۹۴ درصد ازدواجهای دانشجویی دانشگاهیان سراسر کشور پایدار است
سیدمهدی رضوی، مدیر ازدواج و خانواده نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها و مسئول ستاد ازدواج دانشجویی کشور در نشست خبری که امروز ۲۷ بهمنماه، در سالن جلسات ولایت دانشکده مدیریت دانشگاه قم برگزار شد، اولویت نهاد رهبری در دانشگاهها را موضوع ازدواج دانست و ضمن معرفی برخی از برنامههای این نهاد گفت: اصلیترین برنامهای که اجرا شده است، برنامه «همسفر تا بهشت» بوده که هدیه مقام معظم رهبری به زوجین دانشجو است و در عین حال که یک سفر تفریحی است، آموزشهایی نیز به زوجین داده میشود.
وی افزود: بعد از سالیان که این برنامه اجرایی شد و ازدواجهایی آگاهانه از این طریق شکل گرفت، منجر به ایجاد پایداری بالای ۹۴ درصد در ازدواج دانشجویی شد. لذا اعتماد ویژهای به نهاد رهبری از بابت ازدواج شکل گرفت؛ از سال ۱۴۰۱، با طرحها و پیگیریهایی که در دولت شهید رئیسی شده بود، حکمی نسبت به تشکیل ستاد ازدواج دانشگاهیان در نهاد رهبری اعطا شد که در این ستاد، دستگاههای مختلفی عضو هستند.
رضوی با معرفی برنامههای این نهاد اظهار کرد: برنامههای مختلف در دستور کار نهاد قرار گرفته است؛ یکی از آنها تبلیغ و ترویج در حوزه ازدواج دانشگاهیان است. برپایی ۶۰ جشن ازدواج در کشور، در سال گذشته از اقدامات این بخش بود. جشنهای ازدواج در فضای دانشگاه شکل میگیرد و موضوع ازدواج، اصلیترین موضوع در دانشگاه قرار میگیرد. لذا دانشجویان با دیدن کسانی که شرایط خودشان را دارند، تشویق و ترغیب به امر ازدواج میشوند.
وی یکی دیگر از اقدامات این ستاد را برگزاری کارگاههای مهارت زندگی معرفی کرد و بیان کرد: در حوزه تحکیم خانواده، کارگاههای تقویت مهارت زندگی برگزار میشود که مسائل پیش و پس از ازدواج را شامل میشود که از اساتید مطرح کشوری در این کارگاهها دعوت به عمل میآید. در سامانه آموزش مجازی دانشگاهیان نیز بخشی به نام «زندگی برخط» قرار دارد که مدرسه خانواده و ازدواج است و حدود ۸۰ درس روی این سامانه برای افراد مجرد و متأهل بارگذاری شده است.
سامانه همرسان؛ تسهیل ازدواج آگاهانه با فناوری
مسئول ستاد ازدواج دانشجویی کشور ابراز کرد: بعد از حوزه تبلیغ و ترویج، در حوزه تشکیل خانواده و ایجاد ازدواج نیز وارد شدیم. یکی از مباحثی که باید در ازدواج آگاهانه رخ دهد، این است که کمک کنیم مسئله همسانگزینی رخ دهد. توانستیم با کمک صاحبنظران حوزه ازدواج با ابزار هوش مصنوعی و فناوری، مسئله همسانگزینی را تسهیل کنیم که این سامانه، سامانه «همرسان» است. ۶ دفتر در دانشگاههای علوم پزشکی، قم، حضرت معصومه، فرهنگیان، صنعتی و پیامنور فعال در حوزه سامانه همرسان داریم که قم در این امر پیشتاز است. برخی دیگر از دانشگاهها نیز متقاضی فعالسازی سامانه همرسان هستند.
وی افزود: در استانهای دیگر نیز این سامانه فعال شده و حدود ۶۰ دفتر فعال در سطح کشور داریم که این آمار رو به افزایش است. ۱۸هزار نفر متقاضی ثبتنام در این سامانه هستند که از این تعداد ۵۶۱ نفر در استان قم بودهاند. مزیتی که این سامانه نسبت به سایر سامانهها دارد، این است که کل مراحل در دفتر «همرسان» به صورت حضوری انجام میشود و یک کارشناس و یک مشاور در آن حضور دارند، این مشاوره برای افرادی که میخواهند از خدمات این سامانه استفاده کنند، رایگان است.
