«نه»غرب به رویکرد تهاجمی ترامپ؛ معترضان در دوسوی آتلانتیک چه میگویند؟
خبرگزاری مهر، گروه بینالملل: سیاستهای جنجالی و تکاندهنده دولت ترامپ، اقشار مختلف آمریکا و حتی اروپا را که تحت تأثیر تغییرات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و قانونی تصمیمات وی قرار گرفتهاند، برای ابراز مخالفت خود به خیابانها کشانده است. این احساس عمومی علیه ترامپ اوایل هفته در خیابانهای آمریکا و شماری کشورهای اروپایی به تصویر کشیده شد.
روز شنبه صدها هزار آمریکایی در بیش از ۱۰۰۰ شهر این کشور و همچنین در شهرهای پنج کشور اروپایی به خیابانها ریختند و فریادها و شعارهای مختلفی را علیه دولت ترامپ سر دادند. به گزارش سیانان، در این روز بیش از یک هزار و ۴۰۰ تظاهرات در مقابل ساختمانهای کنگره ایالتها، ساختمانهای دولتی، دفاتر نمایندگان، ساختمانهای شهرداریها و پارکها با شعار «دست بردارید» (Hands Off) برگزار شد؛ شعارهایی که به طور مشخص ترامپ و «ایلان ماسک» رئیس وزارت بهرهوری دولت او را نشانه گرفته بودند.
در آمریکا معترضان به چه مسائلی اعتراض دارند؟
در جریان این تظاهرات که صدها هزار آمریکایی در ۵۰ ایالت، ۱۰۰۰ شهر و ۱۲۰۰ نقطه به خیابانها آمدند، مطالبات و خواستههای آنها از شعارها و پلاکاردهایشان مشخص بود؛ «نه به ترامپ فاشیست»، «پادشاه همه بازندهها»، «همان آشغال با کلاهی دیگر»، «رؤسای جمهور پادشاه نیستند»، «تعرفهها، سراسر فلاکت هستند»، «تنها اقلیتی که در حال تخریب این کشور است میلیاردرها هستند» و «وزارت طمع و شیطانسرشتی» از جمله شعارها و عکس نوشتههای مردم آمریکا در اعتراض به ترامپ بود.
مردم در این تجمعات نسبت به سیاستهای ترامپ و ماسک از جمله اخراج هزاران تن از کارکنان فدرال با کوچکسازی دولت، تعطیلی دفاتر منطقهای سازمان تأمین اجتماعی، تعطیلی بسیاری از سازمانها، اخراج مهاجران، جنگ تعرفهای، افزایش اختیارات ترامپ و همچنین کاهش بودجه برنامههای بهداشتی خشم خود را ابراز کردند.
از زمان روی کار آمدن ترامپ، دولت او با افتخار از کاهش هزینههای فدرال سخن گفته است، حتی اگر به زیان اقشار آسیبپذیر تمام شود. هزاران کارمند فدرال یا اخراج شدهاند یا اخطاریه فسخ فوری قرارداد دریافت کردهاند.
ایلان ماسک در صدر نهاد موسوم به «وزارت بهرهوری دولت»، بهطور تهاجمی برای کاهش بودجه اقدام کرده و بهصورت مکرر اطلاعاتی را درباره هزینههای فدرال منتشر کرده است. او حتی اذعان کرده که «سازمان توسعه بینالمللی آمریکا» (USAID) را بهطور کامل نابود کردهاست. همچنین برنامههای کمک خارجی به دموکراسیهای نوپا لغو و کارکنانی که مسئول نظارت بر انتخابات آمریکا بودند به مرخصی اجباری فرستاده شدند.
سازمان تأمین اجتماعی آمریکا که ماهانه به حدود ۷۳ میلیون نفر خدمات میدهد، اکنون در بحران شدیدی قرار گرفته است. این بحران بهدنبال تجدید ساختار وسیع و اخراج هزاران کارمند رخ داده است.
همچنین، دولت ترامپ با اعمال فشار بر اداره مهاجرت و گمرک آمریکا (ICE)، برنامههای گستردهای برای اخراج جمعی مهاجران طراحی کرده است.
از سوی دیگر، وضع تعرفههای گسترده دونالد ترامپ بر کالاهای وارداتی از همه کشورها که در روز چهارشنبه انجام شد و نیز اقدام متقابل چین، منجر به سقوط تاریخی بورس آمریکا شده است. مؤسسه مدیریت مالی جیپیمورگان، یکی از بزرگترین مؤسسههای مالی و بانکی آمریکا، روز جمعه با انتشار گزارشی از برآورد جدید خود پیشبینی کرد که با توجه به تعرفههای دونالد ترامپ، آمریکا در سال جاری رشد اقتصادی منفی را تجربه میکند و وارد رکود میشود.
معترضان اروپایی از ترامپ چه میخواهند؟
شهرهای مختلف اروپا نیز همزمان با آمریکا شاهد تظاهرات گسترده علیه سیاستهای ترامپ بودند و مردم در پنج کشور فرانسه، انگلیس، آلمان و پرتغال و دانمارک علیه ترامپ فاشیست تظاهرات کردند.
