکی در این نشست خبری ر ارتباط با وضعیت آزمایشگاهها توضیح داد: افزایش نرخ ارز میتواند سبب بروز مشکلاتی برای آزمایشگاهها و مردم شود. با توجه به اینکه آزمایشگاههای بخش خصوصی حدود ۷۰ درصد از خدمات آزمایشگاهی در کشور را ارائه میدهند، افزایش نرخ ارز میتواند سبب بروز مشکلاتی شود.
انتهای پیام