رضوی ضمن بیان خروجی عملکرد این سامانه، گفت: از زمان شروع کار این سامانه دیری نمیگذرد اما با این حال، ۱۵۲ ازدواج، خروجی سامانه همرسان بوده است. در طرح ملی همسفر تا بهشت در سال ۱۴۰۳ نیز در بازه دوهفتهای ثبتنام، ۱۴هزار زوج ثبتنام کردهاند که توانستیم در خدمت ۱۰ هزار زوج در قالب ۲۵ کاروان به مشهد مقدس اعزام کردیم. در این طرح، میبایست یکی از زوجین دانشجو باشد. افراد جامانده از این طرح، در صورت دارا بودن شرایط، سال دیگر نیز میتوانند در طرح شرکت کنند.
طرحهای حمایتی برای دانشجویان متأهل و فرزندآوری
وی ترویج فرزندآوری را از دیگر اهداف این ستاد دانست و تصریح کرد: همانطور که بحث ازدواج مانع از پیشرفت تحصیلی نیست بلکه کمککننده نیز هست، موضوع فرزندآوری نیز مانع از تحصیل دانشجویان نیست. از همین رو، طرح ملی «دردانه»، کمک به فرهنگ فرزندآوری دانشگاهیان میکند. سالهای گذشته برخی تسهیلات به دانشجویانی که صاحب فرزند میشدند، اعطا میشد اما امسال به دلیل تغییراتی در دولت و عدم حمایت و پشتیبانی نتوانستیم تسهیلات را اعطا کنیم اما قصد داریم برخی تسهیلات را با پیگیریهای انجام شده در سال آینده به دانشجویانی که صاحب فرزند میشوند، بدهیم.
رضوی افزود: اما اقدامی که امسال در این طرح انجام دادیم، برپایی جشنهایی برای دانشجویانی که فرزند میآورند، بوده است. برخی دانشگاهها نیز طرحهای ابتکاری داشتهاند و اقداماتی مثل تخصیص خوابگاه یا تخفیف شهریه را به دانشجویانی که صاحب فرزند میشوند، دادهاند. کانونهای همیار خانواده و ازدواج یا کانون پیوند نیز در دانشگاهها فعال شدند و افرادی توسط دانشجویانی که خود از این طریق ازدواج کردهاند، به امر ازدواج ترغیب و تشویق میشوند.
اقدامات استان قم در حوزه ازدواج دانشجویی
در بخش دیگر حجتالاسلام والمسلمین تقوی، رئیس نهاد رهبری دانشگاهها ضمن اجرای اقدامات مربوط به ازدواج در استان قم گفت: ۶۷۵ زوج از استان قم در برنامه «همسفر تا بهشت» ثبتنام کردند که ما ۳۵۰ زوج را به صورت یک کاروان منسجم از استان قم به مشهد اعزام کردیم. در برنامه جشنهای ازدواج، تقریبا اکثر دفاتر نهاد ما در دانشگاهها، برنامه ازدواج داخل دانشگاه خود را انجام دادهاند و جدا از این برنامه، یک جشن ازدواج دانشجویی استانی داشتیم که با حضور ۵۰۰ زوج در حرم حضرت معصومه با حضور استاندار قم برگزار شد و هدیه یک میلیون تومانی به زوجها اهدا شد.
وی ضمن بیان برخی مزیتهای سامانه همرسان افزود: نکته مهم در ازدواجهای بوجود آمده در این سامانه، ازدواج آگاهانه است و میزان پایداری ازدواج را بالا میبرد. باتوجه به مزایایی که در این سامانه ایجاد شده، در آینده ازدواجهای بیشتری شکل میگیرد. آموزشهای ارائه شده در سامانه همرسان، حین، پس و قبل ازدواج است.
تقوی در پایان اظهار کرد: عقد قرارداد با استانداری برای هرچه بهتر شکلگیری این برنامهها انجام شده است. در مسئله ازدواج دانشجویی، دنبال مسائل کیفی هستیم. پس، صرفاً بالا بردن آمار و کمیت ازدواج کافی نیست و هدف ما نیز نیست. در استان قم، طبق آماری که نزدیک به یک دهه اخیر استخراج شده، ۳.۱ درصد طلاق در ازدواجهای دانشجویی که به واسطه ستاد ازدواج در نمایندگیهای نهاد رهبری اتفاق افتاده، رخ داده که این آمار نسبت به آمار سایر ازدواجها در وضعیت مطلوبتری است. هنوز برای این سامانه تبلیغات ملی صورت نگرفته و در ماههای آینده روی این موضوع کار میشود و اعداد و ارقام بالا خواهد رفت.
انتهای پیام