معترضان در لندن در حالیکه به سخنرانیهایی در انتقاد از ترامپ گوش میدادند، شعارهایی مانند «دست از سر کانادا بردار»، «گرینلند را رها کن» و «دست از سر اوکراین بردار» سر دادند.
شاخه خارجی حزب دموکرات آمریکا (Democrats Abroad)، تظاهراتی را در شهر فرانکفورت آلمان برگزار کرد. شرکتکنندگان در این تظاهرات پلاکاردهایی با شعارهایی چون «دموکراسی را بازگردانید»، «دست از سر دادههای شخصی ما بردارید» و «دنیا از مزخرفاتت خسته شده، برو گمشو دونالد!» در دست داشتند.
در پاریس پایتخت فرانسه نیز صدها نفر گرد هم آمدند و علیه ترامپ شعار دادند. برخی در سخنرانیهای خود رئیسجمهوری آمریکا را محکوم کردند و پلاکاردهایی مانند «در برابر دیکتاتور مقاومت کن»، «حاکمیت قانون»، «فمینیستها برای آزادی، نه فاشیسم»، و «دموکراسی را نجات دهید» در دست داشتند.
«آمریکای متکبر اما شرمسار»، «آمریکا چه خبره؟»، «در برابر ستمگر مقاومت کن»، «حاکمیت قانون» و «دموکراسی را نجات دهید»، از دیگر شعارنوشتههای انتقادی معترضان در جریان این تظاهرات بود.
مداخلات آشکار ترامپ و ماسک در امور سیاسی اروپا و حمایت صریح این دو نفر از جریان راست افراطی در این قاره از دیگر دغدغهها و نگرانیهای مردم اروپا است.
ترامپ دقیقاً روز قبل از تظاهرات (جمعه) از «مارین لوپن» رهبر حزب «اجتماع ملی» فرانسه به عنوان یکی از رهبران راست افراطی اروپا حمایت و خواستار آزادی او شد؛ این در حالی است که این نامزد سابق ریاست جمهوری فرانسه به اتهام اختلاس محکوم و از تصدی مناصب سیاسی محروم شده است. ترامپ در شبکه اجتماعی خود موسوم به «تروث سوشال» حکم دادگاه لوپن را یک اشتباه «حسابداری» دانست و نوشت: مارین لوپن را آزاد کنید.
حمایت ماسک از راست افراطی اروپا اما همواره جدیتر و جنجالیتر از ترامپ بودهاست. به عنوان نمونه اوایل بهمن ماه پارسال هزاران نفر از مخالفان حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان» در شهرهای مختلف این کشور تظاهرات کرده و شعارهای ضدفاشیستی علیه این حزب ضدمهاجرتی سر داند. نکته قابل توجه اینکه ماسک در جریان این گردهمایی حاضر شد و سخنرانی کرد. او مدعی شد حزب آلترناتیو برای آلمان خواستار «استقلال بیشتر برای آلمان و دیگر کشورهای اروپایی و کاهش وابستگی به بروکسل (اتحادیه اروپا) است.
«اولاف شولتس» صدراعظم وقت آلمان با اشاره به حمایت ماسک از احزاب راست افراطی اروپا، در یک نشست خبری با تاکید بر ضرورت انتقاد از چنین رویکردی، گفت: «او از راست افراطی در سراسر اروپا حمایت میکند، در بریتانیا، آلمان و بسیاری از کشورهای دیگر. این کاملاً غیرقابل قبول است و توسعه دموکراتیک اروپا را به خطر میاندازد، جامعه ما را تهدید میکند و باید مورد انتقاد قرار گیرد.»
فرجام سخن
با مروری بر رویکرد مخرب دولت ترامپ چه در داخل و چه حوزه خارجی و نیز شعارنوشتههای معترضان میتوان به مهمترین دغدغهها و نگرانیهایی که مردم آمریکا و اروپا را به خیابانها کشانده است، پی برد.
از نگاه ناظران، وضع تعرفه علیه ۱۸۰ کشور از ۱۹۵ کشور جهان، اخراج دهها هزار کارمند، اخراج بسیاری از مقامات دولت سابق، اخراج گسترده مهاجران از آمریکا، تلاش برای تصاحب کانادا، کانال پاناما و گرینلند، رها کردن اوکراین و تهدید کشورهای اروپایی به رها کردن آنها در مقابل روسیه و تهدید به بمباران ایران و غیره باعث شدهاست که مردم در غرب نگران اثرگذاری این سیاستهای خصمانه و جنگطلبانه ترامپ بر امنیت و اقتصاد خود باشند.
تاکنون هم این سیاستهای شتابزده دولت ترامپ، تریلیونها دلار به اقتصاد آمریکا زیان رسانده، بازارهای مالی و سهام آن را قرمزپوش کرده و خطر رکود، تورم و بیکاری را افزایش داده است.
این قبیل نگرانیهای جدی نه تنها باعث تظاهرات گسترده در آمریکا و قاره اروپا شده بلکه موجب مطرح شدن طرح استیضاح ترامپ شده است؛ همانند طرح استیضاحی که از سوی «ال گرین» نماینده دموکرات کنگره آمریکا مطرح شده و قرار است مفاد و جزئیات آن تا یک ماه آینده ارائه شود.